Tyttebær og kubæsj

BÆR: Gunnar Sagstuen viser fram tyttebær under en tidligere tyttebærfestival. Denne helga er det igjen duket for bærfestival på Engesland.

Tyttebærfestivalen i Vegusdal arrangeres for tredje året, og i dag kan du vinne premier når kua gjør sitt fornødne.

Lørdag går den jordnære festivalen av stabelen på Engesland, med et program som strekkes seg over store deler av dagen. Fra klokka 09.00 står tyttebærguider klare for å ta med seg de som ønsker en tur i skogen for å finne skogens røde grøde.

Plukkekonkurranse av de små røde bærene er allerede i gang.

– Alle som leverer inn bær til mottaket 3. september er med i trekningen av fine premier, sier Gunnar Sagstuen hos Røyland gård i en pressemelding.

Hvert lodd i konkurransen koster to kilo ferdig renset tyttebær. Plukker du mest av alle vanker det også heder, ære, og en påskjønnelse.

– Bærene blir brukt til å produsere blant annet syltetøy som leveres Dyreparken, og butikker, sier Sagstuen.

I år har en rekke aktører stilt seg bak festivalen som medarrangører. Blant andre kommer Bondelaget med husdyr, og skogeierlaget forteller om tre og trevirke. Fra klokka 11.00 og utover er det utsalg av lokale varer på Engesland.

Senere på dagen er det duket for kulotto og bondekamp. Under førstnevnte gjelder det å velge riktig rute for hvor de innegjerdede kyrne slipper sin gjødsel. Bondekampen er en konkurranse i mer eller mindre bonderelaterte grener, blant annet trillebårkjøring og saging.

– Tyttebærkomiteen oppfordrer alle til å finne fram bærplukkeren, og finne veien til tua i helga, avslutter Sagstuen.