Arild Windsland (H) om nytt renseanlegg på Tollenes: – Konsulentbruken er ute av kontroll

(Arkivfoto)

Birkenesavisa har pratet med to av kommunens politikere for å høre litt om hva de tenker om muligheten for anskaffelse av et langt rimeligere nytt renseanlegg fra IPEC Miljø på Tollenes. (Se egen sak)

– Det første jeg tenker er at bruken av konsulenter er ute av kontroll. Dette er det andre prosjektet på kort tid som strander på grunn av for omfattende anbudsdokumenter. Tilrettelagte boliger som fikk en pris på 30 millioner kroner med en tilbyder. Nå kjøper kommunen for 16 millioner, uten bruk av konsulenter. Dette virker på meg som en slett prosjektledelse, sier Arild Windsland (H).

– Det er jo også helt ufattelig at ikke administrasjonen i det minste har tatt en samtale med IPEC. En bedrift i kommunen, og nærmeste nabo til renseanlegget! Hvis det stemmer, og det har jeg ingen grunn til å betvile, så skiller det flere titalls millioner mellom konsulentløsningen og det som IPEC presenterer. Det gjør det enda verre at det er selvkost og prisen må betales tilbake av abonnentene krone for krone. Denne saken blir garantert et tema i den kommende møterunden. Nå forventer jeg virkelig at kommunedirektøren tar de nødvendige grep, sier Windsland.

– Burde det ha skjedd noe før?

– Det er administrasjonen som skal forberede og legge fram saker for politisk behandling. At det har tatt lang tid før noe ble gjort kan ikke det sittende kommunestyret ta på seg skylden for, og så vidt meg bekjent har det heller ikke blitt lagt fram en budsjettsaker tidligere der nytt renseanlegg er foreslått.

Bjørn-Tore Hovland (Sp) er også klar på at alle slike løsninger bør vurderes.

– Jeg reagerer på at anbudspapirene er så omfattende, og har stor forståelse for at mange vegrer seg for å levere anbud. Konsulentene har ingen ansvar, og skal sikre seg på alle kanter. Det er en dyr jobb konsulentene gjør, i tillegg blir det dyrere i neste ledd. Jeg føler ikke det sittende kommunestyret har trenert eller unngått å handle. Når ting ikke blir gjort når det skal, gjøres er det et ledelsesproblem. Disse sakene burde vært løftet frem mye tidligere, ja mange år tidligere, sier Hovland.

Etter det Birkenesavisa erfarer er kommunen nå i dialog med enkelte lokale tilbydere, for å vurdere endringer av anbudspremissene.

Men hva vil det så ha å si for den enkelte husstand?

Det har tidligere blitt varslet at de økte kostnadene på renseanlegget på Tollenes, samt vannprosjektet på Engesland vil kunne medføre en dobling av dagens gebyrer i løpet de neste seks årene. Om man bygger ut VA i Birkenes, i tråd med planene har kommunen skissert at 2022-kostnadene for vann (4.324 kroner) og avløp (4.117 kroner) vil kunne stige til henholdsvis 7.347 – og 8.719 kroner i 2028.

Samlet sett vil utgiftene da stige fra 8.441 i 2022 til 16.066 kroner i 2028. Om kostnadene på det nye renseanlegget øker som det nå er forutsatt, ja da blir økningen mye større.