Faglig lokaliseringsdebatt

EON: Arbeidere monterer et Eon-skilt på en fasade. FOTO: AP Photo / Volker Hartmann

Ønsker faglig utredning rundt innovasjonshuset.

Med tommelen opp fra departementet for vindkraft i Birkenes, må kommunen nå bestemme seg for hvor Eons planlagte innovasjonshus skal ligge. Eon har gjennom en avtale med kommunen åpnet for en diskusjon om hvor bygget skal ligge.

– Jeg ser for meg at vi må ha en faglig utredning om hvor bygget bør ligge, men nøyaktig hvordan vi skal gå videre med dette spørsmålet må vi snakke sammen om, sier ordfører Anders Christiansen (Ap) til Birkenesavisa.

Det er styringsgruppa, som også framforhandlet avtalen mellom Eon og Birkenes kommune, som i første omgang vil få spørsmålet på sitt bord. Christiansen anslår at gruppa kan møtes en av de første ukene i januar.

Sådde tvil

– Det er samme gruppe som gjennom budsjettvedtaket skal se på kommunens investeringsbudsjett, så det bør la seg ordne å se på innovasjonshuset og veien videre i en forlengelse av et slikt møte, sier han.

Under pressekonferansen bittelille julaften benytta Wiggo Svendsen fra Motvind anledninga til å så tvil om Engesland i det hele tatt er aktuell for innovasjonshuset. Han begrunner dette med hva slags innhold huset skal fylles med.

Den tvilen ønsker ikke ordføreren å kommentere nå, men han understreker at han ikke har gjort seg opp noen mening om hvor dette innovasjonshuset bør ligge.

Det er på det rene at innovasjonshuset skal være et moderne næringsbygg i tre som inneholder driftskontor for Eon. I tillegg er det planer om at bygget skal huse et innovasjonsmiljø både innen tre og vind. På pressekonferanser ble det videre vist en plansje som slo fast at bygget kan inneholde et gründermiljø, ulike næringsaktører og være en kreativ møteplass.

Veldig viktig

I Engesland er det i alle fall store forventinger til at innovasjonshuset legges til Vegusdal. I april i fjor talte både Frank Sagstuen og Trond Eirik Jaabæk varmt for dette alternativet da politikere og Eon gjestet bygda. Den gang ble det skissert tre alternativ: Engesland, sentralt på Birkeland eller i den planlagte treparken på Tveide.

– Dette er ekstremt viktig for Engesland. En knekk her vil oppleves som ganske dramatisk for oss. Vi har jobbet mye for å få dette til, sa Trond Eirik Jaabæk til Birkenesavisa i september.

Han etterlyste da en avgjørelse i saken, helst i favør Engesland. Den fikk han ikke.

– Saken om innovasjonshuset er ømtålig, og resultatet kan gi en viss sårhet. Derfor er det ikke noe poeng i å haste denne gjennom, sa Christiansen.

Ordføreren ville den gang vente på avgjørelsen fra Olje- og energidepartementet.