Hvem tar ansvaret for bygdeutviklinga?
BIRKENESAVISA MENER: Elever ved Engesland skole har reist til Iveland for å drodle om framtida til Vegusdal. Sammen med elever fra Iveland inntok de bedehuset i nabokommunen, og lot kreativiteten få fritt spillerom i det gamle gudshuset. Elevene fikk frie økonomiske tøyler, og ble straks grepet av alvoret i situasjonen. I 2050 er mange av dem like gamle som sine egne foreldre, og behovene blir annerledes når den tid kommer, enn de er i en bekymringsløs ungdomstid.
Samlinga av elever i en tverrkommunal idédugnad er en opptakt til den store konferansen Framtidsbygda, som arrangeres for 12. gang i år. Det er Engesland skole som er åsted for årets konferanse, som retter seg mot politikere og offentlige ansatte som arbeider med bygdeutvikling. For to år siden var det på Birketveit i Iveland konferansen ble holdt. Stedet beskrives som et godt eksempel på god bygdeutvikling, og Åkle-utbygginga har høstet mange lovord. Her er næring, boliger og tjenester samlet i flere bygg i massivtre.
For Birkenes sin del synes situasjonen å være annerledes. Det til tross for at både Vegusdal og Herefoss har vært gjennom hvert sitt Lisa-prosjekt, og til tross for at det er skyflet inn penger i rikt monn utenfra for å puste liv i de to bygdesentraene. Tidligere i år ropte ledende initiativtakere i Vegusdal varsko om at bygda kan dø, og i Herefoss sliter den nye driveren av nærbutikken med å skape et levebrød av å selge brød.
Barnehage, skole og nettopp butikk er avgjørende for framtida til Herefoss sa innbyggerne til Birkenesavisa i 2013. Da var Lisa-prosjektet fullført, men optimismen fortsatt levende. Siden den gang har skolen vært truet av nedleggelse mer enn én gang, og butikken har altså gått konkurs. Samme år skapte alt som skjedde innen bygdeutvikling hallelujastemning blant politikerne, meldte Birkenesavisa, og det ble slått fast at Vegusdal og Herefoss hadde «klart det».
Men har de klart det? Takket være utrettelig arbeid går arbeidet med Engeslandstunet sakte, men sikkert framover. Og takket være dugnad og samarbeid har innbyggerne i Herefoss fått til en ordning med nærbutikken. Det er åpenbart vilje til å lykkes, og det er enkelt å finne lyspunkter som Røyland gård, Slettene hage, Tre3 og skitunellen. Men samtidig som ulike prosjekter vokser fram, stilles det stadig spørsmål med bygdenes eksistens. Det er grunn til å spørre om framtida for Herefoss og Vegusdal ser lysere ut i dag, enn den gjorde for ti år siden.
Vi har ikke svaret. Uansett svar, og uansett hva utfallet av disse idédugnadene og konferansene blir, er det viktigste å sørge for at planene faktisk realiseres. For å få det til må de være realistiske, og det må finnes vilje i alle lag av befolkninga til å få det til. Hva må til for at bygda blir tiltrekkende, er et av spørsmålene som stilles torsdag på Engesland. Hvem kan og bør ta ansvar for at så skjer, er et annet spørsmål som bør stilles.