Danket ut av laksen

Kanskje sånn omtrent?: Nei, det er ikke fjorårets laksefangst Jørgen Birkenes demonstrerer, men størrelsen på informasjonsskilt. Langs venstresida av bordet (f.v.): Leder i Nedre Tovdal Fiskelag Jørgen Birkenes, Erik Aamlid, Olav B. Tveite og leder i Birkenes Sportsfiskerforening Rune Bergstøl. På andre sida sitter (f.v.:) fluebinderne Lars Einar Reme, Kristian Hye og Steffen Bergstøl.

Forrige ukes produksjon: Denne uka har det gått i rekeimitasjoner. Kristian Hye (t.v.) inspiserer flueboksen til Steffen Bergstøl. Sjøauren går sannsynligvis en utrygg fram tid i møte.

Forrige ukes produksjon: Denne uka har det gått i rekeimitasjoner. Kristian Hye (t.v.) inspiserer flueboksen til Steffen Bergstøl. Sjøauren går sannsynligvis en utrygg fram tid i møte.


SPORTSFISKE. Da sportsfiskerne rykket inn måtte kalenderdamene ut. I stedet for brystfagre kvinnfolk, pryder nå bilder av nyfisket, sølvblank laks veggene i det gamle pauserommet til trailersjåførene hos Bendiks Transport.

Vi tar oss fram i kveldsmørket, inn bak noen garasjer og over en dugelig issvull. Det lyser i et vindu og vi antar at vi er på rett vei. BirkenesAvisa er nemlig invitert inn i det allerhelligste, nemlig sportsfiskerklubbens nyinnredede lokale på Strøget.
Vel innenfor døra forsvinner all tvil om at vi har funnet fram. I den ene kortenden av rommet pryder en feit hannlaks halve veggen, mens den ene langveggen er fullstendig dekket av bilder med motiver fra Tovdalselva. Fisk og stolte fiskere er gjengangere, sammen med flyfoto av hele den lakseførende strekningen.
I et hjørne drar Lars Einar Reme fra Tveit fargesprakende fjær, glitter og vatt ut av ei eske, mens leder Rune Bergstøl fyrer opp en bærbar pc. Etter hvert kommer flere kjente fiskeentusiaster tuslende inn døra og slår seg ned ved bordet.

Fiskeprat og fluebinding

– Rommet ble pussa opp ved nyttårstider. Nå møtes vi fast hver onsdagskveld til fiskeprat og fluebinding, forteller Bergstøl.
– Av og til er det vel mer prat enn fluebinding, humres det fra en annen kant av bordet, der travle hender er i gang med kveldens første flue.
Kveldene er åpne for alle, så her kan interesserte slå av en prat og plukke opp triks fra kyndige sportsfiskere, enten de er medlemmer eller ei.

Små kunstverk

BØRSTEMARKIMITASJON: Kristian Hye viser fram marken sin.

BØRSTEMARKIMITASJON: Kristian Hye viser fram marken sin.

Reker på geledd: Liten tvil om hva dette skal etterlikne. Imitasjonene har fått den noe uærbødige betegnelsen  "Pattegriser".

Reker på geledd: Liten tvil om hva dette skal etterlikne. Imitasjonene har fått den noe uærbødige betegnelsen «Pattegriser».

– Ja, du slipper ikke inn i Danmark uten sånne, sier eks-danske og fluefisker Kristian Hye når Steffen Bergstøl viser fram siste ukes produksjon av rekeimitasjoner.
Det er nemlig sjøauren som skal lures i påsken. Da reiser en entusiastisk gjeng på fisketur til nabolandet i sør.
Fluene, mange av dem nesten som små kunstverk, saumfares med kritisk blikk. Her er det estetikken som gjelder.
– Flua kan kanskje være grei å få fisk på, men hvis den er skakk eller dårlig bundet, gidder jeg ikke å ha den i boksen, innrømmer Kristian Hye, travelt opptatt med å klippe til «hårene» på ei børstemarkflue.
– Uff, denne blei litt laus, sier han kritisk.
Gutta flirer imidlertid godt når BirkenesAvisa spør om å få se på marken hans.

God dialog

Denne kvelden har sportsfiskerne også besøk av Nedre Tovdal Fiskelag. Det kan være så mangt å diskutere og noen ganger litt ulike meninger om laksefiske og lakseforvaltning. Samtidig er det ikke tvil om at sportsfiskerne og grunneierne har mange felles interesser.
– Dette er en fin måte å komme sammen og snakke på, mener leder i NTF, Jørgen Birkenes, og presiserer at grunneierlaget allerede har en god dialog med sportsfiskerne gjennom fiskeoppsynet som sistnevnte tar seg av.
I løpet av kvelden diskuterer sportsfiskere og grunneiere både fangstkvoter, soneinndelinger og muligheten for å få til et begrenset fluefiske under Teinefossen.
– Jeg skal ta med innspillene deres på neste møte med Fylkesmannen, lover Birkenes.
I tillegg er Nedre Tovdal Fiskelag og Birkenes Sportsfiskerforening i gang med et samarbeid om bedre skilting langs elva, forhåpentligvis til glede for både grunneiere og fiskere.