«Jorden rundt» – en flott musikalsk reise med Hornmusikken og Bygdegutane

 

En variert meny sto på programmet da Birkenes Hornmusikk og Bygdegutane holdt konsert i samfunnshuset på Engesland søndag kveld. «Nyttårskonsert» var navnet og tematikken var musikk fra hele verden. Polfarer Astrid Furholt var konferansier for musikkfesten, som høstet mye applaus fra publikum i salen.

Rundt 120 mennesker møtte frem for å høre på Hornmusikken og Bygdgutane.

BYGDEGUTANE. Det lokale koret fra Engesland fremførte fire sanger fra scenen.

Publikum fikk høre totalt 16 ulike verk og sanger. Bygdegutane med Olav Kristian Gunnarson Dovland i spissen fremførte fire sanger. Av disse fremførte de sammen med hornmusikken «Second American folk Rhapsody». Det ble ett av flere høydepunkt denne kvelden.

UNGE MUSIKANTER. Elias Aanesland (14) og Adam Stacmewich (17) imponerte på saksofon.

Men først startet Hornmusikken med norske «Vidda» av Ole Edvard Antonsen. En flott innledning på den 80 minutter lange konserten. Her fikk vi blant annet høre Andrea Tjøntveit solo på trompet, akkompagnert av de andre musikantene.

Deretter fortsatte den musikalske reisen verden over. Det fortsatte med «Wo die Volga fliesst» fra Russland, før man presenterte et stykke fra India. Stykket «Bollywood» var en hyllest til indisk kultur. Deretter dro man til Sør-Afrika, Sør-Amerika, Nord-Amerika, England, Svalbard, Østerrike, og tilbake til Norge, før det hele ble avsluttet med musikkstykker fra Danmark og Østerrike.

KVELDENS KONFERANSIER. Polfarer Astrid Furholt styrte kvelden på en glimrende måte.

Underveis i «jorden rundt» sin musikkreise, var det små innslag med konferansier Astrid Furholt. Der viste hun lysbilder, og fortalte om sine ulike reiser rundt i verden. Blant annet fikk vi se bilder fra Furholt sine reiser til Svalbard, mens hornmusikken spilte et stykke med Svalbard som tema.

GODT FREMMØTE. Rundt 120 mennesker fylte samfunnshuset søndag kveld.

Dirigent i Hornmusikken gjennom syv år, Kari Ingelsrud, styrte den musikalske festen med stø hånd. Det var flere høydepunkt gjennom kvelden, og et av dem var utvilsomt da Amalie Javenes Flaa fremførte et lite Mozart stykke. For sin solo på klarinett, høstet hun stor applaus etter fremføringen, som varte i nærmere syv minutter.

Av de ulike verkene ble det også fremført et lokalt musikkverk lagd av komponist Geir Knutson. «Nor-Light» eller Nordlys, var en opplevelse å høre for alle fremmøtte.

Da musikantene tok seg en velfortjent pause, ble publikum invitert på kaffe og noe å bite i. Og utfra praten i salen, var det liten tvil om at sangere og musikere hadde satt spor hos de fremmøtte.

LYDMIKSERNE. De unge guttene Emil Reinken (15) og Aslak Kleivane Engesland (13) styrte lyden på en god måte.

Etter pausen fortsatte den 80 minutters lange musikkferden med de fire siste verkene. Hormusikken hadde gående en nedtellingsklokke som fortalte om tiden. Da de siste tonene døde ut, var konserten syv sekunder på overtid.

DIRIGENT. Kari Ingelsrud styrte Hormusikkens 24 musikanter med stødig dirigering.

Ledere av Hornmusikken, Karen-Ingrid Witter og dirigent Kari Ingelsrud, var svært godt fornøyde med kvelden.

– Dette var fryktelig stas og vi er kjempefornøyde. Her er folk fra fjern og nær, og fra hele bygda, det varmer oss. At vi måtte sette frem ekstra stoler for de som kom i siste liten, forteller at det var fullt med folk her i kveld.

– Fremføringene våre sammen med Bygdegutane, og Astrid som ledet det hele, ble akkurat så bra som vi hadde håpet på.

– Vi har totalt ni forskjellige instrumenter her i kveld fordelt på 24 musikanter, kunne Ingelsrud og Witter fortelle til BA.

MOZART-SOLO. Ett av kveldens høydepunkt var Amalie Javenes Flaa, da hun fremførte et stykke av Mozart.

En av disse er 21-åringen Amalie Javenes Flaa på klarinett.

– Det har vært stor stas å spille her i kveld og vi har storkost oss. Jeg begynte i Hornmusikken i 2016, men hadde en pause en stund. Jeg var blant annet i Hans Majestet Kongens Garde i ett år, der jeg var i Gardemusikken. Det var ett morsomt og lærerikt år, forteller Javenes Flaa.

– Nå er det veldig stas å være tilbake i musikkgjengen her, være med på fellesskapet og høre instrumentene i samspill. At det også kom så mange for å høre oss i kveld her på Engesland, var fryktelig artig, avslutter den dyktige klarinettmusikeren.

KVELDENS KOKK. Kristine Ramse lagde fortjent lapskaus til alle de involverte.

Etter konsertens slutt var det mange av publikummerne som ville takke musikanter og sangere for den totalt to timers seansen. Samtidig på kjøkkenet stod Kristine Ramse og rørte i to store gryter.

– Normalt er jeg med og spiller. Men i kveld er min oppgave å ha klar lapskaus for alle som har bidratt til den store kvelden. Når publikum har reist, så fortjener de mat. Du vett uten mat og drikke, duger helten ikke, sier Ramse.