Fossekallen i Flakkefossen

PREMIERT. Paul Mjålands bilde av Fossekallen i Flakkefossen ble stemt frem til en andreplass på sist måneds konkurranse i naturfotoklubben Biofoto Sørlandet.

Paul Mjålands bilde av Fossekallen i Flakkefossen ble sist måned stemt frem til en andreplass i naturfotoklubben Biofoto Sørlandet siste konkurranse.

Biofoto Sørlandet er blant de største biofotoklubbene, og konkurransen er knallhard. Klubben har månedlige konkurranser hvor de tre beste får sine blinkskudd presentert i Fædrelandsvennen.

Paul Mjåland har tatt naturfotografier i en mannsalder. Da han pensjonerte seg i 2011 kunne han se tilbake på 37 års erfaring fra Agderposten.

OFTE I BIRKENES. Som naturfotograf er Paul Mjåland ofte i Birkenes. (Foto: Privat)

– Denne gangen fikk jeg en andreplass, noe jeg synes var veldig stas. Det er mange dyktige fotografer i klubben, og å komme blant de tre beste henger høyt, lyder det fra Mjåland.

– Det er første gang på 2-3 år at ett av mine bilder er stemt frem blant de beste. Jeg har nok også lært meg litt om hva juryen (klubbens medlemmer) setter pris på ved et bilde. Jeg prøver gjøre det enkelt og jordnært, og jeg er ofte i Birkenes for å ta bilder. Noen fotografer bearbeider bildene i photoshop, men jeg forandrer ikke noe, forteller han.

Fossekallen er Norges nasjonalfugl, og skal være en vanskelig fugl å få tatt bilder av.

– Den sitter ofte og «neier» på en stein, og er sjelden i ro. Den ses på som en vanskelig og utfordrende fugl å ta bilder av, sier Paul og legger til at bildet er tatt i Flakkefossen hvor den hadde reir.

– Jeg hadde fått tips om at den var observert der, og etter mye tålmodighet og 300 bilder fikk jeg fanget dette motivet. Det var veldig moro å få tatt et godt bilde av den, sier han.

Paul har i 20 år gitt ut kalender med naturfotografier fra Agder, og han røper at arbeidet med neste års kalender er godt i gang, og han ser ikke bort fra at Fossekallen fra Flakkefossen, også blir å finne i den kalenderen.