Ingen avklaring om plassering

OVERBEVISENDE: Trond Eirik Jaabæk er blant vegdølene som ønsker Eon velkommen til bygda.

Trond Eirik Jaabæk mener Eons innovasjonshus er tidende sjanse for Engesland. Ordføreren anerkjenner at saken er ømtålig og vil vente med politisk behandling.

– Dette er ekstremt viktig for Engesland. En knekk her vil oppleves som ganske dramatisk for oss. Vi har jobbet mye for å få dette til, sier Trond Eirik Jaabæk til Birkenesavisa.

Han snakker om det planlagte innovasjonshuset til Eon. Jaabæk har resten av bygda i ryggen når han argumenterer for at Engesland er riktig plass å legge innovasjonshuset.

– Vi hadde et møte med kommunen før sommeren, sammen med representanter fra de andre alternativene. Vi opplever å ha en god og gjennomtenkt plan, mens innovasjonshuset på Birkeland bare blir en liten del av noe større, sier Jaabæk.

Blandet magefølelse

Nå begynner han derimot å bli utålmodig, for han har tidligere fått signaler om at kommunen skal behandle spørsmålet politisk i juni. Så ble det utsatt til august, og nå vet ikke Jaabæk noe som helst.

– Magefølelsen er litt blandet, for når det blir stille, så lurer vi på hva som skjer. Valget av plassering er av stor betydning for oss som utgjør ti prosent av kommunens befolkning. Det er nesten fristende å kalle dette et veivalg, sier Jaabæk.

Han legger ikke skjul på at folk på Engesland opplever at det ikke alltid blir lytta til. Ofte er politikerne positive, men så glemmer de bygda, påpeker Jaabæk. Han er bekymra for utfallet av saken, men vet at det også kan bli svært positivt for bygda.

Avventer OED

– For å få en best mulig politisk behandling av dette, tenker jeg vi venter med å behandle saken politisk før olje- og energidepartementet har konkludert i konsesjonssaken, sier ordfører Anders Christiansen (Ap) til Birkenesavisa.

Dermed ligger det ikke an til noe snarlig avklaring på hvor kommunen ønsker innovasjonshuset. Når departementet bestemmer seg for om Eon får konsesjon til vindkraft, er fortsatt usikkert.

– Saken om innovasjonshuset er ømtålig, og resultatet kan gi en viss sårhet. Derfor er det ikke noe poeng i å haste denne gjennom, sier ordføreren.

Tidenes sjanse

For Jaabæk er det svært viktig hvordan kommunen løser denne saken. Han gjør det klart at bygda har klare forventinger til kommunen og politikerne.

– Dersom kommunen legger innovasjonshuset til Birkeland, og vi blir avspist med en tursti elle lignende, da må kommunen ha en klar strategi. Noe slikt vil få konsekvenser. Vi er sårbare, og må tenke oss nøye om dersom fordelingen av ressursene faller i vår disfavør, sier han, og legger til:

– Dette er tidendes sjanse for kommunen å hjelpe Engesland, og det vet de veldig godt selv. Legges innovasjonshuset her, blir det sving på sakene på Engesland. Da kan vi snakke om en dominoeffekt. For oss vil dette sette i gang en mengde planer.