Populær og sommeråpen onsdagskafe på Røyland

 

– Vi måtte jo finne på noe, så blei det kafe, sier Pernille Vea mens hun svinger kaffikanna og smører nybakte rundstykker i full fart til sine gjester.

Sjøl om Røyland Gård ligger 365 m.o.h. har man ikke unngått koronakrisa her heller.

I ei tidligere utgave av Birkenesavisa, skrev vi om Røyland, der Pernille Vea var litt betutta med hensyn til videre drift. Bryllupsfeiringer, fødselsdagsfester, pensjonistforeninger m.m., som var bestilt og klappa og klart, alt blei avlyst.

Nå var stemninga adskillig bedre. Folk strømmet inn på den koselige låven, som nå er tatt i bruk til kafelokale. Denne onsdagen var været så pass fint, at folk kunne nyte kaffien utendørs.

Røyland Gård ligger høgt og fritt med utsyn til Røylandsdalen midt imot, i sør og vest kan vi se Jokelid. Det er lagt små turløyper på ca. 1 kilometer, noen små fjelltopper kan man gå til – den lengste turløypa på 7,5 kilometer går til Storemyrnuten.

– Etter endt tur kan det smake med kaffi og kake, sier Gunnar Sagstuen.

Dyr har de også på gården, både hester, sauer, ender og små og store pusekatter.

– Det var også en hund her, men den blei ihjelkjørt, sier Gunnar.

Dette tilbudet med onsdagskafe skal vare fram til 12. august. – Etter det går vi over i produksjon av syltetøy og geleer, forteller Gunnar.

Folka på Røyland Gård er allsidige. Her har det vært arrangert tyttebærfestival, høstmarked med flere stands og valgarrangement – i tillegg til besøk av foreninger og lag.

For lenge sida var her faktisk revefarm, og så kom produksjonen av syltetøy og geleer, som er populære produkter. Priser har ekteparet Sagstuen og Vea mottatt både i innland og utland. Nå kan de bli tildelt «Årets Matskattestipend», her er de i konkurranse med fem andre.