Opptellingsdramatikk

Etter tirsdagens grovtelling var SV ute av det gode selskap i Birkenes. Men en mengde personlige stemmer og «slengere» sendte Iren Sommerset hodestups inn i Kommunestyret, på bekostning av Høyre.

— Dette var overraskende. Jeg hadde jo fått beskjed om at det ikke ble noen plass, sier SV-kandidaten når Birkenesavisa ringer tidlig tirsdag kveld. Da har valgsekretær Kari Birkeland og resten av tellekorpset på Kommunehuset fintelt og kontrolltelt alle personlige stemmer og såkalte «slengere» — oppføringer på andre partiers lister. Resultatet gir Sommerset den niende kommunestyreplassen til Høyre med drøyt 20 stemmers margin.
— Det er veldig hyggelig, en stor tilliteserklæring fra velgerne, sier Sommerset, men legger til at det er med skrekkblandet fryd hun ser fram til å ta plass i kommunens høyeste politiske organ.

— Veldig fornøyd

— Det er ikke gøy å være et enmannsparti, men samtidig er det veldig gledelig at SV kom inn. Så på vegne av partiet er jeg veldig fornøyd, sier Sommerset. Hun varsler at hun vil ta kontakt med Arbeiderpartiet for å forhøre seg om mulighetene for å ta opp igjen samarbeidet partiene har hatt den siste fireårsperioden. Hun regner uansett ikke med å få plass i noen av de viktige utvalgene, til det er partiet for lite.
— Alle kommer ikke inn i utvalg, men byr det seg en mulighet, så tar vi den. Jeg har likt meg godt i Tjenesteutvalget de gangene jeg har vikariert der, så jeg kan godt tenke meg en plass der, sier Iren Sommerset, nyslått kommunestyrerepresentant for Birkenes SV.

Vehusheia ut

SVs «gjeninntreden» i Kommunestyret betyr exit Høyres Olav Vehusheia.
— Det er selvsagt synd å miste den niende representanten, men vi vet jo fra tidligere at fintellinga kan gi utslag, sier partiets ordførerkandidat Arild Windsland, som spådde på forhånd at SV trolig ville få relativt få partistemmer, men kunne få mange personstemmer. Det skulle altså vise seg å stemme.
— Det er jo hyggelig for SV, sier Windsland.