Fiska rundballer i elva

DUGNAD: Blant de fremmøtte på dugnaden var Kristian Jon Svaland, Ommund Birkenes, Olav Aabel og Frode Borø Svaland. De gikk til verks både med traktor og båt for å fjerne rask og rusk.

Dugnadslag fikk ryddet i og rundt Tovdalselva med traktor og båt.

– Vi vil vise at vi bryr oss og håper folk setter pris på jobben vi gjør i dag. Alle er jo like opptatt av at det ser fint og ryddig ut rundt forbi, sier Olav Aabel til Birkenesavisa.

Han beskrives som krumtapp og ansvarlig for dugnaden etter storflommen. Siste lørdag stiller rundt 20 godt kledde og motiverte menn opp ved Åbål grendehus. Dugnaden blir arrangert av Birkenes bondelag i samarbeid med sportfiskelaget og elveeierlaget.

Målet denne dagen er å samle opp plast langs Topdalselva som ble liggende igjen etter den store flommen, og dugnadslaget tar av seg av området fra Flaksvann og ned til fylkesgrensa.

Seks meter

Aabel forteller at dugnaden egentlig skulle arrangeres tidligere, men at det tok litt tid å organisere og planlegge jobben. I tillegg måtte det avventes litt til jordene langs elva hadde tørket opp, og elva var på normalen igjen.

Ved Rugslandsbrua ble det under flommen målt en vannstand som var seks meter høyere enn normalt.

Gjengen gjør seg altså klar med motorsag, søppelsekker og hageriver og får i tillegg hjelp av en båt og en traktor. En del av gjengen plukker fra land, mens den andre delen plukker fra båten.

– Fokuset ligger på at vi plukker opp all plasten som ikke er nedbrytbar i naturen, sier Aabel.

Til danskekysten?

Traktoren kommer også i bruk, og blir benyttet til å plukke opp rundballer som har svømt av gårde med flommen. Dugnadsdeltakerne får til og med høre rykter om rundballer som er observert så langt borte som langs danskekysten.

Det er plasten av rundballene som ble revet av med flommen, og som mange har sett mye av hengende i busker og trær langs elva de siste ukene, som nå skal bli tatt med av gjengen.

Når medhjelper Frode Borø Svaland demonstrerer hvordan man bruker hageriva for å hekte ned plasten i trærne, er det nesten litt uvirkelig å tenke på at så langt oppe har vannet vært.

Tar ansvar

Gjengen er godt i gang, og da vi treffer de igjen til varm lunsj og sosialt samvær på grendehuset klokka 12.30, er stemningen god. Alle er enige at de rekker å bli ferdige til kvelden.

– Det er flott at folk tar ansvar. Til og med fra heiene har folk møtt opp i dag for å hjelpe, ikke bare bøndene som bor rett ved elva, og det er helt topp, avslutter Aabel.

BÅT: Også til vanns foregikk dugnaden.