Gyro åpnet dørene inn til klima- og miljøministeren

DRØFTET SOLKRAFT. Ordfører Gyro Heia tok med seg Trygve Raen og Rune Strand Sæterøy i Solutvikling AS til et møte med klima- og miljøminister Espen Barth Eide for å drøfte utfordringer innen solkraft og arealbruk. (Foto: Solutvikling AS)

Mandag sist uke tok ordfører Gyro Heia med seg Solutvikling As ved daglig leder Trygve Raen og prosjektleder Rune Strand Sæterøy til hovedstaden for å møte klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Formålet med møtet var å løfte frem noen utfordringsbilder knyttet til egna arealer for bakkemontert solkraftverk.

– Fornybar energi krever areal. Fra vårt perspektiv handler det om å finne områder hvor solkraftverk kan realiseres uten at det i for stor grad går ut over andre natur- og friluftsinteresser, biologisk mangfold, karbonbinding med mere. Vi løftet noen problemstillinger rundt disse temaene og opplevde at vi hadde en god dialog med ministeren og hans medarbeidere om dette temaet, forteller Raen.

– Årsaken til at vi fikk til dette møtet er at vi har en ordfører som er «på», sier Raen. Dette møtet ville ikke ha blitt noe av uten hennes innsats. Vi er utrolig takknemlig for at vi har en ordfører som viser at hun ønsker at lokale næringsaktører som oss skal lykkes.

Gyro Heia på sin side ser også stor verdi i å være med tidlig i prosessene.

– For meg er det viktig å jobbe tett med lokale næringsaktører. Ved å få informasjon tidlig får jeg rede på hva som rører seg, og hva vi i kommunen kan legge til rette for. Uten slike møter vet vi ikke hva som skjer, sier hun.

– Jeg er veldig stolt over at vi har BTG og Solutvikling AS i kommunen vår. Jeg har tro på at om man er tidlig inne i prosessene så kan vi være med å påvirke, for å få de gode resultatene. Med dialog kan vi også forebygge eventuelle hindringer senere i prosessen.

– Som ordfører skal jeg kjenne bedriftene i kommunen vår, legge til rette for dialog med de politiske kontakter jeg har. Min oppgave blir å dele gode initiativ fra kommunen til sentrale politikere, og gjøre dem nysgjerrige på det som skjer hos oss. Jeg synes det er flott at Solutvikling AS er offensive og vil bli ledende innen solkraft. Det er en gavepakke til kommunen å få være vertskap for en så fremoverlent bedrift, med fokus på å bli et kompetansesenter på solkraft i landet, og som i tillegg skaper flere arbeidsplasser til kommunen vår. Det er gull rett og slett, sier hun.

Gyro beskriver solkraftsatsingen som både bra og nødvendig.

– Først og fremst så må vi erkjenne at vi trenger mer kraft. Kortreist og fornybar energi. Så må den erkjennelsen styre handlingene og valgene. Vi trenger mer kraft, og med det trenger vi også bedre kraftnett. Vi blir akterutseilt om vi ikke tør å satse. Når både kommune og næringsliv tør å satse medfører det også økt satsing på kraftnettet i kommunen vår fra Å Energi, sier ordføreren.

– Vi trenger slike som Trygve som bidrar. Uten disse aktørene så utvikler heller ikke energiselskapet nettet. Solenergi er deler av svaret på fremtidens kraftbehov. Vi kan ikke vente, vi må gå i gang nå. Vi kan ha langsiktige planer, men vi må og gjøre noe på kort sikt for å skape mer kraft, og i så måte er solkraft midt i blinken, sier hun.

Raen opplevde at ministeren var nysgjerrig og stilte gode spørsmål.

– Det er viktig å ivareta klima og natur. Vi må gjøre begge deler. Valgene våre, også solkraft, påvirker naturen, men det som er helt sikkert er at naturen blir i hvert fall påvirket om vi ikke tar grep, sier han.

De kunne fortelle Barth Eide at når de ser etter egnede arealer ser de først og fremst etter store, flate og solfylte steder nær kraftlinjer med ledig kapasitet.

Raen beskriver solkraft som den lavthengende fruktene vi kan ta tak i med en gang.

– Vi har sovet i timen. Norge ligger etter. Solkraft vokser enormt i Europa, og nå må vi også utvikle og bygge nok fornybar energi, sier han.

Birkenes er med i Region Kristiansand. Det har gått ut notat til alle kommunene, og det jobbes med kartlegging av aktuelle områder.

– Vi venter innspill på gode lokasjoner for solkraft, Trygve.

– Om utgangspunktet er at vi ikke trenger kraft så forstår jeg mange innsigelser. Men vi trenger kraft. Da må vi gjøre noe, og vi må gjøre det nå, legger han til.

Både Trygve og Gyro peker på at motstanderne ofte sier at det må da finnes andre områder.

– Ok. Greit det, det kan være greie argumenter, men pek på dem, kom med alternativer. Det etterlyser vi innspill på, sier de samstemmig

Jeg vil rette en takk til Gyro som er fremoverlent. Hun er engasjert og interessert, og det betyr mye for oss, sier Raen.

– Jeg kunne ikke ta praten alene med Barth Eide om dette, det er Trygve og Solutvikling som har kompetansen, men jeg kan bidra til å få i gang møter, svarer Gyro.

Er det bare en bedriftsøkonomisk ide, eller er det et større samfunnsengasjement som ligger bak, spør vi Trygve.

– Vi vet at de økte klimagassutslippene gir, og vil gi, mer ekstremvær som flom og tørke. Hvem er det som rammes hardest av dette? Det er først og fremst fattige i den tredje verden. Vi i vår del av verden står for hoveddelen av utslippene, men konsekvensene må de i størst grad ta. Økt utbygging av fornybar energi er et av de beste tiltakene for å redusere våre klimautslipp. Dette er en viktig grunn for mitt engasjement i denne saken, avslutter Trygve.