Går mot spleiselag

POSITIVE: Fylkestinget er positive til et spleiselag med Birkenes kommune og RWE om ny bro over Tovdalselva ved Senumstad. Bildet er fra fylkestingets møte i desember. FOTO: Agder fylkeskommune

Fylkestinget positive til spleiselag om ny bro ved Senumstad. Kommunen kan stille med inntil fem millioner.

– Dette er jeg tilfreds med, for det er veldig viktig for kommunen å ha fullt fokus på Senumstadbroa, sier ordfører Gyro Heia (Sp) til Birkenesavisa.

Onsdag ble Agder fylkeskommunes første budsjett vedtatt av det nye fylkestinget. Et fellesforslag fra Høyre, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet, Venstre, Pensjonistpartiet og Partiet De Kristne fikk flertall med 28 stemmer.

I forslaget heter det at fylkestinget ber om at Region Kristiansand tydeliggjør prioritering av bro over Tovdalselva ved Senumstad.

Det er i forbindelse med vindkraftutbygginga på Bjelkeberg og Oddeheia det har et oppstått et behov for helt ny bro på Senumstad, ettersom dagens bro har begrensa bæreevne på grunn av rust.

Vindkraftutbygger RWE har også skissert en alternativ trase over elva ved Tjærestrøm. Et alternativ fra Ogge til Bjelkeberg er forkasta.

– Vi skal være veldig glade om vi får denne broa ved Senumstad, for mye har vært i spill. Får vi til et spleiselag er det det beste vi kan håpe på, for en alternativ vei gagner ikke kommunen på samme måte som en oppgradert bro, sier Heia.

Rask avklaring

Politikerne i fylkestinget slår fast følgende i vedtaket 18. desember:

«Fylkestinget er positive til at fylkeskommunen skal bidra i et spleiselag med kommunen og utbygger, og deler ønske om hurtig avklaring. Men finansiering må sees i sammenheng med andre innspill til kommende handlingsprogram».

I samme møte ber nemlig fylkestinget rådmannen utarbeide en kartlegging som et forarbeid til utarbeidelsen av nytt handlingsprogram for utbedring/bygging av fylkesvei. Fylkestinget ber om en kartlegging av veier med farlig skolevei, høy andel tungtrafikk, skoleveier med rasfare, ulykkesstrekninger og strekninger som utgjør en flaskehals for næringslivet.

– Vi jobber for en rask avklaring, og det er ikke minst viktig for RWE. Det er Region Kristiansand som må gi sin tilslutning, og akkurat det arbeider jeg med nå. Jeg kan ikke forskuttere deres avgjørelse, men jeg håper de vil være med, for dette er viktigere enn for bare Birkenes, sier Heia.

Første ordinære møte i Region Kristiansand er i slutten av januar.

Maks fem millioner

Ny bro over elva ved Senumstad er stipulert til maksimalt 55 millioner kroner. Fylkeskommunen har stilt krav om at både kommunen og RWE bidrar til ny bro, og det er avtalt at fylkeskommunen tar 60 prosent av regninga. De resterende deles mellom RWE og Birkenes kommune.

– Kommunen er klar for å bidra med fem millioner kroner, og RWE betaler i så fall 17 millioner kroner. Vi har jobba en del med denne fordelinga, og vi har fått ned kommunens andel betydelig, sier Heia til Birkenesavisa.

På spørsmål om det er rom for dette i budsjettet, svarer ordføreren at utgiftene ikke vil belaste kommunen før om noen år.

– Hvis vindkraftverket kommer, så vil vi få skatteinntekter derfra som vi kan bruke. Det er viktig å understreke at verken RWE eller fylkeskommunen ville gått med på denne avtalen om ikke kommunen bidro. RWE har sine prosjektrammer, og fylkeskommunen ville ikke betale alene, sier hun.