Fredrik A. Juell ønsker gjennom sin podkast-serie «Juells Ville Verden» å bli kjent med menneskene bak fasaden. Sist uke fikk han en lengre prat med Durek Verrett. Sjamanen og prinsesse Märtha Louises kommende ektemann har markert seg med en rekke kontroversielle synspunkt.
Fredrik bor i Berse Terrasse sammen med sin familie. Mange vil sikkert huske at han var hovedtaler på Folkefesten på Birkeland 17. mai i 2022.
Innflytteren har levd alt annet enn et A4-liv, og har utallige historier og opplevelser å fortelle om. Gjennom årenes løp har han truffet mange ekstraordinære og spennende mennesker med utrolige opplevelser bak seg eller med sterke og kontroversielle meninger. Det er noen av disse han nå vil ta en prat med. Podkasten «Juells ville verden» publiseres på Youtube og Spotify.
Den «gode» samtalen
– Jeg er inspirert av den amerikanske podkasteren Joe Rogan som lar gjestene sine prate ærlig og usensurert om sine meninger om livet og mye annet, uten å være dømmende. Jeg mener det er svært få arenaer vi har mulighet til det. Jeg ønsker å være en slik arena i Norge. En norsk Joe Rogan om du vil, med kontroversielle gjester og meninger. Men det betyr ikke at jeg er enig, men heller at jeg er fascinert og interessert i å høre hva de har å si. Jeg har et genuint ønske om å prøve å forstå hva de mener, og hva meningene kommer av, sier Fredrik som synes podkast er et godt utgangspunkt for en god samtale.
– Hvorfor valgte du Durek?
– Jeg har bare sett Durek gjennom media. Der har han markert seg med ville tanker og uttalelser. Da blir jeg nysgjerrig på hvem han er, og hvordan han er blitt slik. Det å bli kjent med en person gjennom media er ganske umulig. Jeg ville høre historiene hans uten forhåndsdømming. Det er viktig for meg å være nøytral. Jeg vil ikke ta ham, men la ham få snakke ut, så kan publikum gjøre opp sin mening uten min påvirkning.
Mitt ønske er at samtalen flyter, og finner sin egen vei. Hvor den ender har jeg ingen plan for. Vi sporer gjerne av, og det er i avsporingene at gullkornene kommer og magien skjer, sier han.
– Det ble en god samtale og jeg fikk et bedre inntrykk av ham. Men når det er sagt, så er det jo en mann fra en helt annen verden enn vi. Det kom frem mye sprøtt, og mye jeg ikke er enig i men det er også noe jeg er enig i og forstår bedre etter en prat med ham. Han har synspunkt og ytringer som ikke er tradisjonelle, mange av disse kommer frem i den nesten tre timer lange samtalen vår, sier Fredrik.
Birkenesingen forteller videre at det ble en ærlig prat hvor Durek fritt fikk fortelle historien sin. Alt fra da moren forlot ham som 2-åring, til far og stemor som stadig brukte fysisk avstraffelse, og frem til han traff Märtha Louise og hennes påvirkning på ham. De kommer også innom hvordan han ble sjaman, og litt om hans røtter både i Afrika og i Norge.
– De som hører podkasten kan bli litt bedre kjent med ham, i en prat hvor ting ikke blir tatt ut av kontekst.
– Det er klart at han har noen ville meninger som jeg ikke går god for, men hva mener han egentlig når støyen har lagt seg? Jeg danner meg noen inntrykk, men det er ikke min rolle å dømme i min podkast, eller livet for øvrig. Det er ikke mitt bord, jeg vil ikke hive meg på toget hvor alle skal tas hele tiden. Han er absolutt interessant. Jeg liker mennesker med ekstreme meninger, og han er absolutt blant dem, slår Fredrik fast.
– Det var en ærlig prat. Men for all del, mye av oppstyret kan han takke seg selv. Han gav selv uttrykk av å være fornøyd, ikke minst i forhold til det å ha et rom der han kunne snakke fritt uten forhåndsdømming. Han følte seg jaga, men når det er sagt så kan han i høyeste grad takke seg selv for mye av oppstyret. Men du må like fullt være sterk for å tåle så mye pepper. Det krever sitt, både som mann og som par for å stå i det mediekjøret.
Så at jeg ble født
BA har fått tilgang til opptakene. Vi tar med et lite innblikk fra samtalen med Durek Verrett, som legges ut i Fredriks podkast denne uka.
– Jeg husker mye fra jeg var barn. Jeg husker også jeg var baby.
– Husker du at du var i din mors liv?
– Nei, men husker det fra da jeg døde i slutten av 20-årene, da så jeg det.
– Var det en åndelig død?
– Nei, jeg døde. Jeg ble kvalt og organene mine stengte ned. De brukte syv forsøk på å gjenopplive meg. De klarte det, og la meg i koma i to måneder.
– Husker du hva som skjedde, hvor du havnet når du var død?
– Selvfølgelig gjør jeg det. Jeg havnet først i en væske. Jeg innså at jeg var på sykehuset, og så min mor føde meg. Jeg innså at min far ikke var der, og han ble senere sjokkert når han skjønte at jeg visste det. Jeg så meg selv inni henne. Jeg følte jeg ble født igjen, mens jeg så meg selv bli født. Jeg så at alt det jeg gjorde i mitt liv og hvordan det påvirket alle mennesker i verden, og da innså jeg at uansett om du bare har en krangel eller en uoverenskomst med noen, så forårsaker den energien kaos på planeten. Den handlingen akkumuleres sammen med det alle mennesker gjør, og det blir orkan, sykdom og hungersnød, og alt det som oppstår på jorden. Alt har en sammenheng. Det er ikke i balanse. Vi har stor makt, men vi har og makt til å ødelegge stort, sier Durek Verrett.
I podkasten er Durek Verrett også innom hvordan han opplever seg mottatt i Norge.
– På gata er jeg elsket, men i pressen har de trøbbel med meg i forhold til tre ting. Ting jeg sier, at jeg er sammen med Märtha og hudfargen min.
Fredriks mor har i en årrekke vært manager for Märtha Louise, og han har derfor truffet prinsessen ved flere anledninger. Avtalen med Durek Verrett gjorde han direkte med hans manager, Simon Eriksen Valvik.
Podkasten hvor Durek Verrett er gjest, vil bli publisert torsdag denne uken (1. februar).
Alex Rosén først ut
– Jeg har begynt i det små. Det ligger 12 klipp ute på Spotify og Youtube. Tanken er å komme med en ny episode i uka. I tillegg vil jeg ha en prat med ordfører Arild Windsland, en gang i måneden. Her vil jeg være «gatas parlament». Her tar jeg opp aktuelle problemstillinger som opptar folk i kommunen. I den serien er jeg «stemmen fra bygda», og går rett til ordføreren med spørsmål og får svar direkte. Innblikk i hva som skjer. Ønsket er å bli kjent med oppgavene til ordføreren og ansvaret hans. Det kan være interessant både for innbyggerne og utflyttere med kjennskap til bygda.
– BA sine lesere må gjerne sende meg en melding på Facebook på temaer de ønsker jeg skal ta opp med ordføreren. Meldinger kan også sendes til Juells ville verden på instagram, oppfordrer Fredrik.
I samme slengen som han var i Oslo for å prate med Durek Verrett, rakk han også å spille inn en ny podkast-episode med Alex Rosén, samt bidra i Roséns program på Radio Rock.
Denne podkast-episoden legges ut tirsdag denne uka.
– Alex er min «storebror». Han er 10 år, en måned og en dag eldre enn meg. Vi ble kjent en gang på 90-tallet da vi tilfeldig møttes på en nærbutikk i Vika. Vi fikk umiddelbart kontakt, og har hengt som erteris siden den gang, og deler mange interessante prosjekter og historier.
– Alex skal etter planen bli første nordmann på Mars i 2029. Det pratet vi litt om. Han er en av de få jeg kjenner som kan få det til. Det hører ikke til mine drømmer, selv om Alex gjerne vil ha meg med for å etablere bosetting der, ler Fredrik.
– Utover det har jeg masse folk på blokka. Omtrent alt fra uteligger til konge. Jeg har møtt mange på min vei. Jeg har alltid sagt at jeg er ikke som de andre barna, og det er ikke Durek heller.
Tidligere i år hadde Fredrik venn og redaktør i BA, Sigbjørn Tveite, som gjest i sin podkast. Han har ikke vært involvert i arbeidet med denne artikkelen.