Kulturskatt – nær 3000 gamle fotografier er nå digitalisert av Per Gunnar og dugnadsgjengen (SE BILDESERIE)

DIGITALISERER GAMLE BILDER. Per Gunnar Knutson har sammen med en dugnadsgjeng på Birkenes Bygdemuseum digitalisert 3000 historiske bilder.

Per Gunnar Knutson og en dugnadsgjeng ute på muséet på Tveide, gjør en stor jobb med å laste ned og sortere gamle bilder fra Birkenes. Dette har utvilsomt stor kulturell verdi, som vil fortelle oss enda mer om historien i de tre gamle kommunene våre.

Gamle fotografier får nærmere beskrivelser, der dette er mulig å finne. Og de gamle fotografiene fra Birkenes er også i ferd med å lastes ned på nettstedet Agderbilder.no, der publikum kan gå inn å se på bilder fra sine hjemsteder på Sørlandet.

BA møtte nylig Per Gunnar Knutson ute på museet, hvor vi ble noe mer kjent med dugnadsjobben som legges ned. Bygdemannen har nesten hele yrkeslivet bak seg i skoleverket. Her delte han mye av og om sin interesse for dette arbeidet.

I bygda ser man ulike populære bildegrupper fra Birkeland, Herefoss og Vegusdal på blant annet Facebook. Her er det ofte diskusjoner, og en ivrig prat når bilder legges ut. I vår var det fullt hus ute på muséet på Tveide, da Bjarne Bjorvatn tok oss gjennom historien med fotografier fra gamle Birkenes, fra rundt 1905 og frem til 1950.

Til høsten kommer del to med Bjorvatn som forteller, og da er det bilder fra 1950-tallet og frem til i dag som står på programmet. Så at interessen for gamle fotografier er kommet for å bli, er det liten tvil om.

Æren for forarbeidet til foredraget med bilder som Bjorvatn holdt, må adresseres til Per Gunnar og hans gjeng.

– Du vet Kameraklubben ble jo oppløst for rundt 10 år siden. Og det er jo derfra vi har tatt over stafettpinnen, for å føre en del av dette arbeidet videre, forteller Per Gunnar.

– Den siste aktive der var Yngvar Kortner. Han og gjengen hans har lagt grunnlaget for det vi gjør nå. Nå må vi huske på at jeg langt fra er alene som jobber dugnad med dette, det er viktig å presisere. Øyvind Murberg var også primus motor i starten av den jobben vi gjør nå, og mange med han må takkes for innsatsen.

– Det er og var samlet inn flere tusen bilder i permer fra den tiden, og nå handler det om å få systematisert mye av arbeidet.

– Vi har vært en liten gjeng hele tiden, og jeg har vært med helt fra starten av. Men vi trenger absolutt flere krefter i gjengen vår. Det er så utrolig mye som må gjøres. Er det flere der ute, uansett alder, som har stor interesse av foto, så er alle hjertelig velkommen på tirsdager hos oss.

– Når vi først er i gang med å etterspør, så er vi selvsagt også glad for alt av gamle fotografier fra hele kommunen, og det gjelder selvsagt også Herefoss og Vegusdal. Det er bare å ta kontakt med oss ute på museet på tirsdagene, da er det lettest å få tak i oss.

– Fortell litt mer konkret om den jobben som gjøres og arkiveringen.

– Vi lagrer jo alle bildene våre på minnepenner og i ulike «bokser». Når det er gjort, så tar vi frem bildene igjen og gir disse opplysninger. Det man kaller metadata.

– Det arbeidet med å legge til opplysningene rundt ett bilde er svært viktig, men tar også mye tid. Og derfor skulle vi gjerne vært flere med på dette. Jeg kan love en trivelig gjeng og et interessant arbeid, forteller den tidligere læreren.

– I neste fase så registrerer vi inn bildene våre i en database hos Agderbilder. Kommuner på hele Sørlandet er etter hvert blitt medlemmer her. Da er det lettere for publikum å lete i gamle foto fra sin kommune. Så langt har vi registrert rundt 300 bilder hos Agderbilder.

På nettstedet Agderbilder.no er det nå registrert godt over 55 000 bilder fra hele Sørlandet. Agderbilder arbeider med digitalisering, formidling og publisering av kulturhistoriske fotografier i Agder, og er en sammenslutning av arkiver, muséer, biblioteker og historielag på Agder.

– Dette er jo for meg og de andre en stor hobby, og som pensjonister trives vi svært godt med dette. Men man må definitivt ikke være pensjonist for å bidra inn i denne dugnadsjobben, for å kartlegge vår historie enda bedre, forteller Per Gunnar avslutningsvis.

 

GAMLE BILDER

BA takker Birkenes Bygdemuseum som har gitt oss lov til publisere og dele noen av de utallige bildene med våre abonnenter. Det er muséet som har rettighetene til fotografiene.

 

TORSTEN SVENDSEN PÅ SAVA SI.

 

PÅ SKOLEVEI, PÅ «LINA» VED DEN TIDLIGERE KIOSKEN NEDENFOR TINGELING.

 

MARKERING VED MINNESTØTTA VED DET TIDLIGERE KOMMUNELOKALET I FRITUN.

 

HORNMUSIKKEN MARSJERER FORBI TIDLIGERE BIRKELAND STASJON, 17. MAI 1937.

 

ULDALS TREVARE, DER NÅ MARIKKEN, BAKERIUTSLAGET OG APOTEKET HOLDER TIL.

 

A. VOLLAN PÅ STRØGET.

 

ANTON MO SITT HUS VIS A VIS VOLLAN, NÅ HEIMTUN

 

ASFALTERING OG BYGGING VED KAFFESTOVA, NÅ HAPPY TIME.

 

GILDT LAG PÅ TRAPPA TIL KAFFESTOVA.

 

BEDEHUSET SALEM, PÅ SAMME TOMTA SOM DAGENS BEDEHUS.

 

ERLING HØIKLEV SITT HUS.

 

PARKERING PÅ VALTJØNN, SKI-NM 1963.

 

GUTTEMUSIKKEN SPILLER PÅ 17. MAI.

 

17. MAI-FEIRING PÅ MORHOMMER.

 

 

 

FRA KORTESJEN PÅ 17. MAI.

 

TORLEIF TOBIASSEN (til høyre) SLÅR AV EN PRAT MED KONRAD SVALAND.

 

OPPLYSENDE VEISKILT I FRITUN.

 

BYGGING AV DEN FORLENGST REVNE GAMLEHEIMEN, DER BRAKKENE TIL VOKSENOPPLÆRINGA STÅR NÅ.