Tenker enda høyere

SENUMSTADBROA: Politikere på befaring ved Senumstadbroa i 2018.

Eon vil ha 225 meter høye vindturbiner i Nord-Odal. De samme kan bli aktuelle i Birkenes.

– Vi leser i avisa Glåmdalen at Eon ønsker å sette opp turbiner som er 225 meter høye. Kan vi risikere det samme her i Birkenes, spør Torstein Arne Svendsen.

Motvind er godt representert når Olje- og energidepartementet inviterer til befaring på Oddeheia og Bjelkeberg. Før delegasjonen går ut i skog og mark, er det en liten sesjon med informasjon og spørsmål i Birkeland sentrum. Det er her Svendsen tar ordet.

– Ja, det er riktig at vi ser på en større turbin i Nord-Odal, og det kan være aktuelt også i Birkenes. Det vil i så fall komme fram av detaljplanen som tidligst er klar i høst. Om turbinene blir 180, 200 eller 220 meter vet vi ikke ennå, sier Martin Westin fra Eon.

Fra 119 meter

Turbinhøyden har lenge bekymret Motvind og deres medspillere. Vindmålemastene som nå står på Oddeheia og Bjelkeberg er 105 meter høye. Vindturbinene som planlegges i Nord-Odal er 129 meter til navet, og rundt 225 meter når bladet står rett opp.

– Det er dette vi har vært redde for hele veien, at vindturbinene skal bli større enn opprinnelig planlagt. Dette får konsekvenser for området, sier Svendsen.

Tidligere har Birkenesavisa skrevet at turbinene som planlegges i Birkenes er 119 meter til navet, og har blader på 53 meter. Det blir rundt 145 meter totalt. Visualiseringer gjort av Sweco, som er trykket utallige ganger i Birkenesavisa, er laget med vindturbiner som har en totalhøyde på 175 meter.

EON: Martin Westin fra Eon i sort, og Nina Haug fra departementet i rosa. Torstein Arne Svendsen til venstre.

Vernet vassdrag ikke hinder

– Det er urimelig at menneskene som bor i vassdragsområdet skal leve i usikkerhet fram til en detaljplan. Det er forunderlig at Eon ikke er pålagt å oppjustere verdiene for støy i takt med kraftigere turbiner, høyere master og videre blader, sier Trond Harstad fra Motvind.

Aksjonsgruppa mener det ikke er i tråd med nasjonale retningslinjer for verna vassdrag å tillate en utbygging av vindkraft tett opptil Tovdalsvassdraget. De formaner Olje- og energidepartementet (OED) om å sette ned foten for prosjektet.

– Rent juridisk er ikke et vernet vassdrag en hinder for en slik utbygging, slik et naturreservat ville vært. Det betyr ikke at vernestatusen ikke er relevant for saksbehandlinga, sier underdirektør Tollef Taksdal i OED.