Gyro fikk prøve seg bak flystikkene: – Det gøyeste jeg har gjort

– Hinsides rått, kult og lærerikt. Slik beskrev ordfører Gyro Heia opplevelsen i et småfly over Birkeland. Hun fikk også flere anledninger til å prøve seg som pilot.

BA var med Morten Borgen, pilot hos Widerøe og skolesjef ved Kjevik Flyklubb i et småfly sist uke for å presentere yrkesvalget hans. I og med at vi skulle fly et fireseters fly slo tanken ned at, – da er det jo plass til flere. Vi inviterte derfor med ordfører Gyro Heia, slik at hun kunne få se litt nærmere på kommunen sin fra oven.

Morten Borgen fra Tøane på Birkeland er nok for mange kjent som matskribent i BA. Han har en stor forkjærlighet for mat, men kjærligheten og interessen for fly er kanskje enda større.

En fantastisk sommerdag, med nesten skyfri himmel møter vi opp i hangaren til flyklubben. Morten er allerede i gang med den omfattende sjekklista. Hver minste detalj blir sjekket, og ingenting overlatt til tilfeldighetene, og passasjerene blir beroliget av grundigheten.

Gyro har flydd en del opp igjennom, men det er hennes første tur i et lite fireseters småfly. Hun gledet seg stort til turen, men entusiasmen datt kanskje litt når det første vi fikk utdelt var redningsvester og spyposer.

Nervøsiteten er blåst vekk lenge før vi tar av fra rullebanen, og vi har ikke vært lenge i lufta før Morten utfordrer henne til å ta stikkene.

Det er en jobb hun klarer veldig bra, og her tror jeg jammen hun fant noe som falt i smak. Man skal kanskje ikke bli så overrasket om man senere hører at ordføreren har begynt på småflysertifikatet.

– Det er det gøyeste jeg har vært med på. Det var helt hinsides rått, kult og lærerikt. Ikke minst var det en utrolig frihetsfølelse, og fint å gjøre noe utenfor komfortsonen, utbryter hun.

– Gyro har absolutt potensiale til å klare det bra. Hun klarte seg kjempebra. Hun var godt motivert, vågal og presis. Vanligvis blir det litt «all over the place» første gangen, men hun skjønte fort bevegelsene på stikka, og utfallet på flyet. Det er et godt utgangspunkt, sier flyinstruktøren.

– Man trenger ikke være rik for å ta flysertifikat, og de aller fleste kan klare det. Teorien er overkommelig. Ett år, ja kanskje to år, og 100-120.000 kroner så har du småflysertifikat, lokker han.

På flyturen fikk ordføreren se noe av «riket sitt».