Mange vegdøler på tilhørerbenken i kommunestyresalen – og investeringsmidlene stilles i bero

Det var knyttet spenning til kommunestyret torsdag kveld, da «Bærekraftshuset» på Engesland sto på sakslista. Nærmere 25 personer fra Vegusdal kom ned til Birkeland for å lytte til representantene.

Det ble fremlagt mange positive signaler og meninger på talerstolen. Men det kom også kritikk direkte på jobben som arbeidsgruppa på Engesland har gjort frem til nå.

Det skulle til slutt vise seg at de engasjerte vegdølene ikke tok turen forgjeves.

Representantene Thor Daniel Aas (Krf) og Arnt Olav Furholt (Sp), begge fra Vegusdal, hadde to brennende og lengre innlegg om viktigheten av «Bærekraftshuset» og for utviklingen i Vegusdal. Aas kom med helt konkrete «arbeidskrefter» og firmaer, som vil jobbe på dugnad for et levende sentrum på Engesland. Furholt snakket om historikken bak næringsutviklingen øverst i kommunen, og at det nå var på tide å levere mer en prat.

– Bygdeutvikling er å ta vare på og utvikle naturgitte, sosiale og kulturelle og menneskelige ressurser i bygdesamfunnet. Dette med sikte på næringsvirksomhet, produksjon av fellesgoder og videreføring av et sosialt miljø, innledet Krf representanten Aas.

– Jeg har tatt kontakt med det lokale næringslivet i Vegusdal og fått en veldig positiv tilbakemelding. I tillegg er det en lang liste med privatpersoner som vil bidra.

Tor Daniel Aas nevnte disse firmaene som vil stille opp på dugnad; Engesland Bygg, BVH bygg, Løland Elektro, Aas Laft og Bygg, TT Anlegg med Børge Svaland, Norsk Epoxy, Tobiassen Fjellsprengning og Torbjørn Gautestad med Tor Håkon Aaneland.

– Jeg mener med denne kompetansen og det ønske om å utvikle bygda, så ligger alt til rette for å kunne realisere dette, avsluttet Aas sitt engasjerte innlegg.

– Dette har vært en svært lang prosess siden det begynte helt tilbake i 2006, fortalte Arnt Olav Furholt fra Senterpartiet, i sitt innlegg. Nå må vi gi arbeidsgruppa fremover stor arbeidsro. Dette arbeidet er viktig slik at vi kan beholde de tre bygdesentrene.

Ordfører Gyro Heia (Sp) var mer konkret på hva et «flerbrukshus» eller «bærekraftshus» kan benyttes til.

– Jeg vil rette fokuset på 5.1 millioner kroner og ikke butikk, innledet ordføreren.

– Vi må se hvilken service vi kan forvente ved ett slikt bygg. Det er helseforebyggende for innbyggerne, vi kan ha serviceutøvelse, det kan bli et sted for en ungdomsklubb og vi kan skape velferd.

Ordfører Heia nevnte også digitale legetimer, filial til utstyr fra Frivilligsentralen og helserom, som idéer til bruk av «Bærekraftshuset».

– Kommunen kan være med på å skape denne veksten, avsluttet Gyro Heia sitt innlegg.

Det lå etter hvert i kortene før votering, at de fremmøtte vegdølene skulle få positive signaler til å kunne jobbe videre med nye løsninger på Engesland.

Før kommunestyremøtet har det pågått en diskusjon, også i Birkenesavisa. Der har Silje Bjørnarå Drangsholt (Sp) vært klar på at hun ikke kan forsvare at kommunen skal låne 7 millioner til prosjektet.

– Når jeg ser trinn 1 i byggeprosjektet så ser jeg kun butikk, sa Bjørnarå Drangsholt fra talerstolen.

– Men jeg har ikke endret standpunkt fra vedtaket vårt i fjor. Jeg håper bare at planene som kommer opp til neste vår fra arbeidsutvalget, er helt annerledes enn slik det har vært frem til nå.

Både Arild Windsland (H) og Bjørn-Tore Hovland (Sp) fulgte representanten Bjørnarå Drangsholt i sine innlegg.

– Vi kan ikke bruke penger når vi ikke vet hva utviklingen dreier seg om, sa Windsland i en replikk.

Hovland gikk lenger og kom også med kritikk av jobben som er gjort i arbeidsutvalget så langt.

– Jeg er svært skuffet slik det er blitt jobbet frem til nå i arbeidsgruppa. Vi må ha en helt annen fremdrift enn slik det har vært frem til nå. Det har for øvrig endret seg mye de siste dagene, sa han videre.

– Den siste uken er det blitt jobbet godt og man er kommet lengre på disse dagene, enn hele det siste året, avsluttet Hovland.

Formannskapets forslag, foreslått av Gyro Heia (Sp) gikk til votering:

  1. Stedsutvikling Englesland legges til grunn at butikk alene ikke er en del av gjeldende økonomi-og handlingsplan.
  2. Om butikk, andre nye næringslokaler eller uteområde planlegges på Engesland, må disse fortrinnsvis finansieres, bygges og drives av lokalbefolkningen, næringslivet eller andre interessenter.
  3. Kommunedirektøren kaller inn følgende til arbeid for å sikre videre fremdrift av saken: Varaordfører, representant fra USSN og tre lokale representanter.
  4. Kommunestyret vurderer et eventuelt økonomisk bidrag etter at kommunedirektøren har utarbeidet en helhetlig plan. Innspill fra innbyggerinvolvering skal tas hensyn til.

Fullstendig prosjektbeskrivelse, finansieringsplan, og plan for drift og vedlikehold til endelig politisk vedtak innen 30.06.2022.

Ved votering ble dette enstemmig vedtatt.

Etter sist ukes møte i formannskapet, var det også kommet inn et tilleggsforslag fra Anders Snøløs Topland (Sp):

– Investeringsmidlene, Stedsutvikling Engesland, stilles i bero frem til endelig vedtak fattes innen 30.06.2022.

Forslaget ble vedtatt med 16 stemmer. Følgende fire stemte imot, Arild Windsland (H), Ragnhild Aasen (H), Karl A. Sollie (Frp) og Odd Gunnar Tveit (Frp).

Ruth Kylland Martinsen (Felleslista SV/MDG) hadde meldt forfall til torsdagens kommunestyremøte. Det samme gjaldt vararepresentant.