Råsterke Inga blir eneste norske kvinne i VM

Inga Johannsdottir drar neste helg til Danmark for å delta i verdensmesterskapet i Kettlebell, og det uten en krone i støtte. Selv landslagsdrakta har hun måtte betale med egne penger. Hun har tidligere vunnet begge maratonøvelsene i Kettlebell og har flere 2. plasser. Nå drar hun ned med to andre utøvere, og er eneste kvinnelige utøver fra Norge.

Den råsterke kvinnen som bor på Oggevatn, jobber som helsefagarbeider i Birkenes kommune og utdanner seg nå som sykepleier ved UiA i Grimstad. 49-åringen flyttet til Norge fra Island i 1995 og har siden bodd i bygda vår.

Vi blir mer kjent med Kettlebell-utøveren og idretten hennes, da vi møter henne i hjemmet hennes før avreise til Danmark neste helg.

Sportsgrenen går ut på å løfte tunge kuler.

– Det er halvmaraton som står på programmet i VM første del. Men jeg liker helmaraton også, og satser på den øvelsen i siste halvdel av VM, som går i Belgia til høsten, innleder Inga.

– Halvmaraton øvelsen går over 30 minutter. Man har deretter ulike vekter på kulene, utfra fra hvilken vektklasse man stiller i. Jeg stiller i vektklassen over 70 kilo, og skal løfte en kule på 18 kilo. Dette er for øvrig en ny vektklasse for meg.

– Man starter med kula på gulvet foran seg. I det startsignalet går, tar man kula og svinger bak mellom bena og frem igjen – og så opp til skuldra. Deretter støter man kula fra skulder og rett opp på strak arm. Man må holde kula stille der et øyeblikk, før man gjentar flest mulig ganger. En «one arm long cycle» som vi sier på Kettlebell-språket.

– Dette er en teknisk øvelse, hvor man må holde seg innenfor de gitte reglene. Man har to dommere som følger med om utøveren gjør det riktig i hver repetisjon. Selv er jeg utdannet dommer, og kan fort ende opp med å være meddommer i det kommende verdensmesterskapet.

Når Inga drar nedover til Danmark neste torsdag for å delta, er hun eneste kvinnen fra Norge. De to i herreklassen er Andreas Jacobsen og Aksel Ribu.

Kettlebell er en kjent treningsform for de fleste som har referanser fra treningsstudioer, men er mindre kjent som konkurranseform, og er foreløpig kun det man kan kalle en liten «nisjeidrett». Det kan uansett ikke ta bort prestasjonene til bygdas eneste Kettlebell-utøver.

Fra før har Inga to VM-titler. De kom i Spania i 2018, da hun vant både halvmaraton, og helmaraton på 60 minutter. Året etter ble hun nummer to i begge klassene bak Del Wilson fra USA.

Hun begynte med Kettlebell så sent som i 2014, og har i den senere tid trent andre på flere steder på Sørlandet.

– Jeg husker første gang jeg ble kjent med idretten. Det var faktisk på «God morgen Norge» på TV. Da ble jeg veldig nysgjerrig, og siden har det vært en veldig fin treningsform for meg.

– Konkurransene er egentlig bare en bonus for meg. Denne treningsformen gjør at jeg er i mye bedre form enn noen gang, både fysisk og psykisk. Før drev jeg ikke med noen annen idrett, røykte og kan ikke påstå at jeg var så veldig sunn.

– Derfor har Kettlebell betydd mye for meg på mange måter, selv om jeg ikke er så veldig ung lenger. Dette er også et godt bevis for at det er en fin treningsform, for alle i alle aldre, og kan definitivt anbefales, forteller hun.

For utøveren som trener 4-5 ganger i uken i sitt eget lille treningsrom hjemme, så er det ikke så mye økonomisk støtte å hente.

Inga er ikke medlem av noe idrettslag, forteller hun til BA. Det finnes heller ikke noen som har egne Kettleball-grupper på Sørlandet. Dermed står hun uten støtte fra noen, og må betale hele VM selv.

Forberedelser, reisen til Danmark og oppholdet i fire dager, som hun drar helt alene til og kun med samboer og hunden Balder, betaler hun alt selv. Til og med landslagsklærne hun bruker under VM og i representasjonen, har hun betalt for selv.

God support har hun uansett fra bygda.

– Jeg har mange gode venninner blant annet gjennom jobben min, og dem vet jeg heier på meg når jeg når drar til VM. Den støtten er verdifull for meg.