Anders (20) skal nå i tjeneste på båt i Sjøforsvaret

 

I vårt møte med de unge voksne i bygda, er turen denne gang kommet til Anders Erlandsen i Lille Tømmeråsen. I likhet med flere jevngamle i landet, har han forlatt hjemstedet en lengre periode for å tjenestegjøre i «kongens klær». Vi har tatt en prat med 20-åringen om sin nye tjeneste i forsvaret, hans forventinger, og om livet i disse dager.

Når vi treffer Anders hjemme, har han forventninger til det som skal komme når han skal tilbake fra perm på Birkeland.

– Nå er jeg veldig spent til jeg skal tilbake, for da skal jeg og flere andre mønstre på Kystvakta sin båt KV Svalbard, og dra til sjøs. Dette gleder jeg meg stort til, å få komme ut fra land og få tjenestegjøre på båt.

– Da får vi på en måte øvd mer realistisk på det vi har trent på, på land.

– Jeg søkte meg til Sjøforsvaret, og kom inn. I september i fjor møtte jeg opp på Rekruttskolen KMV Harald Haarfagre, som ligger i Madla-leiren utenfor Stavanger. Under rekruttskolen så skulle vi etter en tid søke på den videre tjenesten. Jeg søkte der det var størst interesse om å komme inn, og som nåløyet var trangest, nemlig tjeneste ute på båt.

– Da jeg endelig fikk svar, og jeg var av de som kom inn på en av kystvaktens båter, var jeg rimelig godt fornøyd. Man må huske på at det fortsatt er verneplikt, og det å få en slik fin tjeneste er ingen selvfølge, forteller Anders.

– Hva og hvilken tjeneste er du opplært til under den kommende tjenesten?

– Etter rekruttskolen i Madla-leiren, dro jeg videre til Bergen på et våpenteknisk kurs. Her skulle jeg drilles i det våpenet jeg skulle betjene ute på KV Andenes. Som artillerist gikk jeg grundig igjennom våpenet 12.7 millimeter mitraljøse. Den vanlige betegnelsen muntlig er ofte bare en «tolvsju». Så dette våpenet blir min oppgave å tjenestegjøre med daglig på vakt.

– Ellers kan jeg nevne at mitt eget tjenestevåpen er en Heckler & Koch HK 416.

– Har du blitt kjent med din nye båt?

– Ja, vi har allerede mønstret på i Ramsund, som er nordpå, men vi har kun ligget til kai så langt. Det er først nå når jeg drar tilbake denne uka, at vi drar fra kai.

Hvordan ser tjenestetiden din ut i perioden du har foran deg?

– Vi går en turnus der jeg skal være seks uker i tjeneste, og tre uker hjemme. Da får jeg jo mer tid hjemme enn mange andre som tjenestegjør i Forsvaret, så jeg kan definitivt ikke klage nei, forteller 20-åringen reflektert.

– Jeg skal jo tjenestegjøre i 12 måneder, og da er det jo stas å få sett mye av kysten vår, samtidig som jeg gjør noe nyttig av meg.

På spørsmål om hvor mye en soldat har i lønn i dag, så kommer det frem av den ferske artilleristen at de tjener rundt 200 kroner dagen, eller cirka 6.500 kroner i måneden.

Hvordan fremtiden blir videre for den aktive unge mannen, er han foreløpig usikker på.

– Jeg er usikker enda på hva jeg gjør videre etter tjenesten, og om jeg vil søke om lengre tjenestetid i Forsvaret. Akkurat nå tror jeg at det blir med 12 måneder, men det kan jo endre seg underveis.

Han har heller ikke bestemt seg for hva han skal studere etter tiden i Forsvaret.

Anders er ekte birkenesing, og har vært aktiv på mange områder i hele oppveksten sin.

– Jeg har alltid vært glad i musikk, og har hatt en fantastisk tid i musikklivet i bygda, som er svært mangfoldig. Jeg har spilt både trompet og piano oppigjennom, noe som har gitt meg mye. Husker alle turene med korpset, sammen med alle andre med samme interesse.

– I tillegg har jeg spilt fotball og er stor fan av Manchester United. Ellers liker jeg godt å trene mye og holde meg i form. Jeg også har vært aktiv i friidretten i flere år, forteller han.

Vi i BA har også registrert at 20-åringen nødvendigvis ikke er som alle andre på sin egen alder. Da vi nevner dette for han, er han litt usikker, men kommer raskt på sporet av hva vi er ute etter.

– Hehe, ja nå tror jeg vet hvor du vil. Du tenker på at jeg leser litt i lokalavisa, og det er jo riktig. Jeg liker jo å lese generelt i aviser, og syntes det er fint å holde seg oppdatert i det som skjer rundt om i bygda vår.

– Noen stor avisleser er jeg nok ikke, men over snittet for de på min alder, kanskje, avslutter en svært hyggelig soldat.