Brennhett vindkraftmøte

MOTVIND: Terje Ånesland i samtale med Ole Morten Vegusdal (V) under torsdagens vindkraftmøte på Birkeland.

Motvind med kraftig kritikk av prosess. Politiker forlot møte i protest.

– Prosessen har vært sjokkerende. Kommunens ansatte har sammen med næringsforeninga drevet ren propaganda for Eon. Det er helt uholdbart. Vi ble lovet en grundig gjennomgang av saken, men det har vi ikke fått. Nå haster kommunen saken igjennom, sier Terje Ånesland fra Motvind.

Torsdag kveld har foreninga med nesten 450 medlemmer invitert politikere, medlemmer og andre interessenter til informasjonsmøte. På agendaen står flere temaer, men allerede under Åneslands innledning blir det tilløp til munnhuggeri.

– Eon har denne ganga vært lure og leid inn en lobbyist. Tallene er vridd og vrengt på for å fremstå som store, og kraftselskapets taktikk er åpenbart å haste gjennom et vedtak. Det er sjokkerende å høre at den innleide lobbyisten er til stede under politikernes diskusjoner om strategi og avtale, sier Ånesland.

Etter å ha rettet til dels kraftig kritikk mot politikerne i et drøyt kvarter blir det nok for en av de fremmøtte. Kommunestyrepolitikeren forlater møtet med beskjed om at hen har bedre ting å bruke tida si på.

– En ting er å gå hardt ut, en annen ting er å rakke ned på politikerne. Jeg tåler mye, men vi bør behandles med respekt, sier ordfører Anders Christiansen (Ap), som blir igjen i salen.

Det er spesielt påstandene om at prosessen er kritikkverdig som faller politikerne tungt for brystet. Kjell Rune Nakkestad, innleid konsulent for Eon, har den siste uka vært på tilhørerbenken når politikerne har diskutert veien videre i vindkraftsaken.

– Folk krever av politikerne at møtene skal være åpne, og jeg synes du bør være forsiktig i din kritikk av dette. Vi har en lovtekst å forholde oss til, sier Geir Colbjørnsen (KrF).

Etter planen skal politikerne ta stilling til henvendelsen fra Eon om å droppe innsigelsene i kommunestyrets møte i desember.

– Jeg synes det er bra med temperatur, men det er aldri behagelig å bli fremstilt som en idiot i et meningsskifte. Det må likevel politikerne tåle, sier Ole Morten Vegusdal (V).

 

Birkenesavisa kommer tilbake med en fyldigere dekning av vindkraftmøtet.