Sivilisert vindkraftmøte

DEBATT: Vidar Lindefjeld fra La Naturen Leve, ordfører Anders Christiansen (Ap) og prosjektleder Erlend Bjerkestrand i NVE.

NVE mener vindkraft er mindre omstridt på Sørlandet enn andre steder. Folkemøtet samlet flest motstandere. 

– Vi har kommet fram til 13 områder som er mer egnet for vindkraft enn andre steder. Hvor mye mer egnet disse områdene er varierer, sier prosjektleder Erlend Bjerkestrand hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). 

Under folkemøtet om nasjonal ramme for vindkraft er han tydelig på at ramma ikke er en utbyggingsplan. Som kjent er det store områder på Sørlandet som av NVE blir betegnet som godt egnet til vindkraft. Dette blant annet grunnet en kombinasjon av gunstige vindforhold og velfungerende strømnett. 

– Området i Aust-Agder er kjempestort, og det vi sier er at hvis du skal bygge vindkraft i Norge, så bør du se her. Helt overordnet er det lavere konfliktnivå her enn i andre deler av landet. Likevel er det pekt på en del områder som er svært viktige å bevare, sier Bjerkestrand. 

Rådmannen negativ 

Kommunens administrasjon ønsker å si nei til ytterligere vindkraftutbygging i Birkenes. Saken ble behandlet politisk i formannskapet onsdag, og skal endelig avgjøres i kommunestyret torsdag. Det er vel og merke en høringsuttalelse til nasjonal ramme for vindkraft som skal avgis. 

– Utredninga belyser ikke situasjonen i Birkenes godt nok, og vi ber politikerne vente og se an situasjonen med vindkraftverket det allerede er gitt konsesjon til. Nabokommunene våre er i stor grad negative. Norge må bidra til nasjonale og internasjonale mål, men for regionen må vi ha en helhetlig tanke, sier kommunalsjef Halvor Nes. 

I salen stiller Motvind sterkt. Både Wiggo Svendsen, Trond Harstad og Trygve Løland griper mikrofonen.  

– Hvis vi nå skulle bli den enste kommunen på Sørlandet som sier ja, tenk hvilket press som legges på kommunen og grunneierne, sier Svendsen. 

MOTVIND: Blant annet Wiggo Svendsen fra Motvind grep mikrofonen under vindkraftmøtet.

Ubesvarte spørsmål 

Blant de som stiller spørsmål ingen har et godt svar på, er Bjørnar Ytrehus. 

– NVE har gjort en grei jobb utfra oppgaven. Det er laget 21 rapporter, men vi må huske at dette oppsummerer dagens kunnskap. Det er mye vi ikke vet om effektene på dyr og mennesker. Det skjer noe med folk når landskapet endres, sier han, og fortsetter: 

– Det får konsekvenser nå man selger sjela til landskapet, og sjela til folket. Det vil påvirke eiendomspriser, det bil påvirke hvem som blir boende og hvem som flytter. Slike ting er lite omtalt. Hva slags konsekvenser har dette tapet av landskap? 

Vil ha vannkraft 

Ganske raskt i møtet forlater både debattanter og innledere fra scenen den nasjonale ramma, og går over i en generell vindkraftdebatt. Vidar Lindefjeld fra La Naturen Leve mener Norge ikke trenger vindkraft i det hele tatt, spesielt ikke når vind som kraftproduksjonen er så omstridt. 

– NTNU-miljøet anslår at oppgradering av vannkraft har et potensial på 20 til 30 terrawattimer. Dette er nok til å dekke behovet for kraft i Norge framover. Vi har i dag et overskudd. Vi har ikke behov for norsk vindkraft, sier han, og legger til:  

– Det er omtvistet om norsk vindkraft kan redde Europa fra klimautslipp. Ingen uavhengige norske fagmiljø kan påvise en europeisk klimaeffekt av norsk vindkraft. Hvor smart er det å ødelegge naturen når effekten er så omdiskutert? 

Vind over vann 

NVE på sin side har tidligere avvist anslaget fra NTNU-miljøet. Det gjør også Frank Emil Moen fra scenen i kulturarenaen på Valstrand. Han har lenge jobbet med vindkraft fra sin base i Egersund. 

– Det er ingen tvil om at vindkraftutbygging fører til redusert klimagassutslipp. Effekten av eksisterende og besluttet vindkraft er på rundt 7,2 tonn karbondioksid (Co2) i året, sier han. 

Moen mener det største potensialet i vannkraften ligger i utvidelse, ikke opprustning. Det fordrer store terrenginngrep, påpeker han, og viser til utvidelsen av dammen i Langevatn i Åseral. 

– Vannstanden økes med ti meter, og det er store sår i naturen. Investeringskostnaden er mye større enn for et vindkraftverk. Tre vindturbiner på Svåheia i Eigersund produserer like mye strøm i løpet av ett år som de ti ekstra meterne, sier Moen, og slår fast: 

– Inngrepet er mye verre enn vindkraften. Alle kraftverk må sees på individuelt. 

Interaktivt kart over de utpekte vindkraftområdene finnes hos NVE.

KART: NVEs vindkraftkart over Birkenes. Den grønne ramma indikerer utpekt område, og de grå feltene viser eksklusjoner på bakgrunn av ulike hensyn.