Fortsatt trang økonomi

ORDFØRER: Gyro Heia (Sp).

Ordføreren har større tro på mulighetene i ny utvalgsstruktur enn mulighetene i budsjettet.

– Investeringene framover er store, og det påvirker oss. Spesielt med tanke på gjeldsgraden, sier rådmann Anne Stapnes til kommunestyrets politikere.

Det har blitt en tradisjon i kommunen å arrangere temamøte om økonomi med jevne mellomrom, og denne høsten er ikke noe unntak. For politikere med en del år på baken, er det mye som er kjent.

– Ingen av dere som har vært med ei stund, kan si at dette har dere ikke hørt før. Mye av dette har jeg sagt flere ganger. Det har vært noen gode år, men som har vært utenfor vår kontroll. Drifta sliter vi med, sier Stapnes.

For 2020 er det budsjettert med at kommunen bruker 328 millioner kroner til drift. Økonomisjef Tom Olstad peker på 16 effektiviseringstiltak som gir 7,8 millioner kroner, og 23 kostnadsøkende tiltak som utgjør 8,4 millioner kroner. Rådmannens forslag til budsjett legges ellers fram 7. november.

– Jeg skal ikke si jeg får dårlig nattesøvn, men det er også en ekspansiv plan for investeringer de neste fire årene. Det er i overkant av 50 prosjekter med en brutto investeringskostnad på rundt 304 millioner kroner. Vi har i dag en gjeld på over 400 millioner kroner, sier Olstad.

RÅDMANN: Anne Stapnes forteller at investeringene framover påvirker kommunen.

Kostbare nye oppgaver

Blant driftsutfordringene for Birkenes, og kommuner over hele landet, er oppgaver som flyttes fra stat til kommune uten at det nødvendigvis følger penger med. Norge går bra, men det virker ikke alltid slik ute i kommunen, påpeker Stapnes, og medgir at nye krav kan være krevende.

– Mange innbyggere er opptatt av helse- og omsorgstjenestene, og dette er et område som det har vært mulig å kutte, men hvor dette ikke er mye å spare lenger, sier Stapnes.

Kommunalsjef for helse- og omsorgssektoren forklarer.

– Kommunen har fått økte krav og flere oppgaver gjennom samhandlingsreformen hvor oppgaver overføres fra sykehusene. Både kommunene og sykehusene har vært nødt til å revurdere sine tjenester, sier Bente Somdal.

Muligheter i budsjettet

I løpet av noen uker skal politikerne kna på rådmannens forslag til budsjett for neste år, og vedta sitt eget i kommunestyremøtet i desember. Nyvalgt ordfører Gyro Heia (Sp) ser visse muligheter.

– Jeg har tro på at vi skal få til noe. Nå kommer vel og merke det nye kommunestyret inn midt i en prosess hvor mye av budsjettet er lagt. Økonomien er trang, og det er tjenester som skal leveres, sier Heia.

Hun mener de største mulighetene for politisk påvirkning akkurat nå ikke ligger i budsjettet, men i den reviderte utvalgsstrukturen som er under utarbeiding.

– Her tror jeg vi kan få fra potensialet i bygda, og dyrke fram gode ideer når det gjelder stedsutvikling og den slags. Det er ikke bare et sted som skal utvikles, sier Heia.

– Det er vel likevel et ønske om å flytte på noen av pengene i budsjettet?

– Ja, og det skal vi få til. Det er muligheter selv om økonomien til kommunen er trang, sier Heia.