Svar på interpellasjon om regelverk og allemannsrett langs Tovdalelva

Medlem av kommunestyret, Ronny Thomassen (Ap), sendte for ei tid siden inn en interpellasjon knytta til Tovdalselva, Nedre Tovdal Fiskelag og allemannsretten.

Interpellasjonen ble besvart av ordfører Arild Windsland først i sist ukes møte i kommunestyret. Svaret var utarbeida av Sigrid Heimro, naturforvalter i Birkenes og vannområdekoordinator Tovdal vannområde.

– I denne interpellasjonen vil jeg spørre om Tovdalselva og hvem som bestemmer der. Jeg er redd for allemannsretten og jeg er redd for badeplassen i Teinefossen og ved hengebroa, het det innledningsvis i interpellasjonen fra Thomassen.

– Teinefossen er et slags landemerket i bygda og jeg er bekymret for at den skal bli ødelagt for all framtid. Jeg hører av andre at det igjen er tenkt at det skal graves i og ved fossen. Har også selv sett at de store steinene nede ved den flotte nye badeplassen, ved hengebroa er fjernet. disse gjorde at badeplassen kunne brukes til bading. Jeg har også hørt at det står i kjøpsavtale med Daae at kommunen fikk kjøpe eiendommen, under forutsetning av at det ikke gjøres endringer eller graves i og ved fossen.

– Jeg er ikke imot Nedre Tovdal Fiskelag SA(NTF) og deres arbeid for laksen og dets habitat, det er kjempeflott. Men jeg er for forutsigbarhet, åpenhet og at loven følges. Dessuten teller allmenretten og alle sin rett til å bruke elva tyngst for meg. Jeg har fått meldinger fra innbyggere som er bekymret for at Nedre Tovdal Fiskelag SA (NTF), har litt for stor makt og at det ikke er stor nok åpenhet om det som gjøres i og langs elva. Folk er redde for at Teinefossen, som badeplass og landemerket, skal bli ødelagt for alltid.

– Jeg har derfor noen spørsmål:

1. Jeg lurer på hva kjøpsavtalen mellom kommunen og Daae, sier om graving og endring i og rundt fossen?

Svar:

Avtalen mellom Daae og kommunen beskriver at eiendommen erverves for å sikre allmennhetens rett til arealene som friluftsområde, herunder allmennhetens mulighet for utøvelse av fiske.

I forbindelse med manøvrering av tidligere luke i tømmermuren, beskrives det at kommunen «ikke kan foreta endringer i vassdraget som fører til nevneverdig skade eller ulempe for allmennheten uten konsesjon etter vannressursloven § 8». Dette punkt gjelder generelt for alle inngrep, herunder graving/endring, som utøves i vassdrag (mer om dette under spørsmål 4).

I 2004 ble området ved Teinefossen og Elveplassen (ved hengebrua) statlig sikret, det vil si at det offentlige har sikret seg bruksrett til området og sikrer det til allmennhetens friluftslivsutøvelse. Områdene eies av kommunen, som har ansvar og myndighet for bruk av området, drift- og tilsynsansvar. I avtale med staten (Miljødirektoratet) skal slike områder kun benyttes til friluftslivsformål, og annet bruk må ha samtykke fra staten.

2. Kan jeg få rede på hvem som er kommunen sin representant i Nedre Tovdal fiskelag SA?

Svar:

Naturforvalter i Birkenes og koordinator for Tovdal vannområde er representant hos fiskelaget.

3. Brukes kommunen sin representant aktivt inn mot elveeierlaget og hva som skal bestemmes der, i forhold til allmennhetens interesser?

Svar:

Kommunens representant er fiskelagets kontaktpunkt og har deltatt på noen av fiskelagets årsmøter. Som naturforvalter, er kommunen også ansvarlig for å fremme blant annet miljøtiltak og friluftslivtiltak knyttet til vassdraget, og søker midler etter ulike statlige tilskuddsordninger (tiltak i statlig sikra friluftsområde eller andre miljøtiltak) og tillatelser etter gjeldende regelverk. Det er utført en rekke tiltak rettet mot både allmennhet og fiske i området rundt Teinefossen og Elveplassen. Birkenes kommune forsøker så langt det lar seg gjøre å ivareta de ulike interessene i området.

4. Med hvilken rett/lov kan det evt. graves eller gjøres endringer i og ved fossen? Veier ikke allemennretten større?

Svar:

I forhold til å gjøre inngrep i og langs vassdrag må tiltakshavere (grunneiere eller andre) forholde seg til gjeldende regelverk, herunder: vannressursloven, forskrift om fysisk inngrep i vassdrag, vannforskriften og plan- og bygningsloven. Allmennhetens interesser er sikret gjennom flere av disse regelverkene og skal vurderes i enkeltsaker. Myndighet for vannressursloven er i hovedsak NVE, som kan stille krav til konsesjonsbehandling hvis inngrepet viser seg å føre til «nevneverdig skade eller ulempe for noen allmenne interesser i vassdraget» (vannressursloven §8). For å gjøre fysiske inngrep i eller langs vassdrag kreves også tillatelse hos Statsforvalteren for vassdrag med laks og sjøørret, eventuelt hos Fylkeskommunen for innlandsfiske og ål. Det kan heller ikke fjernes trær eller kantvegetasjon uten tillatelse hos Statsforvalteren. Det skal også vurderes om tiltak kan føre til forringet miljøtilstand etter vannforskriften. Kommunen kan kontaktes for veiledning og vurdere om inngrepet fører til krav etter pbl.

Tiltaket ved sideløpet til Teinefossen har kommunen som prosjekteier, med formål om å bedre oppgangsforhold for laksefisk (mer i vedlagt prosjektbeskrivelse og notat under). NVE har gjort en konsesjonsvurdering og vurdert at tiltak i dette omfanget ikke utløser konsesjonsplikt. Vurdering er også gjort hos Fylkeskommunen som har myndighet etter kulturminneloven og i statlig sikra friluftsområder. Søknad er nå under behandling hos Statsforvalteren som vurderer tiltaket etter forskrift om fysiske inngrep i vassdrag. I tillegg vil tiltaket vurderes hos byggesak i kommunen i løpet av våren 2025. Prosjektet fordrer at alle tillatelser er på plass og at det blir bevilget midler etter søknad om vannmiljø- og restaureringstiltak.

Vedrørende allemannsretten, har alle rett til å bruke vassdraget blant annet til bading (friluftslivloven) og ferdsel (uten motorbruk). Allemannsretten gir deg også en plikt og et ansvar for å ta hensyn til andre brukere og grunneiere til vassdraget. Rett til fiske i laksevassdrag er en grunneierrett, og følger regler og hensyn utarbeidet av fellesforvaltningen (Nedre Tovdal fiskelag). Badende må ta hensyn til at fiske pågår i elva, og ikke redusere mulighet for fangst. Ved tilrettelagte badeplasser i friluftsområdet (eks. Elveplassen) må også fiskere hensynta at det foregår bading ved anledninger. Det er viktig at begge brukere viser gjensidig respekt for hverandres friluftslivsaktiviteter. I Teinefossen er det forbud mot fiske, og ved lav vannføring kan fossen egne seg for bading. Prosjektet søker å tilrettelegge tilgang til Midtfjellet for badende og andre brukere som del av tiltaket.

5. Hvem bestemte at de store flate hellene, som var lagt ut i elva til allmennhetens benyttelse, ved hengebroa, skulle fjernes?

Svar:

De store skiferhellene ved Elveplassen ble plassert ut uten tillatelse etter vannressursloven, og ble derfor krevd fjernet av kommunens byggesaksavdeling.

6. Kan disse hellene legges tilbake?

Svar:

Utlegging av større steinheller er et inngrep, og må behandles hos Statsforvalteren etter forskrift om fysiske inngrep i vassdrag.

7. Kan grunneiere gjøre som de vil i og langs elva?

Svar:

Nei, ikke når det gjelder inngrep i og langs vassdrag. Grunneiere må på lik linje som alle andre forholde seg til gjeldende regelverk, og de fleste inngrep i og langs vassdrag er søknadspliktig. Dersom andre ønsker gjøre tiltak i vassdrag på en annen manns eiendom, må grunneier informeres og gi tillatelse til inngrepet. Viser videre til svar på spørsmål

8. Hvor sterkt står allemannsretten i og langs elva?

Svar:

Viser til svar i spørsmål 4.