Løp etter tyvene

INNBRUDD: Martijn og Caroline Huismann avverget et pågående innbrudd på Engesland.

Kjøpmannen forsto ikke at det var farlig før innbruddstyven kom mot ham med en slegge.

Natt til forrige mandag var ubudne gjester på ferde i nærbutikken i Vegusdal.  Politiet hadde ikke anledning til å gjøre noe midt på natta, men de kom litt utpå ettermiddagen og sikra spor. Tyvene hadde blant annet glemt igjen et brekkjern i farten, og der er det forhåpentligvis fingeravtrykk.

– Tyvene fikk ikke med seg så mye, for det tok vel bare omkring 30 sekunder fra alarmen gikk. til vi var i butikken. Men de gjorde jo skade og rakk å rote det temmelig til, sier Martijn Huisman, og fortsetter:

– Det var nok bare litt røyk de fikk med seg.  Jeg vurderer å sette opp skilt om at de heller får ringe på og vekke meg hvis røyksuget skulle bli altfor stort.  Vi bor i etasjen over butikken, så det skal godt gjøres å knuse vinduer og bryte seg inn og få med seg noe når vi bor så nær butikken.  Dessuten er det jo alarm som vekker oss.

– Det er blitt meg fortalt at du tok tak i en av dem, og prøvde å henge deg på bilen da den kjørte?

– Jeg tenkte meg ikke så mye om, og det kunne jo vært farlig.  Men adrenalinet overtok styringa.  Jeg tenkte ikke på at det kunne være farlig før den ene av skurkene kom mot meg med ei slegge.  Det hele gikk veldig fort, men jeg rakk å registrere at det var en sort Audi A4 stasjonsvogn med PX på skiltet, sier Huisman.

Mandag måtte butikken holdes stengt, for de rakk å rote det til i løpet av et halvt minutt før de måtte stikke.

Trives godt på Engesland

Ekteparet Martijn og Caroline Huisman kom fra Nederland for halvannet år siden for å drive butikken på Engesland.  Han har bakgrunn fra transport og hun har bakgrunn fra sykepleie.

– Da begynner du vel snart som sykepleier i Birkenes?

– Jeg trives så godt med butikken, at jeg har ingen planer om å få godkjent min utdannelse i Norge.  Nå jobber vi nok mye, og det kan være vanskelig med ferier og fridager for hele familien, men det er fordeler også.  Nå er vi for eksempel til stede når barna kommer fra skolen, og det er en fordel, sier Caroline.

– Det snør og kaldt ute?

– Norsk vinter er bare hyggelig, men vi må lære ski bedre i år enn i fjor. Og kulda merker vi ikke noe til inne og heller ikke ute når vi kler oss riktig.

Omsetningen økte med 20 prosent

– Var det forbundet med spesielle problemer å forlate Nederland til fordel for Norge?

– Vi forlater jo familie og venner, men i Vegusdal har vi fått nye.  Og alle i bygda hjelper oss når vi trenger det.  Nesten alle kundene er med å lærer oss norsk.  Det går gjerne først på engelsk, og så prøver vi norsk, og vi lærer stadig noe nytt, sier Martijn.

Når Birkenesavisas utsendte konstaterer at butikken i Vegusdal er «liv laga» må det forståelig nok en oversettelse til.  Både Martijn og Caroline har stor tro på fortsettelsen, og forteller at omsetningen i 2016 har økt med 20 prosent i forhold til i 2014.  Butikken er organisert som et aksjeselskap og bygdefolket selv eier aksjene.  Det virker nok inn på kjøpelyst og interesse for at nærbutikken skal overleve.

 

RØYK: Tyvene gikk etter tobakken i skapet, men ble overlumpet av kjøpmannen i etasjen over.

RØYK: Tyvene gikk etter tobakken i skapet, men ble overlumpet av kjøpmannen i etasjen over.