RWE vil anke NVE sitt avslag om utsatt frist for idriftsetting av Oddeheia og Bjelkeberg vindkraftverk

Mandag 6. juli kom det vedtak fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om at RWE Wind Norway fikk avslag på sin søknad 8. mai i år om utsatt frist for idriftsetting av Oddeheia og Bjelkeberg vindkraftverk.

RWE ønska en utsettelse fra 31. desember 2021 til 31. desember 2023.

RWE sin innleide konsulent i Birkenes, Kjell Rune Nakkestad, uttaler til Birkenesavisa. – Vi tolker at vi har fått god forståelse for vår begrunnelse for forlengelse, men at NVE ikke kan gi forlenget frist for igangsettelse med bakgrunn i Stortingets vedtak 19. juni i år. Vi kommer til å anke avslaget fra NVE inn til Olje- og energidepartementet (OED).

I NVE sitt vedtaksbrev heter det blant anna knytta til vurderinga bak avslaget: «NVE sluttar seg til RWEs vurdering om at det ikkje er sannsynleg at Oddeheia og Bjelkeberg vindkraftverk kan realiserast innan 31.12.2021».

Videre står det i vurderinga, at «MTA og detaljplan for Oddeheia og Bjelkeberget er til handsaming hjå NVE og sendt på offentleg høyring. Framdriftsplanen legg opp til ferdigstilling innan utgangen av 2023. RWE har hatt kortare frist til å bygge og setta i drift Oddeheia og Bjelkeberg vindkraftverk, enn det som normalt gis i vindkraftkonsesjonar. Fleire andre vindkraftkonsesjonar gitt etter 2016/2017 har også hatt kortare frist enn fem år på å bli realisert».

NVE mener at RWE var gjort godt kjent med frister og saksbehandlingstid. I vedtaksvurderinga heter det: «NVE konstaterer at RWE var kjent med at fristen for idriftsetting var tre år då dei valde å sette i gang detaljplanlegging av anlegget. Vidare vart RWE i brev av 04.07.2019 orientert av NVE om auka saksbehandlingstid for MTA/detaljplan for vindkraftverk. NVE har også i brev av 27.11.2019 orientert RWE om at det er ein høg terskel for å få innvilga søknad om utsett frist for idriftsetting utover 31.12.2021».

Videre står det at RWE sine argument for utsatt frist for igangsettelse er vurdert: «RWE har etter NVEs meining lagt fram argument som bør tilleggast vekt i vurderinga om det bør innvilgast utsett frist for idriftsetting av Oddeheia og Bjelkeberg vindkraftverk til 31.12.2023. Dette må likevel vurderast opp mot vårt brev av 27.11.2019 om å ikkje gi utsett frist for idriftsetting utover 31.12.2021».

NVE viser også til Stortingets ferske vedtak fra 19. juni i år. I det aktuelle Stortingsdokument 8:143 S heter det: «Stortinget har behandlet et forslag fra representanter fra SV om sterkere vern av naturen i vindkraftutbygginger. Stortinget vedtok å be regjeringen vurdere hvorvidt behandlingen av gitte vindkraftkonsesjoner har fulgt energiloven og forvaltningslovens krav. Dersom det skulle foreligge feil eller mangler i konsesjonen som er i strid med lovgivningens krav skal forvaltningen stanse vedtaket. Videre vedtok Stortinget å be regjeringen innenfor gjeldende regelverk ikke gi forlenget frist for idriftsettelse utover 31.12 2021 for vindkraftverk på land som i dag har gyldig konsesjon».

Knytta til det nå gitte avslaget for utsatt frist for igangsettelse av vindkraftverka på Oddeheia og Bjelkeberg, skriver NVE: «Etter ei samla vurdering meiner NVE at det ikkje er grunnlag for å fråvika vår praksis om å ikkje gi utsett frist for idriftsetting av vindkraftverk etter 31.12.2021».

Avslutningsvis informerer NVE: «Etter at Stortinget har handsama Stortingsmelding 28 (2019-2020) Vindkraft på Land, om konsesjonsprosessen for vindkraftsakar, kan Oddeheia og Bjelkeberg vindkraftverk vurderast på nytt av NVE dersom saken vert fremma i tråd med nye konsesjonsprosessar. Det føljer av konsesjonens vilkår nr. 3 at konsesjonen bortfaller dersom anlegget ikkje er satt i drift innan 31.12.2021».

For drøyt to uker siden var det et folkemøte i Birkeneshallen, der det ble orientert om MTA-planen (miljø, transport og anlegg) som ligger ute til høring. Her kunne de frammøtte komme med spørsmål. Bygdas innbyggere hadde frist til å komme med innspill til mandag 6. juli – altså samme dag som NVE kom med sitt avslag til utsatt frist for idriftsetting av vindkraftverk på Oddeheia og Bjelkeberg. Birkenes kommune har som høringsinstans fått utsatt sin frist for innspill til MTA-planen til 4. september.

Styremedlem i Motvind Birkenes, Wiggo Svendsen, uttalte mandag kveld til Birkenesavisa. – Jeg er glad for det som skjedde i dag, men jeg er overraska over at NVE sitt vedtak kom så raskt.

Svendsen håper NVE sitt avslag kan bety en avslutning på denne vindkraftsaken i Birkenes. – Jeg er glad hvis dette betyr at RWE ikke rekker å bygge ut så raskt som de nå eventuelt må.