Da var byggestoppen opphevet

SIKRE PÅ LØSNINGEN. Oddvar Ivarson har sammen med Arild Windsland, Silje Bjørnarå Drangsholt og Gyro Heia i renseanleggsutvalget utarbeidet et forslag til løsning som kommunedirektøren løfter frem under torsdagens kommunestyremøte. Arbeidet utvalget har gjort gir sikkerhet for at midlertidig rensetrinn står ferdig i mars, og nye abonnenter kan knyttes til renseanlegget.

Det gledelige budskapet delte Birkenes Næringsforum på sin facebookside tirsdag denne uka.

Meldingen lød som følger; Nå kan du søke som normalt! Da var byggestoppen opphevet. Vil bare gratulere hele Birkenes med den førjulsgaven. Denne meldingen tikket tirsdag inn til Birkenes Næringsforum fra Oddvar Ivarson, leder av «renseanleggsutvalget».

TYDELIG FRA KOMMUNEDIREKTØREN: Birkenes kommune har ikke innført og innfører heller ikke nå byggestopp og vil kunne tillate bygging på Birkeland. (Arkivfoto)

Kommunedirektør Anne Stapnes publiserte følgende presisering på kommunens nettside samme dag:

– Birkenes kommune har i dag et renseanlegg som må oppgraderes for at kommunen skal kunne gi godkjenning til nye tilkoblinger i Birkeland rensedistrikt. På grunn av dette har det vært en periode hvor byggesak i praksis ikke har kunnet godkjenne enkelte byggetiltak. Dette har særlig handlet om søknad om fradelinger, søknad om bygging av boliger og næringslokaler med behov for tilkoblinger.

– Birkenes kommune ønsker å formidle ut til søkere, tiltakshavere, innbyggere og interesser at byggesak i Birkenes framover vil behandle alle søknader som normalt. Det innføres ikke byggestopp etter plan- og bygningsloven for nybygg eller ombygginger. Dette inkluderer for eksempel fradelinger i arealer regulert til bolig eller næring, byggesøknader (ettrinns- eller rammetillatelse), og igangsettingstillatelser. Alle som ønsker å bygge ut i arealer som er omfattet av vedtatte reguleringsplaner kan sende inn søknad om tiltak og vil få behandlet søknaden som vanlig.

– Birkenes kommune har gått til innkjøp av en løsning som skal gjøre at Birkenes kommune skal kunne oppfylle de nødvendige kravene til rensing i renseanlegget slik at dette er innenfor utslippstillatelsen. Ved utgangen av mars 2023 skal dette være på plass. Ved søknad om tilkobling vil det være et forbehold om at man ikke kobler seg på før avviket er utbedret.

– Oppsummert vil det si at Birkenes kommune, som tidligere tydeliggjort, ikke har innført og innfører heller ikke nå byggestopp og vil kunne tillate bygging på Birkeland.

KLAR TIL Å BEHANDLE BYGGESAKER IGJEN. I praksis har manglende tillatelse til tilkobling til renseanlegg ført til en byggestopp. Øyvind Raen forteller at de nå vil behandle søknader som normalt, og han er klar på at man vil kunne koble til nye enheter til renseanlegget fra mars måned.

BA snakket onsdag denne uka med Øyvind Raen, enhetsleder Teknisk forvaltning og drift i Birkenes kommune.

– Det har ikke vært vedtatt byggestopp i Birkenes kommune, presiserer også Raen. I praksis har det imidlertid vært det for en del byggetiltak da kommunen ikke har hatt mulighet til å godkjenne nye tilkoblinger til avløpsnettet, forteller han.

Lov om planlegging og byggesaksbehandling (kjent som plan- og bygningsloven) paragraf 27.2 omhandler avløp og lyder blant annet slik; Før opprettelse eller endring av eiendom til bebyggelse eller oppføring av bygning blir godkjent, skal bortleding av avløpsvann være sikret og i samsvar med forurensningsloven. (Hentet fra lovdata.no). Med nåværende situasjon ved renseanlegget, før det midlertidige rensetrinnet er på plass i løpet av mars 2023, kan det dermed ikke tilknyttes nye abonnenter til renseanlegget.

At kommunen nå åpner opp for at byggesøknader kan behandles som vanlig beror på at man nå er helt sikker på at det midlertidige rensetrinnet er på plass i løpet av mars 2023. Ønsker man å bygge nytt, vil det uansett ikke bli aktuelt å koble seg til renseanlegget før mars.

– Med den midlertidige løsningen ferdigstilt i mars lukkes avvikene. Vi er helt sikre på at tidsrammen holder, og kan derfor gå ut å si at byggesaker kan behandles, men altså ikke tilknyttes før det midlertidige rensetrinnet er på plass, sier Raen.

FORNØYD OG SIKKER. – Nå kan du søke som normalt, meldte Oddvar Ivarson tirsdag denne uken. (Skjermdump av fotomontasje publisert av Birkenes Næringsforum)

Renseanleggsutvalget har bestått av Oddvar Ivarson (leder), Silje Bjørnarå, Drangsholt, Arild Windsland og Gyro Heia.

Oddvar Ivarson er naturlig nok fornøyd med fremskrittet i saken.

– For næringsliv og utvikling på Birkeland, så kan det ikke bli mer alvorlig enn en byggestopp. Det stod på stedet hvil. Det vi hører nå er et veldig fremskritt. Nå kan kommunen sette i gang behandlinger av byggesøknader med en gang, og slipper å vente til mars. Nye prosjekter kan ikke tilkobles før mars, men det er ingen som bygger så raskt uansett, så det burde ikke være noen hindring, sier han.

– Man kan si at det skulle skjedd før, men jeg synes ikke det er interessant å lete etter syndebukk(er), nå må energien brukes på å finne løsninger.

Oddvar berømmer samarbeidet i renseanleggutvalget, og arbeidet inn mot administrasjonen.

– Vi sier ofte i fra når noe er galt, men jeg føler for å skryte litt av administrasjonen også. Det har vært et kjempegodt samarbeid. Det har vært mye jobb, men positivt og enkelt å gjennomføre. Hovedfokuset til utvalget har vært å få muliggjort bygging og aktivitet igjen, men vi har også fokus på å kutte kostnader.

Renseanleggskomiteen har fått støtte av kommunedirektøren, som presenterer innstillingen fra utvalget på torsdagen kommunestyremøte. Ivarson har stor tro på tilslutning til forslaget som legges frem.

– Alt kan skje i et kommunestyremøte, men jeg er rimelig sikker på at innstilling utvalget har utarbeidet, som også kommunedirektøren løfter frem på torsdagens kommunestyremøte, vil få bred støtte. Hvem skulle finne på å stoppe dette. Om ikke dette går i orden, ja da må de finne en ny leder i utvalget, ler Ivarson.

Renseanlegget på Tollnes ble bygget i 1982, og oppfylling av rensekravene har tidvis vært problematiske allerede fra 2007, da det kom ny avløpsforskrift. Det er dermed flere kommunestyresammensetninger som har kunnet gjort noe med problematikken tidligere. Utbedringer er tidligere blitt gjort, men i februar 2020 avdekket Statsforvalteren i Agder 8 avvik og 2 anmerkninger. Av disse er det to gjenstående avvik igjen å få lukket. Det første avviket lukkes ved igangsetting av det midlertidige renseanlegget i mars, mens det siste avviket lukkes ved etablering av nytt renseanlegg i 2024.