Elevene ser for seg hvordan Vegusdal blir i 2050.
Torsdag samlet 55 ungdomsskoleelever fra Iveland og Engesland seg til innovasjonscamp i bedehuset på Iveland, og temaet var framtidsbygda.
Ole Magne Omdal fra Fylkesmannen i Aust- og Vest Agder forteller ungdommen hvor viktig det er at den fremtiden vi vil ha ikke er noe som kommer av seg selv, den må skapes, og det er hva denne campen går ut på.
– Da vi i sin tid skulle utforme kommunesenteret på Iveland, ble ungdommene trukket aktivt inn i arbeidet, og det er mye som har blitt som det har blitt takket være ungdommens innspill, sier Omdal, som også er tidligere ordfører i Iveland for Senterpartiet.
Vemund Ruud representere Ungt Entreprenørskap (UE) som er en ideell, landsomfattende organisasjon som i samspill med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.
– Ungt entreprenørskaps visjon er å inspirere unge til å tenkte nytt og til å skape verdier. Og i dag er dagen kommet til ungdommer fra Iveland og Vegusdal, sier Ruud og gir ungdommene innspill til hvordan de kan tenke fremover.
Vegusdal år 2050
– I år 2050 er jeg like gammel som min mor er nå, så vi må kanskje begynne tenke som voksne, sier Marca Aas i det gruppearbeidet er i gang.
De blir fort enige om at arbeidsplasser i bygda er det mest vesentlig.
Det kan se ut som ski tunellen på Engesland blokkerer litt av tenkningen, men når det går opp for Engeslandsgruppene at tunellen kan kombineres med andre aktiviteter, tar det skikkelig av.
Det kan bygges hotell på øyene i Ljosvannet med badeland og vannland og båtutleie. Og så må man få kultivert vannet så man kan få like stor fisk som i Ogge. I forbindelse med skitunellen må det tilbys barneparkering, og inne i tunellen kan det være forskjellige butikker, kafeer og aktiviteter som skytebane, slalåmbakke, curling og bowling.
Ungdommene får klar beskjed om at de ikke behøver å tenke penger og økonomi, for det kan andre ta seg av. Da blir det snakk om miljøvennlig og rask transport fra Kristiansand og Arendal. Hva er da bedre enn et tubetog. Det vil kunne ta folk fra kysten og opp til Engesland på 15 minutter, og blir veldig miljøvennlig.
En av gruppene vil også satse på hus på hjul, slik at folk kan bo på forskjellige steder til forskjellige tider. Man skal slippe å ha både hytte og hus. Hus på hjul kan stå i Kristiansand når man er på arbeid, og man kan dra det til en tilrettelagt plass for eksempel i Vegusdal når man vil besøke tunellen, eller feriere i nærheten av Ljosevannet.
Premie til Vegusdalgruppe
Alle 16 gruppene skal presentere sitt prosjekt for dommere. Etter individuell presentasjon i lukkede rom, går seks grupper til finalen som foregår fra hovedsenen. Gruppa med Hallvard Katerås Haraldseid, Marca Aas og Board Sylfest Furholt fra Engesland kommer til finalen og ender til slutt på andreplass.
– Det var litt skummelt å skulle stå foran alle sammen og fortelle hva vi hadde kommet fram til, forteller ungdommene. Men de er enige om at det var en lønnsom opplevelse når de vant hundre kroner hver.
Man skal ikke se bort fra at ungdommens tanker og ideer blir lagt fram når fylkesmannen, fylkeskommunen og Birkenes kommune innbyr til konferanse på Engesland skole 28. september. Temaet der er: Framtidsbygda 2017 – stedsutvikling-ungdom-gründerskap.