Dropper utsettelse

KOMMUNESTYRET: Møte i kommunestyret i Birkenes 27. februar.

Kommunestyret avviser et forslag om å utsette behandlinga av dispensasjonssøknaden fra RWE.

– Noen beregner dette som en formalitet, mens andre ser det som et være eller ikke være for vindkraften. Jeg har vært i mange dialoger om denne saken, og jeg må si at samtlige mennesker jeg har møtt er oppegående og med et sterkt samfunnsengasjement. Jeg har møtt de med respekt, og de har møtt meg med respekt, og det er viktig for debatten, sier  ordfører Gyro Heia (Sp) før kommunestyret møtes.

Hun oppfordrer til en god debatt foran et helt fullt galleri av tilhørere. Så mange har funnet veien til kommunehuset på Birkeland, at de sist ankomne må stå oppreist under saksbehandlinga. Som i planutvalget kommer det raskt et forslag om å utsette saken, i påvente av helsekonsekvensutredninga som er vedtatt tidligere, men  ikke gjennomført.

– Vi ber om at saken utsettes, med begrunnelse om at det ikke er nok kunnskap i saken til å gjøre et lovlig vedtak. Uten å vite hva slags vindkraftverk man gir dispensasjon, kan man vanskelig gjøre en god vurdering etter plan- og bygningsloven, sier Ruth Kylland Martinsen (MDG).

Hun påpeker at RWE har søkt om vesentlige endringer i gitt konsesjon, blant annet økt effekt på mer enn ti megawatt til 96 megawatt. Martinsen påpeker også at fordelene må være større enn ulempene for å kunne gi dispensasjon fra formålet i kommuneplanen som er landbruk, natur og friluftslivsformål i området Bjelkeberg og Oddeheia.

Ingen utsettelse

I spørsmålet om utsettelse får hun støtte av Silje Bjørnarå Drangsholt (Sp), som var alene om å støtte utsettelse i planutvalget. Også partifelle Ragnhild B. Svaland går på talerstolen. Det er likevel ikke nok, for utsettelseforslaget faller med 12 mot ni stemmer.

– Det skal være en alvorlig sak å gi dispensasjon fra et så viktig område i livet som LNF. Det er ikke vi som har hendene på rattet i denne saken, og det er selvsagt penger og profitt som egentlig ligger bak. Vi kjøpes med lusne fem millioner kroner i året, mens Nord-Odal får tolv millioner. Vi er i lomma på et kraftselskap fra Tyskland og det er dårlig Senterpartipolitikk. Vi snakker om et område som er større en jaktlaget på Svaland, sier hun.

Senterpartiet er i saken splitta, og Bjørn Tore Hovland (Sp) vil ikke utsette saken. Han mener politikerne har en svært godt opplyst sak på bordet.

– Det hevdes at vi ikke har god nok kunnskap om saken, men det er ingen annen sak i denne kommunen som er utredet så mye som denne vindkraftsaken. Dette gir oss tilstrekkelig kunnskap til at vi kan behandle en dispensasjon. Jeg hadde aldri stemt for en helsekonsevensutredning om jeg visste den skulle brukes i neste korsvei til å utsette en dispensasjonsbehandling, sier Hovland.

Akkurat den holdninga faller Kåre Johny Engesland tungt for brystet.

– Skal vi vise så liten respekt for egne vedtak og innbyggere, at vi neglisjerer helsekonsekvensutredninga til fordel for et tysk milliardkonsern, spør Engesland.