Krever full utredning

KOMMUNEOVERLEGEN: Innleid konsulent for RWE, Kjell Rune Nakkestad, i samtale med kommuneoverlege Priscilla Hilton i Birkenes og Lillesand kommuner.

Kommunestyret krever full helsekonsekvensutredning av RWE.

– Jeg har jobba med NVEs rapport om nabovirkinger. Sånn jeg kan forstå dette er rapporten veldig bra, og deres mening er at den skal konkretiseres ved hvert enkelt vindkraftverk. En må bruke all kunnskap en har om topografi og støy, og se på dette sammen med lokale forhold. Det samme skal gjøres med det visuelle, sier Ruth Kylland Martinsen (MDG).

Det var i høst ei gruppe beboere i Senumstad-området ba kommunen kreve ei helsekonsekvensutredning før vindkraftverket på Bjelkeberg og Oddeheia bygges. Kommunelegen ble rådført, og hun anbefalte ikke dette. Da saken var oppe i formannskapet, ble det vedtatt å kvalitetssikrer støykartene til RWE. I kommunestyret går politikerne et skritt lengre.

– Med den usikkerheten det er i dette prosjektet kan det gi fatale konsekvenser dersom støy ikke er grundig utredet. Spesielt Dalane vil jo motta støy fra to kanter. Da kan den bli høyere enn estimert, sier Martinsen og legger til:

– Vi som kommunestyrepolitikere må ta vare på våre innbyggere. Hvis vi kan gjøre litt ekstra, så må vi gjøre det. Det er vi som kommer til å få klagene og må ta støyten.

Lurt å si ja

Hun fremmer forslag om å kreve full helsekonsekvensutredning, og får full støtte i kommunestyret.

– Her har vi en sak vi sa ja til i 2017 og har det blitt store endringer siden den gang. Det er lite erfaring med denne typen turbiner i Norge, og det må vi tenke på. Kommuneoverlegen sier det ikke er nødvendig, men det betyr ikke at det kan være lurt å si ja, sier Anders Topland (Sp).

Kristelig Folkepartis Torbjørn Bjorvatn støtter forslaget helhjerta, men kommer med aldri en så liten advarsel fra kommunestyrets talerstol.

– Vi må ikke skape en krisestemning rundt støyplagene. Vi må være kloke, og ikke piske opp stemninga og skape unødvendig frykt. Vi skal likevel se og lytte til de som sannsynligvis blir påvirket av dette, sier han.

Vesentlige hensyn

Før politikerne fikk komme til ordet, orienterte kommuneoverlege Priscilla Hilton om saken. Hun har rådført seg en hel del med tidligere kommuneoverlege Dagfinn Haarr.

– Det skal være vesentlige helsemessige hensyn som ligger til grunn for en slik undersøkelse. I rapporten fra NVE nevnes spesielt tre ting: Støy, skyggekast og visuell virkning. Rapporten kan kokes ned til at det skal mye til for å ha vesentlige plager dersom vindturbinene er en kilometer unna, sier hun.

Dersom støykartet stemmer, er det ikke forventa en helseplage, og derfor mener hun det ikke er grunnlag for en slik undersøkelse. Men hun anbefaler å kvalitetssikre støykartet.

– Jeg har aldri gjennomført en slik helsekonsekvensutredning. Det kan være veldig mye innhold. På Lista ble dette gjort etter vindkraftverket var på plass. Der omhandlet utredninga alt fra fysisk støy til psykologiske faktorer, sier hun, og legger til:

– Det er helt umulig å lage en modell som er 100 prosent virkelighetsnær. Dagfinn Haarr var med på en slik utredning ved havna i Kristiansand, og tilbakemeldingene der var at de fant veldig lite.