Heder til Røyland

HEDER: Pernille Vea og Gunnar Sagstuen fikk tildelt hedersprisen på Rosfjord Strandhotell i Lyngdal foran over 150 matinteresserte. FOTO: Heidi Sørvig / USUS

Kåret til årets ambassadør for lokalmat i Aust-Agder.

– Det å bli utpekt som ambassadør og få en slik type annerkjennelse er kjempegøy. Hedersprisen er delt ut tre ganger før, og det er veldig gøy å være fjerde, sier Gunnar Sagstuen til Birkenesavisa.

Det var på lokalmatkonferansen «Sjømat på Sørlandet» i Lyngdal 4. april Gunnar Sagstuen og Pernille Vea fra Røyland gård ble tildelt hedersprisen årets lokalmat-ambassadør for Aust-Agder. Prisen tildeles fordi Røyland gård bevisst og med stolthet bruker lokal mat i forretningskonseptet sitt.

Møysommelig arbeid

– For oss er det veldig gøy å være innafor de kriteriene som er satt for prisen. Det er et møysommelig arbeid dette med lokalmat, så det er gøy at vi blir lagt merke til, sier Sagstuen.

– På hvilken måte er det møysommelig?

– Det er krevende å jobbe med lokalmat, og kunne gjennomføre det ved å lage gode produkter hjemme og få inn lokale råvarer. Å klare dette fullt ut er krevende, og derfor er det ekstra gøy når vi får det til, sier han.

Fulle av pågangsmot

Juryens begrunnelse for hederen til Røyland gård er tredelt:

Gunnar Sagstuen og Pernille Vea på Røyland gård er to engasjerte personer som i større og større grad produserer håndlagede produkter basert på bær for salg i regionen samt andre steder i Norge, i tillegg til at de tilbyr servering, overnatting og opplevelser.

Sagstuen og Vea er fulle av pågangsmot og bidrar til matglede og lokal verdiskaping i regionen.

Røyland er en familiebedrift som er opptatt av å tilby gjester og kunder det beste innenfor lokal mat, sesongens råvarer og lokale produkter. Kompetanse, stolthet og kvalitet er varemerker.

I tillegg til hederen som medfølger diplomet, kommer det også 10.000 kroner kontant.

Bærekraftige bær

– Når vi klarer å produserer god lokalmat skaper vi bærekraftige produkter, som er miljøvennlige og gir arbeid lokalt. Jeg tror denne prisen kommer til å styrke merkevaren vår, og vi vil i alle fall bruke den for hva den er verd, sier Sagstuen.

Syltetøyet som produseres på Røyland av lokale bær blir ifølge Sagstuen stadig mer populært.

– Nå har jeg nettopp levert en leveranse til en grossist som leverer til hele landet. For kort tid siden begynte vi også å levere til en matkasse-leverandør på Østlandet. De gikk tom for syltetøyet første helg, så nå må vi bare produsere, sier han.

Søker bærplukkere

– Har dere kapasitet til å møte etterspørselen?

– Jeg begynner å bli spent på det, men vi skal ha ganske god kapasitet. Det er som sagt en krevende produksjon, og vi er avhengige av litt volum for å klare det, sier han, og legger til:

– Det er gøy å kunne si at vi produserer produkter fra Birkenes som blir distribuert til hele landet.

Økt etterspørsel er like økt behov for råvarer. Sagstuen sier de tar imot så mye som mulig.

– Hvis det er noen som vil arbeide som bærplukkere i slutten av juni må de bare ta kontakt, for vi har et stort behov for bær, sier han.