Vil holde museet levende

KIOSK: Sommervikar Anna Tveide (17) har hjulpet med å holde kiosken i gang gjennom sommeren. Her med Astrid Marie Gavlen, Marjolein de Boer og Inger Slågedal.

Inger Slågedal er storfornøyd med besøkstallene på bygdemuseet i sommer, og Frode Borø Svaland ser fram til å holde museet levende og aktivt fremover.

– Selv om det har regnet i bøtter og spann, dukket besøkende opp fem over tolv, forteller Inger Slågedal.

Sammen med museumsledelsen har hun sørget for å holde bygdemuseet åpent hver søndag i juli. Ny utstilling, snekkerverksted, traktoren «gråtass» og smie er noe av det man har kunnet oppleve.

– Responsen har vært over all forventning. På åpningen hadde vi 150 betalende gjester, og hver søndag etter har det vært jevnt og trutt med besøkende, sier Slågedal.

Kake først

Den siste søndagen i juli var intet unntak. Blant dem som tok turen var familien Lillestøl, som begynte med et besøk i kafeen.

– Vi starter med litt kake og kaffe, så tenker vi å rusle rundt senere, forteller Dag Lillestøl.

Familien er Birkenes-tilflyttere, og trives godt i kommunen. I kafeen har yngstejenta funnet seg til rette med leketogene som er laget for museet. Kafeen har vært en samlingssted for de besøkende, og det har vært nok å gjøre bak kassa. Den jobben er det Anna Tveide (17) som har hatt.

– Det er første gang jeg har sommerjobb på museet, og det har vært veldig greit. Det har vært koselige folk å jobbe med, og vi har hatt nok å gjøre, sier hun.

Suksess med tog

Museumsguide Bent Knudegård har full oversikt over aktiviteten på museet, og forteller at utstillingen «På Smale Spor» virkelig har fenget folk.

– Folk har tatt seg god tid for å se på utstillingen om Lillesand-Flaksvandsbanen. Et annet sted som har vært meget godt besøkt er snekkerverkstedet, sier han.

Her har Ole Ugland hjulpet barna med å snekre små tretog som passer til togbanen i kafeen.

– Vi har også laget lastebiler, men tog har slått best an, sier han mens han hjelper Tomine (6) å holde spikeren på rett plass.

Dugnadsinnsats

Museets nye bestyrer Frode Borø Svaland var også innom siste søndagen i juli. Han ser fram til å ta fatt på den nye jobben i august.

– Jeg har hatt noen lærerike dager med Steven (Carpenter, tidligere bestyrer), og jeg gleder meg til å begynne å jobbe her og få være en del av miljøet på museet. Årets utstilling er virkelig noe å være stolt av, og den dugnadsinnsatsen folk har lagt ned er unik, sier han.

Borø Svaland er opptatt av å holde museet aktivt også utenom høysesong.

– Vi skal være et levende museum, og jeg tror kursvirksomhet er noe vi kan satse mer på i fremtiden, blant annet for å vise frem det flotte miljøet som er her på museet. Ellers har styret utarbeidet en årsplan som vi kommer til å følge, sier han.

FAMILIETUR: Blant de besøkende på museet var mange av dem barnefamilier. Dag og Monica Lillestøl besøker museet med barna Siri, Malin og Celina for første gang.

NY JOBB: Frode Borø Svaland er opptatt av at bygdemuseet skal være et levende og aktivt museum. Her sitter han på traktoren «gråtass» som ble flittig brukt i sommer.