Delvis støtte til innbyggerkrav

FORMANNSKAPET: Deler av formannskapet. Fra venstre Ragnhild Aasen (H), Anders Topland (Sp) og Anders Christiansen (Ap). Foran: SIlje Drangsholt (Sp) og Torbjørn Bjorvatn (KrF).

Formannskapet vil kreve at RWE kvalitetssikrer støyberegningene for vindkraftverket.

– I «verste tilfelle»-scenarioet som RWE har beregnet er det tatt høyde for de høydene på vindturbiner som nå er aktuelle. Det aktuelle firmaet har hatt mange oppdrag, og jeg kan ikke se at de har fått noen avvik på sine vurderinger i etterkant, sier ordfører Gyro Heia (Sp) og legger til:

– Som kommune står vi likevel stødig om vi går inn for en kvalitetssikring. Det vinner alle på. De 30 årene framover er vårt ansvar. NVE sier mye, men det skjer mye og vi må ivareta kommunens og innbyggernes interesser.

En gruppe innbyggere i Senumstad-området har bedt kommunen kreve en såkalt helsekonsekvensutredning av RWE før vindkraftverket realiseres. Helsekonsekvenser skal utredes når det er grunn til å tro at saken eller tiltaket vil ha vesentlige konsekvenser for befolkingens helse eller helsens fordeling i befolkningen. Dette er en plikt som er forankret i lov. ​

Kommuneoverlegens anbefaling

– I utgangspunktet tenker jeg formelt sett at dette ikke er nødvendig, men det har kan kanskje være lurt å vurdere støyomfanget. Kommunen bør kunne bestille denne vurderinga, og sende regninga til RWE, sier Torbjørn Bjorvatn (KrF).

Rådmannens innstilling til politikerne er at det ikke gjennomføres en fullstendig helsekonsekvensutredning. Kommuneoverlege Priscilla Hilton og tidligere kommuneoverlege Dagfinn Haarr mener det ikke vil framkomme vesentlig nye opplysninger av en slik vurdering. De anbefaler derimot at støykartet kvalitetssikrer, og det er anbefaling politikerne støtter opp om.

– Det er store endringer i konsesjonen og MTA-planen siden vi behandlet saken i kommunestyret for to til tre år siden. Det er fornuftig med en kvalitetssikring. Vi sitter som skyteskiver om vi sier nei. Det er viktig for ettertida at vi sikrer et godt dokumentasjonsgrunnlag når dette skal bygges, sier Anders Topland (Sp).

Ingen omkamp

I formannskapet er det kun Odd Gunnar Tveit (Frp) som støtter rådmannen helt ut.

– Jeg antar RWE har gjort en god jobb. Dette blir som smør på fett, og det er jo godt, men jeg jeg føler dette er en omkamp fra de som ikke vil ha vindturbiner, sier Tveit.

Ordføreren avviser at det er snakk om en omkamp.

– Vi må sikre innbyggerne. Om dette bidrar til en større legitimitet for prosjekter, er det bare positivt. Når det gjelder en full helsekonsekvensutredning har vi bedt kommunelegen redegjøre for dette i kommunestyret, sier Heia.

Partifelle Topland avviser ikke en full konsekvensutredning.

– Det kan godt være vi tenker annerledes når vi har hørt kommunelegen, sier han.