Arild Windsland (H) om tidligere vedtak Engesland: – Må fortrinnsvis finansieres av lokalbefolkningen

(Arkivfoto)

Birkenesavisa har bedt to av våre folkevalgte kommentere det siste forslaget til stedsutvikling på Engesland – Silje Bjørnarå Drangsholt fra styringspartiet Sp og Arild Windsland (H) som tilhører den politiske opposisjonen.

Bjørnarå Drangsholt sammenligner en eventuell bobilparkering på Engesland med det offentlige toalettet som endelig kom på plass på Birkeland.

– Om vi kan forsvare å bruke 350 000 kroner på en bobilparkering på Engesland? Vel, jeg vil begynne med å svare opp med et annet spørsmål.

– Kan vi forsvare å bruke tre ganger det samme beløpet på et toalett på Tobias Jorde?

– Ingen av delene er lovpålagte, men det bidrar til å gjøre stedene mere attraktive. Det bidrar til stedsutvikling. Så vil det alltid være et spørsmål om hvor mye penger kommunen både kan og ønsker å bruke på ting som ikke er lovpålagte.

Bjørnarå Drangsholt uttrykker at de folkevalgte kanskje må få sløse litt med pengene, sjøl om kommunekassa er slunken.

– Vi kan jo også da stille spørsmål som, kan vi støtte lag og foreninger i kommunen? Kan vi henge opp julebelysning på Strøget til jul? Kan vi tilrettelegge og drifte et lek- og parkområde på Tobias jorde? Kan vi gi politikere ei Vestlandslefse til kaffen i kommunestyremøtet?

– Sett ut ifra ei slunken kommunekasse, så burde vi kanskje snurpet sekken helt igjen. Men så er det kanskje riktig at vi tillater oss å sløse litt med «tierne» og heller fokuserer på å spare på «tusenlappene» – millionene.

– Det som ikke er lovpålagt er som oftest politikk, prioritert politikk. Men det betyr ikke at vi er fritatt ansvar for det vi vedtar, sier Sp-politiker Bjørnarå Drangsholt.

Opposisjonspolitiker Arild Windsland (H) er ikke fornøyd med kommunedirektørens innstilling i denne saken.

– Den framlagte saken er ikke i tråd med vedtaket i kommunestyret 4/11 2021. Der vedtok vi at det skulle utarbeides en helhetlig plan før vi tar stilling til kommunalt bidrag. Nå legges det opp til at beløpet skal bevilges først, så skal en helhetlig plan komme etter. Kommunedirektør svarer med sin innstilling ikke opp det som er vedtatt.

Windsland påpeker at en bobilparkering og de andre tiltak ved sentrumsutviklinga i utgangspunktet ikke skal finansieres av kommunen.

– Når det gjelder en eventuell bobilpark, så er også det med i vedtaket 4/11. Der står: Om butikk, andre nye næringslokaler eller uteområde planlegges på Engesland, må disse fortrinnsvis finansieres, bygges og drives av lokalbefolkningen.

– Når det er sagt, så er kanskje en bobilpark noe av det enkleste Engesland kan skaffe seg. Det er idyll og det er plass nok. Men om kommunen skal gi midler til en slik etablering, må vurderes i en helhetlig plan, avslutter Windsland.