Olav N. Birkeland skal sykle de 250 mila fra Lindesnes til Nordkapp på under fem døgn

BIRKELENDING: Olav N. Birkeland sørger for at sykkelbygda Birkeland er representert i rekordlaget. 50-åringen begynte ikke å sykle før i 26-årsalderen. Siden har han til gjengjeld sykla mye, både i terrenget og på landeveien. (FOTO: Chris Thomas Johansen)

Blant syv sørlandske sykkelveteraner som har tatt mål av seg til å sette ny rekord på strekningen Lindesnes-Nordkapp er én birkelending og én lillesander.

– Det handler jo om at en har lyst til å sykle Norge på langs, svarer lillesandsbosatte Øyvind Vaagland Reiten når han blir spurt om hvorfor i all verden han har latt seg verve til syvmannslaget som skal prøve å sykle den 2531 kilometer lange strekningen fra sydspissen til nordspissen av Norge på mindre enn fem døgn.

– Vi kommer jo til dekka bord. De har planlagt og ordna alt, sier birkelendingen Olav N. Birkeland. På direkte spørsmål innrømmer han at det ikke er bare er derfor han blir med på den utfordrende sykkelturen.

-Nei, jeg tenkte at det hadde vært artig å prøve, da.

Fra hele Sørlandet

Den som har dekka bordet er først og fremst Rune Rørvik, lagkapteinen. Den 49 år gamle læreren fra Mandal fikk ideen til den noe spesielle sykkelturen etter å ha sittet uvirksom etter en øyeoperasjon i fjor sommer.

– Det er en ganske ultimat utfordring, noe av det tøffeste jeg kan tenke meg, så tøft mentalt og fysisk at dette er noe jeg kan lære mye av og som vi kan ha mye moro av å prate om i mange år framover, sier Rørvik til rekordstuntets egen side på facebook. De øvrige fire på syvmannslaget er Øystein Dahl fra Mandal, Helge Sortland fra Hånes, Ove Fuglestveit fra Marnardal og Runar Skuggevik fra Vegårshei. De syv kjenner hverandre godt etter å ha deltatt i samme sykkelritt, både i Norge og utenlands, gjennom mange år.

– Da har vi ofte havna ved samme middagsbord og sykla mye i lag, forteller Øyvind Reiten.

Samler inn til kreftsaken

Runar Skuggevik har en spesiell motivasjon for å være med; han mistet datteren i kreft da hun var 13 år gammel. De syv sykkelveteranene har nemlig også som mål å samle inn så mye penger som mulig til kreftsaken, nærmere bestemt kreftforskning for barn og barneavdelingen ved Sørlandets Sykehus.

Rekordprosjektet har oppretta en egen side på facebook; Lindesnes-Nordkapp 2020. Her blir hver av de syv syklistene presentert via videointervju, og du kan følge rekordforsøket på deres egen TV-kanal på facebook og instagram. Produsent for TV-sendingene er Chris Thomas Johansen (71° Nord, Kompani Lauritzen, Farmen m.m.)  Med seg i det tekniske teamet har han Even Kvernmo, Svein Olsen, Adrian Dahl og Frode Røssland.

Meritterte terrengsyklister

– Dette blir noe helt annet enn det vi har gjort før, sier Øyvind Reiten. I tospann med Olav N. Birkeland har han fullført flere ultraritt på terrengsykkel. I 2008 tok de 3. plass i Trans Rockies i Canada, et lagtemporitt over 580 kilometer og 15.000 høydemeter fordelt på syv etapper. I fjor vant duoen masterklassen i Alps Epic i Frankrike. Her tilbakela de 350 kilometer og 14.000 høydemeter på seks dagsetapper. I styrkeprøven som nå ligger foran dem blir det om å gjøre å sykle mest mulig fornuftig fortest mulig.

– Det blir omtrent som å kjøre en bil mest mulig økonomisk, komme lengst mulig på det drivstoffet du har innabords, legger Reiten til.

Sykling 19 timer i døgnet

For å komme i mål på fire døgn og 19 timer og dermed slå den gjeldende rekorden som lyder på fire døgn, 22 timer og 18 minutter, må sørlandsveteranene sykle i overkant av 50 mil om dagen. Planen er å sykle 19 timer i døgnet, med fem minutters pause for hver femte time. Det blir ingen liten utfordring.

– Når du sykler så langt over så mange dager, så vet du ikke hva som kan skje. Plutselig kan det være bom stopp, sier Olav N. Birkeland.

– Og så må vi huske på at vi driver utendørs idrett. Vi er nødt til å ha stang inn på værforholdene, skal vi ha sjans til å klare det, det er det ikke tvil om, supplerer Øyvind Reiten.

Begge tror den største utfordringen blir å få i seg nok næring til å klare å holde kroppen i gang.

– Og ikke brenne kruttet, sier Birkeland.

– Hvis vi får motvind og dårlig vær og vi ser at tida begynner å renne fra oss, er det viktig at vi klarer å holde oss til planen og kjøre på den watten vi har tenkt, presiserer Reiten.

Lange treningsturer

For å forberede kroppene på den ekstreme utfordringen har de sykla langt og lenge, hardt og mye siden veiene ble snøfrie.

– Det er nok ikke så mange i Norge som trener så mye som vi har gjort den siste tida. Vi har vært oppe i femti timer i uka, røper Øyvind Reiten. Veteranlaget har hatt flere treningsleire sammen, og var blant de første over Brokke-Suleskar da veien åpna forrige helg. Da sykla de fra hjemstedene,

opp Setesdalen, over Suleskar, ned om Tonstad, via Eiken og hjem.

– Det ble over førti mil, forteller Reiten.

– Og firetusensekshundreogfemti høydemeter, skyter Birkeland inn.

SYKKELKOMPISER: Øyvind Reiten (t.v.) og Olav N. Birkeland har gjennomført flere utfordrende sykkelritt sammen. 26. juni starter de på den hittil største utfordringen: Lindesnes-Nordkapp på under fem døgn. (FOTO: Bjørn Vidar Lie)

Gleder seg

– Jeg gruer meg egentlig ikke. Det må være hvis det blir dårlig vær og kaldt, men jeg er jo dum nok til å tru at vi får vind i ryggen, sol og femten grader hele veien, ler Øyvind Reiten.

– Og det er vi jo egentlig avhengige av også, for å klare å ta rekorden, legger han til.

Men først og fremst gleder han seg til å sykle Norge på langs.

– Det er jo en opplevelse i seg sjøl. Det er jo Norge i sakte kino. Folk ser jo på «Hurtigruta minutt for minutt». Dette kommer til å gå atskillig fortere enn det, men når du sykler på så lav intensitet som vi skal, så får du mye med deg. Du husker omtrent hver ei postkasse. Det var dét som gjorde at jeg ble med, sier Reiten. Det han betegner som «lav intensitet» er 27,2 km/t i snitt.

– Jeg gleder meg mest til syklinga. Hvis det er fint vær og kroppen fungerer, så kan det bli artig, svarer Olav N. Birkeland.

Kan ryke siste dagen

Etter planen skal starten gå 26. juni klokka 07.00 på Lindesnes. Og målgang på Nordkapp-platået?

– Ja, det er jo fire døgn og 19 timer seinere, det, da, helst litt før, hvis det her går etter planen, sier Øyvind Reiten. Han tør ikke anslå hvor stor sjansen er for å klare målet om å ta rekorden, men er temmelig sikker på at alle syv skal klare å komme seg til Nordkapp.

– Rekordmuligheten kan jo ryke siste dagen, den. Hvis vi får nordvest kuling på Nordkapp-platået, så har vi ikke sjangs. Men hvis vi gjør dette fornuftig, så kommer vi alle til Nordkapp. Så sterke er vi. Og dét er målet, sier Øyvind Reiten.