60 000 kubikk med tømmer ut av skogen i Birkenes

STORE MENGDER. Her står tømmersjåfør Thomas Nærum fra Odd Grødum Transport, foran et stort parti trevirke. Foran ser man furu-skur med høy kvalitet, mens man i bakgrunnen kan skimte både slip og bjørk.

Skogbrukskommunen Birkenes er inne i en tid med gode priser på tømmeret. Det gjør at det hogges bra rundt om i hele bygda. I snitt hogges det rundt 1500 kubikk hos hver av skogseierne. De største driftene er på over 6000 kubikk.

Vi har tatt en prat med skogbrukslederen i AT skog (Agder og Telemark skogeierforening) i Birkenes Kjetil Aamlid. Han forteller om gode priser for skogeierne, og at det tas ut jevnt bra med tømmer om dagen. BA blir også fortalt om miljøkravene som følges opp av de ulike aktørene til skogen.

SKOGBRUKSLEDER. Kjetil Aamlid i AT skog forteller om gode tømmerpriser og bra med tømmerdrifter i Birkenes.

– Prisene gjør at villigheten til å drive i egen skog nå er god over hele Norge, noe som også gjenspeiles i vår egen kommune. I 2022 ble det drevet ut 60 000 kubikk her i Birkenes, og vi havner på de samme tallene i år viser driftsplanene.

– Som oftest melder skogeierne inn drifter på mellom 1000 og 2000 kubikk, mens de største har vært på godt over 6000 kubikk, forteller Aamlid.

– Hva gjør dere etter driftene er over, med hensyn til å etterkomme blant annet miljøkrav for skogen?

– Det vanlige er selvsagt at vi sparer igjen gode frø trær som sprer ut nye frø for tilveksten. I tillegg sparer vi trær rundt myrdrag (kantsoner), og ved bekker og vassdrag. Det som også er av nyere tids miljøbevaring, er at vi flere steder drar inn med gravemaskin i hogstområdet etter at tømmeret er kjørt bort.

– Da graver vi bort mye av humusen øverst i jordsmonnet, og ned til gro-bar jord, slik at frø fester seg bedre. Dette er blitt mer og mer vanlig å gjøre etter hver drift. I tillegg rydder vi opp i terrenget der det er kjøreskader.

– Jeg vil gjerne også fortelle at før vi setter i gang med en drift, så kontrollerer vi alle kart om det er miljøaspekt å ta hensyn til (tiurleir, rovfugl m.m.). Alle grunneiere må i dag ha sertifikat for å drive tømmer ut av skogen, etter en lov som kom for rundt 10 år siden.

– I tillegg planter vi ut ca 150 000 granplanter her i kommunen.

GREPA TAK. Det har blitt noen timer i krana for sjåførene, som her har kjørt ut rundt 175 lass fra denne drifta.

– BA har besøkt en av de større driftene i år mellom Fidje og Kyllandsvannet, der det har vært en drift på mellom 6-7000 kubikk. Hvor stort område er det hugget på der, og hvordan var driften der med tanke på uttak?

– Jeg tror at det på det hogstfeltet ble tatt ut tømmer fra rundt 200 dekar skog. Mye av skogen der var hogstmoden, og derav litt råte i grana. Men skurprosenten havnet nok der på rundt 70 prosent, mens det var 30 prosent slip. Dessuten ble det tatt ut en del lauvtrær til ved og flis.

– Jeg kan legge til at vi på driftene leier inn entreprenører som utfører jobbene med å felle og kjøre frem tømmeret til lasteplassene. På driften her var det Svein Røynås fra Vennesla som hadde oppdraget, avslutter skogbrukslederen til oss.

På den nye flotte utbygde losseplassen ved Lande sør for Fidje, treffer vi også på transportøren på den driften, Odd Grødum Transport.

TØMMERVELTENE. Veltene med tømmer her mellom Fidje og Kylland har vært både høye og lange i vinter, og blitt fylt opp flere ganger i løpet de månedene drifta har pågått.

Tømmerbilsjåfør Thomas Nærum kan fortelle at det går mange lass derfra, til ulike destinasjoner.

– Totalt blir det nok kjørt ut godt over 175 fulle tømmebiler med tømmer fra denne drifta, kan Nærum fortelle.

– Vi kjører til ulike steder der tømmeret blir foredlet eller sendt videre hos kjøperne. Vi kjører mye opp til sagbruket på Simonstad ved Åmli. I tillegg går det en del lass til Eydehavn og til Huntonit i Vennesla.

Da vi er på besøk mens tømmersjåføren laster opp bil og henger, så er det eik som skal transporteres til en privat kjøper i Vennesla, som skal ha partiet til sitt sagbruk.