Rot rundt støtte fra Husbanken

– Kommunen har fått forståelse av at Husbanken vil omgjøre vedtaket. Det uttaler kommunedirektøren etter å ha fått avslag på investeringstilskudd til de bemanna boligene psykisk helse og rus i Smedens Kjerr.

Nylig meldte BA at Birkenes kommune hadde fått avslag fra Husbanken til de tilrettelagte boligene på Speiderjordet. Beklageligvis fanga ikke avisa opp at avslaget gjaldt de bemanna boligene for psykisk helse og rus, da brevet fra Husbanken i kommunens postliste på det tidspunktet var lagt i arkivsak: Tilrettelagte boliger – Speiderjordet – Investeringstilskudd.

I Husbankens avslag på støtte til de bemanna boligene for psykisk helse og rus i Smedens Kjerr, datert 09.11.2023, er bl.a. følgende opplyst som begrunnelse: «Investeringstilskudd kan ikke gis til dette prosjektet da vi ikke har mottatt etterspurte dokumenter, samt at byggearbeidet var igangsatt før forespørselen ble sendt Husbanken…»

BA har spurt kommunedirektør Anne Stapnes hvilke etterspurte dokumenter det er kommunen ikke har sendt inn?

– Det som ble etterspurt av Husbanken var selve oppstartstidspunktet for oppgradering av bygget.

– Når etterspurte Husbanken disse dokumentene?

– Dato for oppstart ble etterspurt i e-post, 22.08.23.

Vanlig prosedyre knytta til tilskudd, er at Husbanken sender brev om at de nå åpner for innsendelse av endelig søknad, etter at en forespørsel er godkjent.

Ifølge kommunedirektøren er Birkenes kommune ikke opplyst fra Husbanken om at «Husbanken vil nå åpne for innsending av endelig søknad» om investeringstilskudd til disse boligene.

– Nei. Og dette handler om den manglende dokumentasjonen, opplyser kommunedirektøren.

Husbanken viser i sitt avslag til punkt 6.3 i sine retningslinjer for investeringstilskudd – med overskrift generelle krav. Her står det avslutningsvis: «Det kan normalt ikke gis tilskudd til prosjekt som er igangsatt eller gjennomført».

– Har denne forutsetningen vært ukjent for Birkenes kommune?

– Det har vært en oppfatning i kommunen, om at forespørsel ikke er avhengig av oppstartstidspunkt, svarer kommunedirektøren.

Det er nå gått snart 10 måneder siden Birkenes kommunestyre 2. februar 2023 vedtok rammene for ombygginga av de bemanna boligene i Smedens Kjerr. Med vedtaket ble den økonomisk ramma økt fra drøyt 15,8 millioner kroner, til 27,8 millioner kroner.

I sakspapira til behandlinga av denne utsatte saken i kommunestyret 2. februar, er det opplyst at tilskudd fra Husbanken «er forutsatt å utgjøre» 9,665 millioner kroner.

Husbanken skriver avslutningsvis i sitt avslag datert 9. november: «Siden bare kommunen kan søke om tilskudd, er vedtak om tilskudd ikke enkeltvedtak i henhold til forvaltningsloven § 2. Det er derfor ikke klageadgang på ordningen».

Ifølge kommunedirektør Anne Stapnes har det nå vært ny kontakt mellom kommunen og Husbanken etter at avslaget kom.

– Birkenes kommune tok kontakt med Husbanken på telefon da avslaget forelå. Etter avtale med Husbanken ble det etterspurte dokumentet oversendt, og kommunen har fått forståelse av at Husbanken vil omgjøre vedtaket, og åpne for å sende inn søknad om tilskudd.

Når det gjelder de tilrettelagte boligene på Speiderjordet, har kommunen ikke sendt inn endelig søknad til Husbanken om investeringsstøtte ennå.

– Endelig søknad oversendes Husbanken når prosjekt med prosjektregnskap er ferdig, opplyser kommunedirektøren til BA.