Nye ansikt på kirkekontoret

Velkommen: Daglid leder Janne Heia og kirkeverge Helene Horverak i Den norske kirke.

Noen kommer og noen går, men kirken og menighetene består.

Den norske kirke i Birkenes har fått ny kirkeverge, og ny daglig leder for menighetene er på plass.

– Jeg vil være med å sette mitt preg på den lokale kirke, sier kirkeverge Helene Horverak.

Hun kommer fra en familie som er vant med å sette preg på tilværelsen. Hun har sine røtter i Bygland, og er datter av den ikke ukjente politiker Sigbjørn Horverak.

– Jeg har nok arva en del etter ham, for jeg tror jeg har en direkte måte på være på, og tar gjerne en kamp mot myndigheter og urett som måtte bli avslørt. Men nå gjelder det å finne min plass i staben og i menighetene, og være med å prege det som ligger innenfor mitt arbeidsområde, sier hun.

Det er mange profesjoner i kirken, og alle vil gjerne sette sitt preg på sine fagområdet. Men i siste instans, understreker hun, er det jo Kirkelig fellesråd og menighetsrådene som bestemmer.

– Nå har jeg jo den fordelen at jeg har arbeidet i Birkenesmenighetene noen år, så jeg vet hva jeg går til – og menighetene vet sånn cirka hva de får, sier Horverak.

Erfaring

Birkenes har fått en kirkeverge med solid erfaring, både fra kirkeverging og annet. Etter lærerskole ble hun ansatt på Songdalen ungdomsskole, deretter kirkeverge i Bykle og etter hvert daglig leder i Hellemyr menighet i Kristiansand før hun ble daglig leder for menighetene i Birkenes. Journalistyrket har hun også prøvd i Setesdølen.

Økonomi er et av arbeidsområdene for kirkevergen.

– Hvordan synes du det ligger an med den i Birkenes?

– Det kommer jo an på hvem du sammenligner med. Det er ikke unaturlig at kirkeøkonomien går i takt med kommuneøkonomien, og da er det ikke så galt i Birkenes. Dessuten har jo menighetene givertjeneste og kan på den måten få finansiert stillinger og oppgaver som det ellers ikke hadde vært rom for, sier Horverak.

Ingen storrengjøring

Hun er for fortsatt offentlig finansiering, men kunne ønske seg en ordning med livssynsavgift, hvor folk som ikke er medlem av et trossamfunn kunne velge mellom noen gode formål skattepengene skulle gå til.

– Hvordan vil bygdefolket merke at det er kommet ny kirkeverge?

– Det er ikke behov for storrengjøring etter Mai-Liss, så det er ikke sikkert at verken vanlige folk eller ansatte vil merke så mye til det.  Her er alt i skjønneste orden, så for meg gjelder det å videreutvikle både kirkene, kirkegårdene, arbeidsmiljøet for de ansatte og forholdet til kommunen. Og så har jeg en jobb å gjøre med det å bli kjent med folk, sier hun.

Levende kirke

– Hva slags kirke vil du ha?

– Jeg ønsker at kirka og menigheten skal være et sted der alle føler seg velkommen, enten en er aktivt med i det som skjer, eller bare kommer en gang iblant. Jeg ønsker at kirka skal være et sted som gir livet mening og hjelp, og et godt fellesskap. Og hvis det skal være en levende kirke, er det avhengig av at folk engasjerer seg og er med, sier hun, og legger til:

– De fleste ønsker vel at det er flere enn dåpsfølget til stede hvis de skal døpe sitt barn i en gudstjeneste? Ingen tro er for liten til å være med, og tvil er helt vanlig. Men hvis en faktisk ikke deler noe av kirkens trosgrunnlag, og ikke ønsker kirkens medvirkning i seremonier, så er det en helt ærlig sak å melde seg ut. Og melde seg inn, hvis en er døpt og ønsker å være med i det fellesskapet som kirka kan gi.

Fra glassfiber til kirke

Da Helene Horverak ble kirkeverge måtte hennes plass som daglig leder for menighetene fylles. Den ikke ukjente Janne Heia, datter av Yngvar og Ellen Røsstad på Tveide søkte, og fikk plassen. Hun går fra 100 prosent stilling som kostnadskontrollør på Glassfiberen – det har visst mye med penger å gjøre – til 80 prosent stilling i menighetene i Birkenes.

– Etter 30 år på Glassfiberen var tiden moden, og det er et bevisst valg. Nå ønsker jeg å bruke mere tid på barnebarn og familie. Og så er det jo litt gøy at menighetene tør å satse på meg i denne jobben. Jeg har jo ikke erfaring fra kirkekontor, sier Heia.

Men hun har menighetserfaring så det holder. Fire år som kasserer i Birkenes menighetsråd, og enda flere år som frivillig medarbeider i menigheten gjør at hun vet hva det dreier seg om.

– Men gurimalla så mye som skjer som jeg ikke var klar over. Du skal se de listene over frivillige til alle slags mulige oppgaver i menighetene. Jeg visste at det skjedde mye, men ikke så mye, sier Heia.

Hun trives med å sitte i første rekke og ta imot folk både på telefonen og i døra.

– Det er litt mindre forhold her enn på Glassfiberen, men det er mye mere variert og mere kontakt med folk. Og her treffer jeg jo mye mere folk, sier den nye daglige lederen, og slår fast:

– Og så slipper jeg jo Essobakken på vei hjem til Tveide. Det kan jo være en bonus.

Arbeidsfordeling

Menighetene i Birkenes disponerer over åtte årsverk. Det er prester, organister, kirketjenere, klokkere, menighetspedagog, daglig leder og kirkeverge.

Daglig leder for menighetene er saksbehandler for menighetsrådene i Birkenes, Herefoss og Vegusdal.

Kirkevergen har personalansvar og er sekretær for kirkelig fellesråd som har ansvar for kirker, kirkegårder og fordelingen av de midler som måtte komme fra stat og kommune.