Høyre ga seg ikke – nå blir det ny behandling av både avtale og tomt for politiets treningssenter

(Arkivfoto)

Det blir nå ei ny behandling i Birkenes kommunestyre av saken om politiets treningssenter i kanten av Tveide Næringspark.

Det er konklusjonen til kommunedirektør Anne Stapnes, etter at folkevalgte Silje Bjørnarå Drangsholt (H) for få dager sendte kommunedirektøren en rekke spørsmål knytta til tidligere saksgang og behandling av denne saken.

– På grunnlag av spørsmålene du stiller, og det omfanget saken nå har fått, har vi hatt et nytt møte med KS-advokat Erna Larsen, der vi har gjennomgått hele saken. Både om avtaleinngåelse med politiet, og tomtevalg, skriver kommunedirektøren i sitt svar til Bjørnarå Drangsholt nå 16. august.

– Det rådet kommunedirektøren nå har fått, og vil følge, er at saksfremlegget som er sendt ut til kommende møterunde, endres til også å omhandle selve avtalen med politiet. Bakgrunnen for dette er at selve saken 25.05.2023, i utgangspunktet omhandlet prosessen, der selve avtalen ikke ble vedtatt.  Selv om vedtaket i kommunestyret støtter avtalen, kan ikke avtalen ansees å være vedtatt, siden den ikke lå ved saken. Det vil være avgjørende for saken at kommunestyret vedtar selve avtalen. Først da er feilen knyttet til inhabilitet rettet opp, skriver kommunedirektøren.

– Dette innebærer, at utsendt sak om tomtevalg trekkes fra sakskartet, og det vil bli sendt ut ny sak. Denne vil omhandle saken i sin helhet, både selve avtalen og tomtevalg. Dette er i tråd med råd fra KS-advokat.

– Hvordan vi praktisk gjennomfører behandling, og i hvilke utvalg, vil kommunedirektøren avklare med ordfører.

Her er spørsmålene som Høyres kommunestyrerepresentant Silje Bjørnarå Drangsholt sendte inn på søndag (13. august), med svara som nå er kommet fra kommunedirektøren – utheva:

1. I kommunestyret 25.05.2023 ble det gjort vedtak i sak angående polititaktisk treningssenter. Hvorfor ble ikke kommunestyret i forkant av behandlingen den 25.05.2023 (altså dagen etter henvendelsen ble sendt til kommuneadvokaten) gjort kjent med at kommunedirektøren hadde bedt om en habilitetsvurdering av saksbehandler, Øyvind Raen?

Svar: Det burde blitt informert om dette.

2. Hvorfor valgte kommunedirektøren i forkant av behandlingen av saken den 25.05.2023 å gi saksbehandler Øyvind Raen en time til å redegjøre saken for oss folkevalgte, når kommunedirektøren var gjort oppmerksom på mulig inhabilitet til saksbehandler, og i tillegg sett det som nødvendig å etterspør en habilitetsvurdering fra advokat?

Svar: Øyvind ble vurdert til å være den beste til å informere kommunestyret om prosessen, men i tråd med svaret på spørsmål 1, skulle informasjonen kommet fra andre enn ham.

3. Mener kommunedirektøren at redegjørelsen fra Øyvind Raen i forkant av behandlingen kan ansees som nøytral, når han blant annet informerer om at tomtevalg nå er avgjort, og at avtalen som ligger til grunn kan ansees for å være god?

Svar: Viser til svarene på spørsmål 1 og 2. 

4. Var advokat Erna Larsen klar over at Øyvind Raen avholdt en slik redegjørelse i forkant av behandlingen av saken 25.05.2023?

Svar: Nei.

5. Var advokat Erna Larsen klar over at kommunestyret ikke var informert om spørsmålet i forhold til Øyvind Raens habilitet, i forkant av behandlingen 25.052023?

Svar: Nei.

6. Om ikke punkt 4 og 5 er lagt frem for advokat Erna Larsen i forkant av hennes vurdering, så ønsker jeg at hun får fremlagt denne informasjonen og gir en uttalelse om det er riktig slik som det blir fremstilt i saksfremlegget, sitat «gjennom dette vedtaket ansees feilen som kan ha blitt gjort rundt avtaleinngåelsen og inhabilitet som reparert, ifølge KS advokatene», da kommunestyret under Raens redegjørelse i forkant av behandling og på vedtaket tidspunkt (25.05.2023) ikke var blitt gjort kjent med Raens inhabilitet.

Svar: Det vesentlige for at feilen skal være reparert, er at selve avtalen behandles, jfr. de råd vi nå følger.

Høyre hadde onsdag kveld gruppemøte. Da var kommunedirektørens svar og nye konklusjon i saken kommet.

Det var i mars i år at ordfører Gyro Heia (Sp) signerte den framforhandla avtalen med Politiet i Agder om bygging av et innendørs treningssenter for polititaktisk trening i kanten av Tveide Næringspark.

Prosjektet har vært planlagt ferdigstilt før 1. mars 2024.

 

___________________

RETTELSE:

Ved publisering av denne artikkelen i nettavisa torsdag ettermiddag, stod det at folkevalgte Silje Bjørnarå Drangsholt sendte inn spørsmåla på vegne av Høyre. Dette var ikke rett. BA er i etterkant gjort oppmerksom på at spørsmåla ble sendt inn av Bjørnarå Drangsholt, som enkeltrepresentant. BA beklager!

Red.