17. MAI. Det nystarta mannskoret i Vegusdal toppet en ellers strålende nasjonaldagsfeiring på Engesland.
SE BILDEGALLERI UNDER SAKEN!
Sola skinte fra skyfri himmel da leder av 17. maikomiteen, Berit Mjåland, ønsket velkommen til en tradisjonell feiring, det vil si med Annas komper, folkefest og ellers alt som hører med. Etter skoletog og gudstjeneste var det full fres på skoleplassen med leker og natursti. Premieutdelingen er første post på programmet under folkefesten i grendesalen. I år var finalene i spikerslag lagt inn i folkefestprogrammet. Det ble noen durabelige oppgjør på scenen, der Thor Daniel Aas til slutt måtte gi tapt for Jostein Haraldseid i gutteklassen, men Siv Halldis Aas tok innersvingen på Inger Ramse i jenteklassen.
Etter hammersvingingen passet det godt å roe ned med to nydelige sanger av Kristine Jaabæk. Deretter kom et mannstungt «kommunestyre» (spilt av 17. maikomiteen) på scenen for å debattere saker som har vært i vinden det siste året. Blant annet forslaget om at alle bønder bør få en kommunesubsidiert gjødselvogn omgjort til vannvogn til brannberedskap, noe «Odd Gunnar» (Tveit, FrP-representant, spilt av Iren Haddal) selvfølgelig protesterte på.
Dagens festtaler Trond Eirik Jaabæks tipptipptippoldefar Erik Jaabæk fra Mandal var en av de 15 fra Sørlandet som møtte på Eidsvoll i 1814. Ett av poengene tipptipptippoldebarnet trakk fram i sin gjennomgang av historien fra 1814 til i dag var den enorme utviklingen, ikke minst i bosettingsmønster. Mens 9,6 prosent av Norges befolkning bodde i tettbygde strøk i 1814, er prosentandelen nå oppe i 80, noe som viser at det ikke er utkantene det blir satset på, konkluderte Jaabæk. Han påpekte også hvor viktig det er å stå sammen om tingene som skal gjøres i fremtiden.
– Når noen bidrar med litt hver, får en til noe stort til sammen, sa festtaleren, som selv går foran med et godt eksempel som blant annet prosjektleder for det storstilte bygdeutviklingsprosjektet Engeslandstunet. Det er også han som har tatt initiativet til å starte et eget mannskor i bygda. «Bygdeguttene», som koret kaller seg foreløpig, fikk sin urpremiere under folkefesten. Etter stående applaus måtte det ekstranummer til. Det er neppe det siste vi hører fra denne «gjengen av staute karer fra Vegusdal», som kveldens programleder så treffende kalte dem.
Foto: Linda V. Stølen