Blåser nytt liv i grendehuset

Oggevatn GrendehusKjell Arild Iglebæk og Esther Haugland i Oggevatn Grendelag er stolte av arbeidet som er lagt ned i renoveringen av grendehussalen. Gulvet er nytt og vegger og vinduer er nymalte. Litt rydding, så er salen klar til både bursdager og konfirmasjoner.

OggevatnGrendehus

Kjell Arild Iglebæk og Esther Haugland i Oggevatn Grendelag er stolte av arbeidet som er lagt ned i renoveringen av grendehussalen. Gulvet er nytt og vegger og vinduer er nymalte. Litt rydding, så er salen klar til både bursdager og konfirmasjoner.

På Oggevatn er grendehuset mer enn et bygg, det er den eneste sosiale samlingsplassen i bygda. Derfor har grendefolket brukt hundrevis av dugnadstimer på å sette huset, som var sterkt angrepet av fukt og råte, i stand igjen. For to år siden ble hele taket – papp, lekter, sløyfer, stein, alt — skiftet på dugnad med pengestøtte fra kommunen. Etter en liten pause gjøv ildsjelene løs på drenering, og utskifting av gulvet i selve hjertet av bygget — grendehussalen.

— Du kunne jo trå rett igjennom enkelte steder. Når vi hadde arrangementer her måtte vi legge ut plater, så folk ikke skulle trå igjennom og skade seg, forteller Esther Haugland og Kjell Arild Iglebæk i grendelagsstyret.

Drenert for hånd

Renoveringsbehovet var så stort at saken måtte behandles av grendelagets årsmøte. Årsmøtet var imidlertid ikke i tvil; huset skulle bringes tilbake til heder og verdighet igjen. Men før man kunne begynne innvendig måtte det graves opp og dreneres rundt huset. Også dette ble gjort på dugnad, dels med innleid gravemaskin, dels med håndkraft og spade. Så ble gulvet i grendesalen revet opp og råtne gulvbjelker skiftet ut, før ny parkett ble lagt og vegger og vinduer fikk et strøk maling. På kjøkkenet er det støpt nytt gulv, mens toalettene vegg i vegg er malt opp og utstyrt med nye toalettskåler. I andre etasje er to tidligere klasserom malt opp og gjort om til ungdomsklubb. De to første klubbkveldene samlet et tjuetall ungdommer hver.

Betydningsfullt bygg

— Huset har betydd mye for oss opp igjennom åra, understreker Esther og ramser opp både faste og mer sporadiske begivenheter som har funnet sted i grendehussalen. Det omfatter både årlig basar, bursdager, konfirmasjoner, ertesuppefest, julegrøtfest og jaktmøter. Hundeklubben i Vennesla har til og med arrangert NM her. Nå er målet at det skal bli god gammeldags liv og røre på grendehuset igjen. Et annet mål er at huset skal bli selvfinansierende ved utleie. Og det har ildsjelene god tro på. Esther har allerede fått bestilling på en konfirmasjon til våren.

Trenger pengestøtte

Men før det kan holdes selskap i grendehussalen igjen må nytt kjøkken på plass, og det koster penger, rundt regnet 110.000 kroner pluss elektriker- og rørleggerutgifter.

— Vi er ikke kravstore. Det gamle kjøkkenet er fullt brukbart, men for å ha selskaper her må vi ha steamer, og kjølerom, så folk har et sted å oppbevare maten, understreker Esther. Gulvbelegg, kjøkkenventilator, benkeplater og varmepumpe koster også for mye til at grendelagsmedlemmene kan betale av egen lomme. Styret har derfor sendt en søknad til kommunen. Den ble avslått i første omgang, men grendelagsstyret håper kommunen skal finne penger. De frir også til næringslivet og privatpersoner om støtte, slik at Oggevatn grendehus igjen kan bli hele bygda storstue.

— Huset er et samlingspunkt for oss her i bygda. Uten en sånn plass får du ikke noe sosialt liv, sier Kjell Arild Iglebæk og Esther Haugland.

Oggevatn Ungdomsklubb

Ungdommene koser seg i de nye klubblokalene i andre etasje på grendehuset. Fra venstre: Hilde Madelen, Kasper, Øyvind, Ole Johnny, Sondre, Martin, Klemmet, Marte og Ingrid. (Foto: Silje V. Røstad)

Oggevatn Gjenbruk

Det gamle kjøkkenet skal "shaines opp" med nymalte fronter. Den gamle komfyren duger også fortsatt. I tillegg har grendelaget fått en nesten ubrukt komfyr i gave av en privatperson. Men det trengs både steamer og kjølerom også, og det trenger grendelaget pengehjelp til å få på plass.