Det ble ikke et folksomt folkemøte om MTA-planen for vindkraftutbygginga

Grunna smittevernstiltaka var det satt et tak på 200 tilhørere på folkemøtet mandag kveld. Det kom drøyt 50.

Det var kommunen som hadde invitert innbyggerne til å bli informert og til å komme med spørsmål knytta til vindkraftutbygginga – og denne gang avgrensa til MTA-planen som nå ligger ute til høring. MTA står for miljø, transport og anlegg.

Den første delen av møtet gikk med til gjennomgang av den nå foretatte Helsekonsekvensutredningen som er gjort av Norconsult. Denne ble på møtet presentert ved nettoverføring på storskjerm. Innhenta målinger, analysemetoder og grenseverdier for blant anna støy- og skyggeplager fra vindkraftturbinene ble nøye gjennomgått.

Det framkom at målingene som er utført og analysert ligger innenfor dagens grenseverdier. Videre at eventuelle opplevelser av helseplager i stor grad vil være påvirka av holdninger og forventninger. Internasjonale studier viser et fall på boligpriser nært vindkraftanlegg på inntil 6 %. Ei bekymring for dette, kan også oppleves som ei helseplage, kom det fram i presentasjonen.

Utredninga ble presentert som nybrottsarbeid. Aldri før skal det ha vært gjennomført ei helsekonsekvensutredning i Norge, før ei vindkraftutbygging.

I et leserinnlegg i Birkenesavisa for to uker siden, kom det fram at Motvind i Birkenes reagerte kraftig på at de ikke var invitert til folkemøtet. Innlegget var skrevet av Trond Harstad. Men mandag kveld var han tildelt 12 minutter til å gjennomgå Motvinds krav knytta til MTA-planen. Blant disse var at utbygger skal opprette en sperra konto før første spadetak blir tatt, for å sikre tilbakeføring etter driftsåra – og at det utarbeides en skriftlig beredskapsplan for hver turbin, som det ble påstått at vil inneholde 3.000 liter olje. Motvind er også kritiske til at opplysninger og korrespondanse knytta til naturmangfold er unntatt offentlighet.

Etter hvert kom det spørsmål fra en rekke frammøtte tilhørere. Ikke minst kan det virke som om særlig innbyggere i Søre Herefoss er bekymra for plager fra den vedtatte vindkraftutbygginga på Oddeheia.

Inger Birkeland Slågedal mente at MTA-planen nevner lite om hvor mye dyrkbar mark som går med eller blir berørt.

Anne Kari Birkeland ville gjerne flytte skytebanen i Flakkeloner til Stoveland. – Der har de trialbane og gjør ikke noe av støy, uttalte hun.

Ikke alle vindkraftmotstanderne klarte helt å holde seg til bare å stille spørsmål. Ordfører Gyro Heia, som leda folkemøtet, ba ved flere anledninger om at man holdt seg til saken.

Torbjørn Bjorvatn opplevde møtet som lavmælt med saklige innlegg. Han var opptatt av hvem kommunen skulle henvende seg til om 30 år for å sikre at vindkraftanlegget da blir fjerna. Hvilke garantier sitter kommunen på? Dette var også Gyro Heia opptatt av.

Spørsmåla gjennom møtet ble fortløpende besvart av RWE sine lokale representanter og over internett på storskjerm.

Fristen for innspill fra innbyggerne og andre til MTA-planen er satt til mandag 6. juli. Birkenes kommune er en av høringsinstansene, og har fått utsatt sin frist til 4. september.