Den tradisjonelle vandreturen Kristi Himmelfartsdag ble en opplevelsesrik dag i vakker natur.
På Tomta på Birkeland møtte det 10-11 personer. Spørsmålet svirret; Hva slags tur kan dette bli?
Svaret kom da vi kom til Vegusdal kapell. Da var vi nær 50 personer med godt fottøy, og sekk på ryggen.

Naturlos Jens Vellene.
Naturlosene Olav Ditlev Tveit og Jens Vellene ønsket velkommen til en tur på en del av kirkevegen mellom Risdal og Vegusdal.
Det ble en heller krevende tur, men underveis hadde vi pauser og fikk orientering om stedene vi passerte.

Flere steder passerte vi en rekker steiner. Det er to varianter av historien. En er at antall steiner forteller hvor mange hester det var i brudefølget. Den andre varianten går på at antallet viser antall personer i brudefølget.
Vel framme ved målet for turen, Skrelleheia, smakte det godt med matpause. Etter en tankevekkende og innholdsrik sportsandakt ved Sven Erik Forfang fortalte Jens Vellene at vi var på kirkeveien fra Risdal til gamle Vegusdal kyrkje, som ble revet i 1867 og solgt på auksjon. Kirkedøra kan en nå se på Fjermedalsmuseet. Jens hadde mange minner fra Himmelsynaløpet, og husket at han kalte området Brulidheia, ikke Skrelleheia.

Bygdegutane i sving. Vi fikk høre «Flaumen går» og «Hu hei, kor er det vel friskt og lett».
Tonene fra Bygdegutane klang ekstra fint i den fine vårlufta.
Oddvar Glidje fortalte om starten på vandreturene. Menighetsrådet kontaktet i 1982 Historielaget og Kameraklubben, og det var enighet om å starte en tur som gikk den gamle kirkeveien fra Natveit på Mosfjellheia til Mollestad.
Turene har endret seg noe. Men fortsatt er Kristi Himmelfartsdag tidspunktet, og innslaget med sportsandakt opprettholdt.
Karl Johan Tveiten
_______________
Brukerskapt