Populær tyttebærgløgg

GLØGG: Pernille Vea og dattera på Røyland gård.

Har doblet produksjonen av gløgg, og kundene drar kortet.

– Vi synes det er flott å utnytte skogsbær på ulike måter og mange setter pris på gløgg på denne årstida. Det har blitt produsert 700 liter til nå i år, og det er mer enn dobbelt av i fjor, sier Pernille Vea hos Røyland gård.

Det er gløgg på programmet denne dagen Birkenesavisa stikker innom. Det er snø og strålende sol, nesten julestemning. Så Vea synes det passer bra med en pause ute, og smake på årets produksjon av gløgg.

Populære tyttebær

Gløggen fra Røyland gård er basert på tyttebær plukka tidligere på høsten.

– Det blir også produsert en variant som er basert på epler, sier Vea til Birkenesavisa.

Tyttebærgløggen er mest populær og den de produserer størst mengder av. Den har vært på matmesse i Berlin og fått anerkjennelse fra kokker også andre steder, to år på rad.

– Nydelig smak som passer til mer enn varm, krydret juledrikk, sier Vea.

Sammen med Farris blir det en god alkoholfri drikk. Hun forteller også at den passer veldig godt som basis i hjemmelaget rød saus til riskremen i jula. Og som krydder og smaksetter i brune sauser. Det er bare fantasien som setter grenser.

– Vi lager også andre ting. Bamsefars blåbærsyltetøy selges i Hakkebakkeskogen i Dyreparken, sier hun.

På kjøpesenter

I alt fem slag syltetøy og gele som selges i butikker og på markeder, sammen med de to typene gløgg.

Her går all tid med til å produsere. Det skal plukkes ute i naturen, og det tar tid å plukke og ordne med slike råvarer. Greit med litt fint vær, så det blir greit å rense dem etterpå. Den høsten vi hadde dette året var nok ikke ideell.

En god porsjon ideologi er det også med i spillet, det er et mål å bruke de ressursene naturen har å by på. Det blir ikke brukt konserveringsmidler, og sukkeret er rørsukker. Alt er økologisk, og hovedingrediensen altså rett fra naturen.

– Det produseres mest til julesalget, så nå er det travle tider. Det er messer og markeder overalt, der produktene skal selges, og i år skal det være pop-up butikk på Sørlandsenteret hver helg fram til jul, sier Vea.

Produkter fra Røyland selges også i delikatessebutikker i Oslo-området.

En livsstil

Men akkurat denne dagen er det servering av gløgg på et saueskinn i sola, før innspurten til jul fortsetter. Det er mye jobbing som ligger bak det heile. Så mye at ikke blir bare en jobb, men snarere en livsstil, forteller Pernille Vea.

Hun forteller at det å lage gløgg hjemme har vært tradisjon i familien. Mor til Marit Sagstuen lagde alltid gløgg på denne måten, servert med eplesaft til barna, og med rødvin til de voksne.

– Alt vi har produsert til nå er allerede solgt, så nå er det på kjøkkenet og lage ytterligere 150 liter slik at vi har til de siste markedene før jul, avslutter Vea.