Ordfører Gyro Heia erklært inhabil – svigerfaren har 1,05 prosent av aksjene i drivstoffpumpa på Engesland

I tirsdagens kommunestyremøte var igjen saken om utsatt idriftsettelse av Oddeheia og Bjelkeberg vindkraftverk på sakslista.

Saken gjaldt at kommunestyrets endelige uttalelse skal avgjøres i et allerede beramma ekstraordinært kommunestyremøte torsdag 24. juni. Altså etter at revidert nasjonalbudsjett er vedtatt i Stortinget fredag 18. juni. I dette er det blant anna foreslått en produksjonsavgift som kan gi mer inntekt til vindkraftkommuner.

RWE gjorde nylig kjent hvilke lokale firmaer som er valgt ut og har fått oppdrag som underleverandører i utbygginga på Oddeheia og Bjelkeberg.

Forut for tirsdagens kommunestyremøte ble det derfor jobba intenst med å kartlegge hvilke av representantene som kunne være inhabile.

Ordfører Gyro Heia orienterte før behandlinga av selve saken.

Etter rådføring med Kommunenes Sentralforbund (KS), og med politisk sekretær i Birkenes kommune som er utdanna jurist, var det brakt klarhet i hvem av kommunestyrerepresentantene som kunne være inhabile.

En av disse var ordfører Gyro Heia. De to andre var Arnt Olav Furholt (Sp) og Thor Daniel Aas (KrF). Habiliteten gjaldt egne eller relasjoners aksjer i selskapet Engesland Drivtoff.

Til Birkenesavisa opplyser Gyro Heia i ettertid at det for hennes del handler om at svigerfaren har 1,05 prosent av aksjene i Engesland Drivstoff.

Ordføreren fratrådte så, og varaordfører Anders Christiansen (Ap) overtok.

I den påfølgende debatten var Torbjørn Bjorvatn (KrF) tydelig på at han ikke delte konklusjonen i den juridiske vurderinga.

– Dersom våre fremste politikere ikke skal være med på å ta stilling til vindkraftspørsmålet i Birkenes, så er det en stor demokratisk svakhet. Som politikere er vi valgt til å ta stilling i disse spørsmåla,

– Jeg deler ikke det juridiske skjønnet til som administrasjon og dette rådet også fra KS-advokaten, framholdt Bjorvatn.

Bjorvatn viste til en veileder fra KS om habilitet.

– For det første skal det være en særlig fordel. Og de som sitter med aksjer i denne bensinpumpa på Engesland – det er jo en stor dugnadsinnsats som de fleste, eller svært mange, i Vegusdal har vært med på. Jeg stiller et stort spørsmål med om den juridiske forståelsen av fordel, om dette er det rette begrepet å støtte seg til.

Linda Hye (Ap) uttrykte at hun var glad for at man var så åpen og ærlig i alle prosesser. At det er innsyn i dette, og at det blir en god vurdering fram til neste kommunestyremøte. Hun påpekte også at ingenting ville være verre enn at denne saken eskalerte enda mer.

Jon Inge Holm (H) var glad for at det var kommet ei juridisk vurdering, men påpekte at det er kommunestyret som kan vurdere det helt fritt etter eget skjønn. Holm minnet så om at sak knytta til vindkraftutbygginga tidligere har måttet blitt behandla på nytt med bakgrunn i erklært inhabilitet i etterkant. Han var sikker på at om man nå går utenom anbefaling fra jurist, så vil det bli påklaga – og saken må opp på ny.

Ved avstemninga var det kun Torbjørn Bjorvatn som hadde gyldig stemme for at Gyro Heia, Arnt Olav Furholt og Thor Daniel Aas var habile. Øvrige representanter stemte for inhabilitet.

Ordfører Gyro Heia forteller til Birkenesavisa at før det ekstraordinære kommunestyremøtet i neste uke vil bli henta inn nye vurderinger både fra KS og ekstern jurist.