– Nå er det mye laks i elva

IVRIG FISKER. Arnold Parcon er en flittig gjest langs elvebredden med fluestanga, og prøver seg gjerne 2-3 ganger i uka. (Bilder: Privat)

Utsagnet kommer fra Jørgen Birkenes, leder i Nedre Tovdal Fiskelag, og en kikk på fangstrapportene for de siste ukene viser at nå er fangstene langt større enn de foregående årene.

Årets laksesesong startet ganske så trått med liten vannføring og vanntemperaturer opp mot 22-23 grader. Det gir dårlige betingelser for fisket. Så kom juli, og mange var nok misfornøyd med en del regn og noe lavere temperaturer i vannet i løpet av ferien. Men for laksen er det noe helt annet. Etter en noe laber start har det tatt seg godt opp i juli måned.

Det var en trang start med lite vannføring. Nå er det god vannføring, og det har kommet opp veldig mye laks, både i laksetrappa og opp i fossen, forteller Jørgen. Før vi går inn i august har 2300 laks passert gjennom trappa ved Boenfossen. Til sammenligning gikk det bare opp 550 laks i samme periode i fjor.

– At det er mye fisk i elva nå, er ikke noe å lure på, slår fiskelagslederen fast.

Til tross for gode forhold i elva er det imidlertid ikke like mange fiskere langs elva som det har vært tidligere år. Birkenes tror kanskje de siste års litt dårlige fangstresultater er noe av årsaken til at fiskerne uteblir. Han er imidlertid veldig klar på at de nå bør kjenne sin besøkelsestid.

– Nå er fisket godt, forholdene er spennende og all erfaring tilsier at august ofte er best, lokker han.

Selv har han bare prøvd seg litt langs elva på Rugsland, men har bare fått en sjøørret.

En som har prøvd seg litt flittigere med fluestanga er Arnold Parcon, og han figurere med flere fine storfangster på den lokale laksebørsen.

– Ja, jeg er godt fornøyd. For min del har det blitt 8 fine laks og en sjøørret, forteller han.

De største er på henholdsvis 6,7 og 6,3 kilo, dermed er mange familiemiddager reddet.

– Ja, vi er glade i laks. Røkt laks er en favoritt i familien, og vi leverer flere til røking i Ålo, forteller han.

Arnold er en flittig gjest langs elvebredden med fluestanga, og prøver seg gjerne 2-3 ganger i uka.

– Nå har jeg ferie, så da blir det kanskje oftere, ler han.

Arnold, som også er oppsynsmann, og guider og hjelper turistene, har ingen planer om å gi seg ennå, og fortsetter fisket ut sesongen.

– Ja, det er mye stor og fin fisk i elva, og jeg vil gjerne slå rekorden min (7,2 kg) før sesongen avsluttes.

– Hva er hemmeligheten bak dine fine fangster, spør vi.

– Det er ingen hemmeligheter. Jeg varierer og bruker flere forskjellige fluer. Jeg har også forskjellige gode steder, alt etter vannføringa. Før jeg går ut, ser jeg på vannføringa, og bestemmer plassen etter det. Når jeg ser vannføringa vet jeg hvilke plasser jeg skal velge, sier han.

Tålmodighet er også viktig, legger han til. For hans egen del tok det omtrent en måneds tid før det løsnet, deretter har fortsettelsen vært meget bra for hans del.


TOVDALSELVA. Diagram over fiska laks i elva uke for uke de tre siste åra. (Kilde: Laksfiske.no)

Så langt i år er det registrert 845 kilo laks tatt i Tovdalselva. Ved starten av august i fjor var det registrert 220 kg, mens det året før ble tatt 400 kilo på samme tiden. I 2020 og 2019 ble det registrert henholdsvis 970 og 1130 kilo laks i samme perioden.

I toppåret 2011 ble det i tilsvarende periode tatt 1542 kilo. Det året var det imidlertid også en formidabel avslutning og i løpet av hele sesongen ble det dratt inn nesten 3000 kilo laks. I bunnåret 2018 med tørke, høye vanntemperaturer og lav vannføring gjennom hele sommeren ble det på samme tid tatt 150 kilo laks, og gjennom hele sesongen bare 267 kilo.

Tovdalselva er delt opp i flere soner. Sone 1 er fra utløpet i Topdalsfjorden og opp til Knarrestad. Sone 2 er Boenfossen. Sone 3a er fra Boen bru og opp til Raen. Sone 3 er oppstrøms Raen og opp til midten av Flaksvann. Sone 4 er oppstrøms Flaksvann og opp til Herefossfjorden, dog med noen utskilte soner. Laksefoss er en egen sone innenfor sone 4, like nedenfor Kjærestrøm. Buhølen er også skilt ut som egen sone innenfor sone 4. Den ligger tilknyttet Rislåvollen gård. Teinefossen er også utskilt som egen sone med formiddags og ettermiddagskort. Sone 5 er Herefossfjorden.