Adventsmoro med ski

MÅ RYDDE: Museumsbestyreren har en ryddejobb å gjøre før skisamlingen kan monteres.

Snart åpner museet på Grasham dørene for årets juleutstilling, og i år er hovedattraksjonen skisamlingen til Arvid Falander.

– Men det er mye aktivitet for alle aldersgrupper. Eventyrstund i badstua pleier å være veldig populært, og i anledning skisamlingen til Falander vil NM-filmen fra Birkeland rulle og gå på lerretet, sier Frode Borø Svaland.

I den anledning er kafeen fylt opp med mat og drikke, og gir mulighet for å treffe gamle og nye kjente, forteller museumsbestyreren, som også åpner både smia og snekkerverkstedet.

– Og som om dette ikke var nok, så kan man lage sine egne stearinlys av bivoks, og selvfølgelig kommer julenissen. Arrangementet på Grasham begynner klokka 12.00, så man får god tid til både aktivitetene der og tenning av julegrana på Tobias jorde, forsikrer bestyreren som håper at riktig mange vil ta turen til Grasham og starte adventsdagene der den 3. desember.

Varm i trøya

Han begynner bokstavelig talt å bli varm i trøya nå, for ryddeprosessen består av tunge løft, og han begynner også å bli varm i trøya som museumsbestyrer.

– Nå har du holdt på siden august. Svarer det til forventningene?

– Livet har blitt enklere med 60 prosent jobb her og 100 prosent på gården. Tidligere var det 100 prosent i bank og 100 prosent på gården, sier Svaland.

Han synes det er både rett og riktig å få mer tid til kone og barn.

Og med det er samtalen i gang om både gårdsdrift og museumsdrift. Gårdsdriften består av cirka 20 dyr hvorav ni – ti er melkekyr, og resten ungdyr. Med den fordelingen fylles en melkekvote på 75.000 liter. Nå er det gått til anskaffelse av to Telemarkskuer med horn.

– Dette er en heilnorsk rase som er bevaringsverdig, og da er det gøy å ha noen sånne på gården, sier han, som også har mye interessant å fortelle om de forskjellige kuers personlighet.

– Hver ku har sin særegenhet, og må behandles deretter. Det er jo en erfaring som kommer godt med i forhold til frivillige medarbeidere på Grasham, sier han med et glimt i øyet.

Ski i alle fasonger

Men nå er det «Jul på Grasham» som står i sentrum for all oppmerksomhet. Samlingen til Falander er ved en tidligere anledning presentert i Birkenesavisa, men skiene har aldri vært stilt ut til allmenn beskuelse. Nå skal den stilles ut på Grasham, og den som har litt sans for historie generelt og skihistorie spesielt, har noe å glede seg til.

– Nå holder vi på å gjøre i stand et rom i den gamle låven som skal brukes til formålet. Selve ryddinga her er også interessant, for vi kommer over litt av hvert som har vært bortgjemt en stund, forteller museumsbestyreren.

I den gamle låven regner man også med å kunne vise NM-filmen fra 1963, og målseilet som ble brukt den gang har man faktisk også fått tak i.

Falanders skisamling inneholder om lag 200 par ski, og det er ski i samlingen som får noen og enhver til å mimre. Jubileumsmodellen til VM i Holmenkollen i 1982 er blitt et samleobjekt, og det klenodiet inngår selvfølgelig i samlingen.

Frivillighet

Frivillighet er alfa og omega i museumsdriften i bygda, og det er plass til flere frivillige.

– Tidligere hadde vi bare samlinger på mandag kveld. Nå har vi utvida og bruker tirsdag på dagtid for de som det måtte passe for. Mandagen går mye til registrering og fotografering, tirsdag blir mye brukt til vedlikehold. Og vedlikeholdsbehovet er enormt, sier Svaland.

Det er også tanker om nyvinning. Jakob Olaus Mo har en nesten intakt både mølle og sag. Neste tilskudd til museet håper vi skal være en bygning hvor vi skal ta vare på, og vise fram mølla i tillegg til noen andre hemmeligheter.

– Og selv om vi har mye plass, så trenger vi enda mer. Det ligger mye i krokene, ting vi ikke har hjerte til å kaste, og som vi heller ikke har plass til å gjøre noe særlig ut av i nåværende bygninger, sier Svaland.