Årets vandretur – gjenoppfrisker idrettslagets forbudte 17. mai-feiring i 1941

NASJONALDAG PÅ FJELLSKÅR. 17. mai-feiring på Fjellskår i 1941. Egentlig søndag 18. mai. (Foto: Ukjent/utlånt av Birkenes Bygdemuseum, som har rettighetene til bildet)

Det har blitt en årlig tradisjon at Birkenes Historielag i samarbeid med menighetsrådet arrangerer vandretur på Kristi himmelfartsdag.

I år er turen lagt til Røynåsheia, med start fra Sava og kurs på gamle ferdselsveier mot Klepp og Fjellskår. Vi gjenoppfrisker ruta som medlemmer av Birkenes idrettslag fulgte 17. og 18. mai 1941. All feiring av nasjonaldagen var bitt forbudt av den tyske krigsmakta, men de visste råd og feiret ved å dra på tur. Det ble både flaggheising, tog, allsang og ikke minst fotografering, som ellers var mindre vanlig på den tida.

At turen til dels dreier seg om historia til Birkenes idrettslag passer fint, siden laget nettopp i år feirer sitt 100-årsjubileum, noe som markeres på forskjellig vis gjennom hele året. Blant mye annet skal det også utgis bok, og i den vil du kunne lese mer om idretten i krigstida og mye, mye mer.

Turen vil som nevnt gå langs gamle stier, men solid skotøy anbefales, siden det fortsatt er ganske blaut i skauen. Mellom Sava og Fjellskår er det ca. 3km. Det blir tur-retur med mulighet for en liten omvei over Svemåsen på heimveien. Det vil bli holdt en kort sportsandakt underveis. Ledere for turen blir Kristen Rosåsen, Trygve Løland og lokal kjentmann Knut Olav Raen.

Merk: Da LOS-brosjyren ble laget, var denne turen tenkt lagt til Øvre Røynås. Mye hogst og andre forhold gjorde at den ble omlagt. Til dere som møter direkte, møt ved Sava som ligger ved fylkesveien mellom Åbål i Birkenes og Gåsetjønn i Høvåg. Sava ligger mellom Røynås og Kornbrekke. Kjør gjerne sammen, ikke ubegrensa med parkeringsplasser. Se ellers annonse i dagens avis.

 

Trygve Løland

 

______________

Brukerskapt