SV/MDG om oppgradering i Flakke loner: – Har man samarbeidet med naboer?  

På sitt neste møte 30. mars skal Birkenes kommunestyre stemme over ei godkjenning av det planlagte prosjektet med oppgradering av skytebane og fasiliteter knytta til Agder Politidistrikts treningsområde i Flakke loner.

Kommunedirektørens forslag til vedtak:

1. Kommunestyret godkjenner tilbudet som er fremforhandlet med politiet.

2. Kommunestyret godkjenner investering som foreslått for oppgradering av skytebaner samt tilhørende fasiliteter for Agder Politidistrikt.

3. Økonomisk ramme inntil kr. 8.000.000 som lånefinansieres.

4. Kommunedirektøren gis mandat til å gå videre med prosjektet i sin helhet.

Saken var opprinnelig unntatt offentlighet.

Dette reagerte medlemmer av Felleslista SV/MDG på, og sendte 15. mars et brev med spørsmål til ordfører, kommunedirektør og politisk sekretær.

– Felleslista SV/MDG stiller spørsmål ved behovet for at saken som helhet er unntatt offentlighet. Det antas at det er de økonomiske vurderinger som det kan være behov for å unnta offentlighet.

– Vi stiller spesielt spørsmål ved at informasjon vedrørende prosjektets innvirkning på natur og miljø unntas offentlighet samt hvilke begrensninger prosjektet vil medføre for offentlighetens bruk av området og hvilken påvirkning prosjektet har på naboer.

– Det er også flere spørsmål vi finner uavklart etter å ha lest sakspapirene: Området prosjektet er planlagt i ligger nært opptil Digeelva Naturreservat. Området er også i stor grad tilgjengelig for personer med bevegelsesutfordringer. Vi savner en utgreiing av hvordan planlagte prosjekt vil påvirke allmennhetens tilgang til og mulighet for bruk av området. Har man hatt kontakt med brukerorganisasjoner for personer med ulik funksjonsgrad ved vurdering av områdets eventuelle forringelse for ulike brukergrupper?

– Er planlagte utbedring av veien opp til Flakke loner betinget av at det legges en ny trase? Hvor mange p-plasser er det behov for? Er det tatt hensyn til prosjektets påvirkning på naturmangfoldet?

– Er planlagt prosjekt i området innenfor formålet med areal i kommuneplanen, eller avhengig av dispensasjon?

– Ved forventet øket støy i området samt forventet økning i trafikk inn og ut fra området, kan tiltaket vedtas uten nabovarsling? Har man samarbeidet med naboer i det aktuelle området under planleggingen av prosjektet?

Brevet var undertegna Ruth Kylland Martinsen, Inger Birkeland Slogedal, Kristian Skordal, Anne Kari Birkeland, Dagfinn Brørs og Iren Sommerset.

Samme dag kom det svar fra kommunedirektør Anne Stapnes:

– Når det gjelder det første spørsmålet ditt: At saken er unntatt offentlighet, har skjedd ved en feil. Det skal gjøres nødvendige endringer slik at selve saksfremlegget blir offentlig.

I saksfremlegget som nå er tilgjengelig, heter det blant anna:

– I tilbudet som er gitt til politiet vil det bli ført opp et nybygg på ca. 123 m2 med undervisning/pauserom, lagerlokaler, samt toalettfasiliteter. Det vil bli etablert et minirenseanlegg for å kunne ha toalettfasiliteter. Nybygget vil kun være tilgjengelig for politiet.

– Det er i tillegg opsjon på å sette opp ei «pussebu» som vil bestå av en brakke/tilsvarende. Dette er et lokale hvor det kan pusses våpen etter bruk.

– Skytebaner for 100-meter vil oppgraderes og utvides til 15 standplasser. Det er viktig for politiet å kunne øve taktisk på banen slik at området mellom standplass og målskiver oppgraderes med tilsvarende flatt terreng slik at man kan bruke bil i trening.

– Det blir også oppgradert grunn ved pistolskytebaner og foran 200-metersbanen.

Politiet skal i hovedsak bruke pistolbaner, taktisk bane og 100-metersbane.

Om infrastruktur heter det:

– Vei inn til Flakke loner oppgraderes med bl.a. heving av mindre deler av vei som er flomutsatt. Det er viktig at man motvirker alle muligheter for større flommer som igjen påvirker bruken av anlegget. Politiet sertifiserer den enkelte bruker bl.a. etter pålagte skyteøvelser.

– Strøm og nett føres inn til området og påkobles bygg.

 

Kommunen svarer

Mandag ettermiddag ble det sendt et brev fra Birkenes kommune med svar på spørsmåla fra Felleslista SV/MDG. Dette er undertegna av Ronny André Eikerol, teamleder Plan og utvikling.

– Det vises til spørsmål i e-post sendt 15. mars 2023 fra Ruth Kylland Martinsen på vegne av Felleslista SV/MDG med flere.

– Skytebanene og området rundt vil ikke endre seg fra nåsituasjonen i negativ forstand slik administrasjonen ser det. Det blir ført opp et nytt bygg med en opsjon på en mindre brakke i tilknytning til en av standplassene. Avløp vil gå til godkjent minirenseanlegg.

– Politiet bruker skytebanene i dag og har en løpende avtale med kommunen. Bruken vil fortsette som før, men Politiet får nå tilgang på egne lokaler og toalettfasiliteter blant annet for å tilfredsstille krav til HMS.

– 100-metersbanen vil bli utvidet noe til 15 standplasser slik at man kan samle trening på en bane i stedet for flere. 100-metersbanen vil da bli oppgradert med standplasser og området mellom standplass og målskiver vil bli jevnet ut. Målskivene vil også bli utvidet til samme antall standplasser.

– Pistolskytebaner og taktisk pistolbane vil bli oppgradert noe mht gruslag for å hindre flomvann. Det er ikke søkt om byggetillatelse til byggesaksavdelingen. Dersom kommunestyret bevilger midler og godkjenner prosjektet, vil søknad bli behandlet på lik linje som andre bygg og tiltak og sendt til uttalelser til de nødvendige avdelinger som bl.a. miljøforvaltningen.

– I nåværende situasjon, kan ikke administrasjonen se at det skal komme ytterligere forurensning i forhold til tidligere bruk. Minirenseanlegg renser det avløp som måtte komme fra nye bygg. Når det gjelder masser i selve skytefeltet er dette noe som må byttes ut ved jevne mellomrom. Slike masser dumpes ikke på arealet, men håndteres. Skyteaktiviteten forblir som tidligere og medfører heller ikke økt forurensing.

– Det er en del høydeforskjell på grusvei inn til området og ut mot 200-metersbanen. I de laveste partiene er det ofte flom og man kan ikke komme frem til området. De laveste punktene vil da bli hevet slik at veien vil være farbar.

– Kommunen har løpende dialog med skytterlagene i prosessen og vil ha det i forbindelse med oppgraderingen av anlegget. Det er naturlig at de blir mer involvert dersom Birkenes kommune får avtale med Politiet på oppgraderingene.

– Allmenn tilgang vil området vil bedre seg i flomtider. Det har per i dag kun vært kontakt med lokale brukere av området og ikke bl.a. brukerorganisasjoner for personer med ulik funksjonsgrad. Administrasjonen kan opplyse at det at Pistolklubben har søkt om å få tilrettelagt arealene for personer med bevegelsesutfordringer. Dette er det gitt tillatelse til.

– Infrastrukturen vil bli som før mht vei. Den vil bli oppgradert i form av at dagens vei er rimelig «hullete og slitt». Det er ikke besluttet om den skal f.eks asfalteres helt eller delvis. Trafikkgrunnlaget er ikke endret, men administrasjonen har mottatt klager på veistandarden. Parkering er i dag mer tilfeldig med stor plass både foran pistolbaner og ved langdistansebanene. Administrasjonen ønsker å markere bedre hvordan det skal parkeres.

– Strøm og nett vil bli ført frem langs eksisterende vei og det antas at det blir lagt i stolper eller nedgravd i grøft.

– Administrasjonen ser det slik at skyteøvelsenes omfang mht lyd/ støy ikke endres fra dagens bruk, men fasilitetene gjør at Politiet kan trene mer konkret på det som kan møte de i hverdagen. Videre antar administrasjonen at det blir en økt stille bruk av fasilitetene da det er mulighet for undervisning i egne lokaler og tilgang til toalettfasiliteter, tørre lokaler med mulighet for skift, lagring av utstyr (ikke våpen, ammunisjon) og kjøkkenfasiliteter. Administrasjonen utelukker ikke at lettere tilgang og bedre fasiliteter vil medføre at kommunens innbyggere vil øke bruken av anlegget eller området.

– Området har i kommuneplanen arealformål som idrettsanlegg med planidentifikasjon 20170005.