Usikker på konsekvensene

MOTVIND: Trond Harstad fra Motvind i prat med politiker Ruth Kylland Martinsen (MDG) under kommunestyremøtet torsdag 6. februar.

NVE bremser saksbehandlinga av vindkraftverket i Birkenes.

– Det er for tidlig å si om dette fører til tidsnød for RWE, for vi fikk beskjed kun for noen timer siden. Vi har sendt inn alt vi skal, og de er bare behandlingsrekkefølga som nå er endra, sier Kjell Rune Nakkestad til Birkenesavisa.

Den innleide konsulenten fra RWE fikk torsdag ettermiddag beskjed fra Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) om at de ikke vil behandle MTA-detaljplanen for vindkraftverket ennå. NVE vil avvente til kommunen har gitt dispensasjon fra kommuneplanen for å oppføre vindkraftverk i et område satt av til landbruk, natur og friluftsliv (LNF).

En eventuell tidsnød skyldes at RWE i henholdt til konsesjonsvilkårene må ha anlegget i drift ved utgangen av neste år. Det er forventa at selskapet tar en formell beslutning om å investere i anlegget innen sommeren.

– RWE ønsker saksbehandling så fort som mulig. Det må avklares om det skal settes opp et ekstra møte for å behandle denne dispensasjonssøknaden, sier kommunalsjef Halvor Nes.

Motvind på banen

Gjennom høsten har RWE og ei samrådsgruppe meisla ut en detaljplan for vindkraftverket på Bjelkeberg og Oddeheia. Det er NVE som skal godkjenne planen, og de har varslet opptil seks måneders behandlingstid.

Samtidig skal kommunen formelt godkjenne at vindkraftverket settes opp i et LNF-område, og det krever dispensasjon fra kommuneplanen. RWE ba NVE om at disse to saksbehandlingene kunne gå parallelt, men nå slår NVE fast at det ikke er ønskelig.

– Dette har vi i Motvind pressa fram. Dette er et LNF-område, og her må ting gjøres riktig. Saken må på høring, og det vil ta noe tid. Det er ikke nødvendigvis en omkamp om vindkraft, men saken må behandles riktig, og det er mange naboprotester, sier Trond Harstad i Motvind.

Prinsipper

Han understreker at Motvind er interessert i best mulig forhold for naboene, dersom vindkraftverket blir bygget i Birkenes.

– RWE har forsøkt å være slu, og ønsket å behandle alt på en gang. NVE holder derimot på sine prinsipper og sier alt skal behandles før MTA-planen. Oppsummert har RWE styrt hele butikken, uten motbør fra kommunen, sier Harstad.

Rent formelt er kommunen høringspart i saksbehandlinga av MTA-planen. NVE behandler den saken etter Energiloven. Når det gjelder dispensasjonssaken er kommunen saksbehandler, og saken behandles etter plan- og bygningslovens bestemmelser.